Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Αθλητισμός / Χαϊκάλης: Η ΕΠΣ Τρικάλων έχει 25 σωματεία «σφραγίδες» !!!

Χαϊκάλης: Η ΕΠΣ Τρικάλων έχει 25 σωματεία «σφραγίδες» !!!

 

 

Από βήματος της Ελληνικής Βουλής   ο Παύλος Χαικάλης κατήγγειλε την ΕΠΣ Τρικάλων ότι έχει 25 σωματεία σφραγίδες!!!

Αγνωστο πως, ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε ενημερωμένος όχι για την Αττική όπου εκλέγεται αλλά για τα δρώμενα του ποδοσφαίρου των Τρικάλων και κατ΄γγειλε από βήματος της Βουλής πως η ΕΠΣΤ  έχει 25 σωματεία σφραγίδες, δηλαδή σωματεία που ουσιαστικά δεν υφίστανται αγωνιστικά αλλά μεγαλώνουν τον αριθμό και τα δικαιώματα ψήφου της ΕΠΣΤ σε διαδικασίες της Ομοσπονδίας. Από την Ενωση προς το παρόν δεν υπήρξε απάντηση

Στην ομιλίας του ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέφερε…

“Να είμαστε ξεκάθαροι. Σεβόμαστε απόλυτα ορισμένα πράγματα, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε όσον αφορά το αυτοδιοίκητο. Όπως πιέζουν αυτοί, έτσι θα πρέπει να πιέσει και η ελληνική Κυβέρνηση, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί επί χρόνια τον αθλητισμό. Η βία εντός και εκτός γηπέδων αποτελεί ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολιτεία.

H επίλυση ενός χρονίζοντας προβλήματος με πολλές παραμέτρους αλλά και πολυεπίπεδες επιπτώσεις μάς αναγκάζει όλους –εκπροσώπους της Πολιτείας, φορείς, σωματεία- να συζητήσουμε διεξοδικά, αναζητώντας πρακτικές λύσεις που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τόσο των φιλάθλων όσο και όλου του αθλητικού κόσμου.

Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε προσπάθησαν ποτέ να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό ούτε είχαν τη διάθεση. Και αν την είχα αυτή, αποδείχθηκε ελλιπής και εξηρτημένη. Απόδειξη η χαώδης κατάσταση που επικρατεί και την οποία καλείται το παρόν νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει.

Αυτή η Κυβέρνηση πάντως έμπρακτα κινείται σε μια προσπάθεια εξυγίανσης, μια προσπάθεια να τηρηθεί ο νόμος και όλα αυτά σε μια διαβούλευση με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες της UEFA και της FIFA.

Ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους. Έτσι λέει το Σύνταγμα στο άρθρο 16 παράγραφος 9. Έχετε δει ποτέ προστασία; Έχετε δει ποτέ εποπτεία; Ποτέ και πουθενά. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μνημόνια έφεραν αύξηση της βίας, μελαγχολία και την ανάγκη εκτόνωσης από την ψυχολογική βία που επεβλήθη στην κοινωνία.

Σήμερα ο αθλητισμός, με αιχμή του δόρατος το ποδόσφαιρο, έχει πέσει σε απαξίωση και οι υπόνοιες για στημένα παιχνίδια, εξαγορές ομάδων και αθλητών, λεκτικές και ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων και παραγόντων, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, καθώς και η πλήρης ασυδοσία στην διοίκηση των κρατούντων στις ομοσπονδίες, αποτελούν μέρος ενός πανάθλιου σκηνικού που η σήψη και η διαφθορά έχουν γίνει ορόσημά του.

Το σημερινό νομοσχέδιο στέλνει ένα διττό μήνυμα και προς την κοινωνία και προς τους παράγοντες του αθλητισμού. Το σκηνικό αλλάζει και ο τρόπος είναι αυτό που τόσα χρόνια έλειπε από την ελληνική πολιτεία, η πολιτική βούληση.Σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία ότι μπαίνει μια αρχή φραγής στο αυτόνομο της κάθε ομοσπονδίας και αρχίζει η πίεση για έναν δημοκρατικότερο έλεγχο και για έναν ορθολογικό τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος που έχει πλέον σαπίσει. Η αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος μπαίνει πια σε έναν σωστό δρόμο.

Στο νομοσχέδιο κυρίαρχο ρόλο έχει το ποδόσφαιρο κι όχι γιατί εμείς στοχοποιούμε το ποδόσφαιρο, αλλά γιατί το ποδόσφαιρο στοχοποιείται από μόνο του.

Από το πρώτο άρθρο γίνεται γνωστή η διάθεση προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η Πολιτεία αγνοεί το όποιο πολιτικό κόστος και επιβάλλει πρόστιμα και τιμωρίες ως προληπτικά μέτρα, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, που θα δώσουν το έναυσμα στον αθλητικό κόσμο να κατανοήσει ότι κάτι αλλάζει. Άλλωστε, η Πολιτεία δεν κάνει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο. Κι εκεί νομίζω ότι είναι και το κλειδί της επιτυχίας του νομοσχεδίου.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της UEFA κ. Πλατινί έδωσε μια συνέντευξη στο «EPO.GR» για θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας δούμε τι μας είπε: «Στην Ελλάδα», λέει, «ασχολείστε υπερβολικά με τα διοικητικά και βεβαίως με τα θέματα διαιτησίας. Οι πρωταγωνιστές που ξεχνάμε στο ποδόσφαιρο», κατά τον κ. Πλατινί, «είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, όχι οι παράγοντες και οι διαιτητές».

Και ρωτάμε εμείς: Αδίκως; Έχει ενημερώσει κανείς τον κ. Πλατινί ότι οι παράγοντες διοικήσεων ΠΑΕ κατηγορούνται σήμερα για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων και μπορεί αύριο να περάσουν την πόρτα των φυλακών, ότι στις μέχρι τώρα εισαγγελικές έρευνες έχουν ανακαλυφθεί παράγοντες και διαιτητές σε παράνομες συναλλαγές και ότι η εκλογή διοικήσεων των ΕΠΣ δεν γίνεται με καθόλου δημοκρατικό τρόπο ούτε με πλήρως εναρμονισμένο τρόπο με το καταστατικό της FIFA  και της UEFA; Τα γνωρίζει αυτά;

«Από την άλλη», λέει ο κ. Πλατινί, «σε ό,τι αφορά το κράτος, πρέπει να υπάρξουν αυστηρότατες ποινές φυλάκισης, στέρηση δικαιώματος εισόδου στα γήπεδα και συστήματα ελέγχου των σταδίων για όσους μπαίνουν σε αυτά. Και στο θέμα της βίας και της ασφάλειας, η ελληνική Κυβέρνηση έχει λόγο και ρόλο και επιθυμούμε -και επιδιώκουμε μπορώ να πω- συνεργασία».

Καταλάβατε γιατί σας είπα ότι η Κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο αυτή τη στιγμή; Επιτέλους, θα έχουμε κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα. Και δεν θα μείνουμε στα λόγια. Όσες ομάδες δεν έχουν τοποθετήσει τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου μέχρι την έναρξη του αγώνα του πρωταθλήματος θα αποκλείονται. Και δεν έχει «Καλά, θα δούμε». Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια από την πλευρά του κράτους.

Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, εννοεί αυτά που νομοθετεί. Όταν μιλάμε για πολιτική βούληση, αυτό θα αποδεικνύεται. Οι κάμερες θα καταγράφουν κανονικά και θα εξετάζονται όλες οι κινήσεις απόπειρας βιαιοπραγιών, καθώς και ο καθένας θα έχει ονομαστικό εισιτήριο που θα αποδεικνύει την είσοδό του στον αγώνα.

Επιπλέον, οι λέσχες φιλάθλων είναι γεγονός και θα έχουμε πλήρη ταυτοποίηση των μελών. Πρόκειται για ενέργειες που θα προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι και θα αποτρέπουν τη δημιουργία κομματικών στρατών της εκάστοτε ΠΑΕ, για να μην πούμε και του εκάστοτε προέδρου.

Αυστηροποιούνται οι ποινές σε παραβάτες και επιπλέον οι τακτικοί δικαστές θα έχουν πια λόγο για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό. Και δεν θα διορίζονται από το κράτος, όπως κάποιοι είχαν επινοήσει, αλλά βέβαια θα γίνεται με ορισμό του κράτους και η ΕΠΟ θα έχει δικαίωμα επιλογής, κάτι που αναδεικνύει κάπως το αμερόληπτο του συστήματος -εξαρτάται βέβαια και από τους δικαστές, για να μην γελιόμαστε. Δεν θα αποτελεί όμως το φερέφωνο του εκάστοτε παράγοντα που επέβαλε η προηγούμενη αθλητική δικαιοσύνη.

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ προβλέπει ποιες παραβάσεις αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά κανείς δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής για όσους υποκινούν βία στα γήπεδα.

Αλήθεια, στο παιγνίδι Ηροδότου-Εθνικού στην Κρήτη είχαμε νεκρό. Είδαμε καμία ποινή; Πόσο τιμωρήθηκε ο κ. Περέιρα, ο προπονητής του Ολυμπιακού, που θεωρήθηκε από πολλούς ως ηθικός αυτουργός για τη δημιουργία επεισοδίων σε δύο μεγάλους αγώνες; Τι θα γίνει, αν θα γίνει, με τη λεκτική και ρατσιστική βία εναντίον καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού από παράγοντα του Παναθηναϊκού στο προ ημερών ντέρμπι του μπάσκετ;

Τα ψέματα, κύριοι, τελείωσαν. Μέχρι εδώ!

Όσον αφορά το θέμα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης διαιτητών, παρατηρητών διαιτησίας, βοηθών διαιτητών, φυσικά θα υπόκεινται σε έλεγχο. Βέβαια, τέτοιες πρωτοβουλίες από μόνες τους δεν θα φέρουν την άνοιξη, γιατί για παράδειγμα όσον αφορά τους διαιτητές, υπάρχει και το ρευστό χρήμα και άλλοι τρόποι συναλλαγών, που δεν θα εντοπιστούν μέσα από τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης.

Σίγουρα, πάντως, τόσο ο έλεγχος και η αξιολόγηση των διαιτητών όσο και το δαιδαλώδες θέμα του παράνομου στοιχήματος -με το οποίο πρέπει να σας πω ότι επιδερμικά ασχολούμαστε στο υπό ψήφιση νομοθέτημα- απαιτούν μια σειρά από εξειδικευμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση των αθλητικών δραστηριοτήτων, κάτι που θεωρώ ως προαπαιτούμενο για την εντέλει εξάλειψη της βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το καλύτερο θα ήταν να μην υπήρχαν ποδοσφαιρικές ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Επίσης, η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει και την περίπτωση ελέγχου των είκοσι τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στο σύστημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν εξαλείφονται πλήρως τα φαινόμενα της βίας, καθώς το νομοσχέδιο δεν υπεισέρχεται στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, κάτι το οποίο θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση και διερεύνηση των καταστατικών που υπάρχουν σε άλλες χώρες και κατά πόσο αυτά συνάδουν με το ελληνικό καταστατικό.

Η βία δεν θα παταχθεί μόνο μέσα στο γήπεδο. Δεν μπορείς να φιμώσεις μόνο την οργή όλων αυτών των οπαδών οι οποίοι εκφράζονται μέσα από ένα άθλημα το οποίο υποτίθεται ότι παρακολουθούν, αν δεν εξαλείψεις ουσιαστικά τα προβλήματα που δημιουργούν τη βία. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να ασκήσει έντονη κριτική η Πολιτεία και να καλέσει την ΕΠΟ και κάθε ομοσπονδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εάν κολλάμε σε λέξεις σήμερα, κύριε Υπουργέ και στην πίεση την οποία μας ασκεί η κάθε ομοσπονδία, πρέπει να την καλέσουμε και εμείς στο τραπέζι και να της ασκήσει η Πολιτεία την οποιαδήποτε «χ» πίεση για να εξεταστούν όλα τα θέματα και να δούμε τι συμβαίνει και πώς λειτουργούν οι άλλες ομοσπονδίες και πώς λειτουργούν και οι ελληνικές ομοσπονδίες.

Μόνιμη πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της διοίκησης των ΕΠΟ και να δοθούν απαντήσεις γιατί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, ενώ οι ενώσεις είναι περίπου δεκατρείς, οι εκλέκτορες είναι περίπου ενενήντα έξι. Στην Αγγλία που είναι διακόσιες οι ενώσεις, οι εκλέκτορες είναι οχτακόσιοι. Και στην Γερμανία συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σεβόμενοι αυτό το αυτοδιοίκητο, αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν πρόεδροι ποδοσφαιρικών ενώσεων που εκλέγονται από ερασιτεχνικά σωματεία να διοικούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πώς γίνεται για την εκλογή προέδρου ποδοσφαιρικών ενώσεων και διοικητικού συμβουλίου να ψηφίζουν άτομα που δεν είναι ούτε καν σύμβουλοι των ομάδων ούτε καν μέλη;

Πώς μιλάμε για αυτοδιοίκητο, όταν οι ερασιτεχνικές ενώσεις απολαμβάνουν την επιχορήγηση του κράτους; Να μην σας πω ότι σε πολλές ενώσεις, επίσης -βλέπε ΕΠΣ Τρικάλων- υπάρχει σε εικοσιπέντε σωματεία μόνο η σφραγίδα. Δεν υπάρχουν σωματεία, είναι μόνο η σφραγίδα και αυτοί ψηφίζουν.

Θα ήθελα να σταθώ μόνο σε μια επισήμανση που έκανε η κυρία Χριστοφιλοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, σχετικά με το αυτοδιοίκητο, τι είναι αυτοδιοίκητο. Και η τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι έχει αυτοδιοίκητο και θεωρώ πάρα πολύ σωστή αυτή την επισήμανση, γιατί έχουμε παρεξηγήσει τελείως την έννοια του αυτοδιοίκητου. Το έχουμε μπερδέψει πολύ με το αυτόνομο, ίσως αυτό που είχε ψηφίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η προ-προηγούμενη μάλλον, η προ-προ-προ. Όμως, αυτό το προ-προ-προ μας τυραννάει και μας έχει βασανίσει και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει αυτοδιοίκητο -πολύ σωστά- αλλά υπάρχει καταλυτική και η παρέμβαση του κράτους. Και εκεί επιχορηγεί και εδώ επιχορηγεί, όμως, τις ΕΠΣ. Εκεί μπορεί και βάζει τους όρους του πώς θα γίνουν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ εδώ στην ΕΠΟ δεν τους βάζει.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την πρόταση του ΚΚΕ ότι πρέπει να δούμε ξαφνικά όλα αυτά τα θέματα του αυτοδιοίκητου και πρέπει η Πολιτεία να πιέσει όλες αυτές τις καταστάσεις. Ειδικά για τους διαιτητές προτείνουμε την Εθνική Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επιμόρφωση των διαιτητών, το πώς εκλέγονται διαιτητές, το πώς παρουσιάζονται. Αυτά πρέπει να γίνουν σημεία πίεσης.

Δεν μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, κύριε Υπουργέ, Ανεξάρτητος Οργανισμός Διαιτητών, ώστε να επιλέγει τους διαιτητές από τη βάση τους και να ξέρουμε ότι η αδικία που προκαλείται στο ποδόσφαιρο και κάθε άθλημα από την παρέμβαση της διαιτησίας, η οποία είναι εξαρτώμενη, είναι η αιτία των κακών τα οποία βλέπουμε στο γήπεδο.

Πάλι σας επισημαίνω τους κινδύνους που υπάρχουν, να φιμώσουν την εκτόνωση που θέλουν κάποιοι να πράξουν μέσα στις κερκίδες, στα γήπεδα και οπουδήποτε αλλού, με το φόβο ότι αύριο, κάποτε μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας, γιατί η εκτόνωση θα συνεχιστεί εκτός γηπέδων. Εκεί θα είναι αμάζευτο το πράγμα, ανεξέλεγκτο. Δεν θα μπορεί να το ελέγξει με τίποτα.

Ο κ. Πλατινί δήλωσε ότι χρειάζεται βούληση από όλες τις πλευρές, για να λυθούν τα προβλήματα. Αυτή τη βούληση ζητάμε από την ΕΠΟ και κάθε αθλητική ομοσπονδία, δηλαδή να κάτσουν στο τραπέζι των συνεννοήσεων με την Πολιτεία. Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ, το οποίο χρειάζεται ξεκαθάρισμα για την ελληνική κοινωνία, όσον αφορά τις ευθύνες που αναλογούν στους εμπλεκόμενους στον αθλητισμό.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να αναφέρω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα της βίας. Γι’ αυτό, τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός γενικότερου πλαισίου προληπτικής στρατηγικής ενάντια στα φαινόμενα βίας, κάτι που απουσιάζει και μέχρι σήμερα στον τομέα του αθλητισμού.

Πέρα, δηλαδή, από τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, υπάρχουν θέματα παιδείας που πρέπει να δούμε, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία στη νοοτροπία του «ευ αγωνίζεσθαι», αλλά και θέματα οργανωτικά, στα οποία οι ίδιες οι ΠΑΕ πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες πριν τη διεξαγωγή των αγώνων, προκειμένου να προλαμβάνουν προβληματικές καταστάσεις.

Μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα περιμέναμε από τον Υπουργό Παιδείας τουλάχιστον να έχει φέρει κάποια άρθρα τα οποία θα σχετίζονταν με την αθλητική παιδεία που πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και νόμος του κράτους, αλλά και να αποτυπωθεί σε βιβλία εκπαίδευσης.

Είναι προς το συμφέρον όλων μας να χρησιμοποιούμε τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων ετών προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος σε καταστάσεις που συντελούν στη διαιώνιση των προβλημάτων που συνεπάγονται μία γενικότερη απαξίωση για το χώρο του αθλητισμού στη χώρα μας. Είναι καιρός όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τα σωματεία και η Πολιτεία να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου όχι απλώς να εξαλείψουμε τα φαινόμενα βίας και απαξίωσης αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στη νεολαία να ασχοληθεί με τον αθλητισμό άφοβα, με σιγουριά, για την ασφάλεια και την πρόοδο που μπορούν να πετύχουν μέσα από την ενασχόλησή τους με το άθλημα της αρεσκείας τους»

Δες επίσης

Ο Στιβ Πάνος στον Προμηθέα Πατρών

Ο Στιβ Πάνος θα φορά τη φανέλα του Προμηθέα Πατρών για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Αχαΐας. H απόκτηση του Στιβ Πάνος από τον Προμηθέα Πατρών επικυρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα (25/6) οι νεοφώτιστοι. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά ενέταξε στο δυναμικό της τον 27χρονο σέντερ, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Α2 κατηγορία. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Basket League, έχει φορέσει τη φανέλα των Κολοσσού, Καβάλας και Τρικάλων, με ιδιαίτερη επιτυχία. H  συμφωνία με τους Πατρινούς θα αποφέρει στον ομογενή σέντερ ένα ποσό που θα φτάνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, για τα δύο χρόνια που θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά. Η σχετική ανακοίνωση: "Ο Α.Σ.Π. Προμηθέας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με το Στιβ Πάνος για τα επόμενα 2 χρόνια και τον καλωσορίζει στην οικογένειά του".