Νόμο του κράτους αποτελεί το αθλητικό νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, που ψηφίστηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στην Βουλή.
Ύστερα από τις αλλαγές που έγιναν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, στο άρθρο 15 τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως και το επίμαχο άρθρο 5.
Αναλυτικά επί του άρθρου 5, ψήφισαν συνολικά 246, 146 ναι, 67 όχι και παρών 33. Επί του άρθρου 13, ψήφισαν συνολικά 247, 156 ναι, 91 όχι 91 και 0 παρών. Επί του άρθρου14 ψήφισαν συνολικά 247, 149 ναι 149, 91 όχι και 7 παρών.
Αναμένεται η αντίδραση της FIFA και της UEFA, για το αν ο νόμος παρεμβαίνει ή όχι στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ώστε να καταλήξει στην απόφασή της σχετικά με το αν τίθεται θέμα αποβολής της Ελλάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Συγκεκριμένα το νομικό επιτελείο της UEFA περιμένει την τελική διατύπωση των άρθρων, τα οποία άλλαξαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής.
Ποιες ήταν οι αλλαγές; Η λέξη «εσωτερικές» πριν από το «υποθέσεις» στο άρθρο 15 παράγραφος 2. Ωστόσο δεν έγινε η αντικατάσταση της φράσης «λαμβάνοντας υπόψη» από την φράση «υπό την προϋπόθεση».
Παράλληλα έγινε επαναδιατύπωση του άρθρου 5 που αφορά την επιλογή των τακτικών δικαστών. Η UEFA θέλει να βεβαιωθεί ότι θα είναι η ΕΠΟ αυτή που θα κάνει την επιλογή τους, κάτι που δεν προκύπτει όμως από το άρθρο.
Κοντονής: «Για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη οι άλλοι»
«Θεωρούμε πως εξαντλήσαμε απ’ τη μεριά μας οιαδήποτε περιθώρια συζήτησης, και για ό,τι συμβεί από δω και πέρα, έχουν ευθύνη οι άλλοι» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην καταληκτική του παρέμβαση επί του νομοσχεδίου ενάντια στη βία στον αθλητισμό.
Προηγουμένως, ο κ. Κοντονής είχε δεχθεί να αναδιατυπώσει το επίμαχο άρθρο 15 σε ό,τι αφορά την ευθύνη της ΕΠΟ για τις “εσωτερικές της υποθέσεις” (επιλέγοντας τελικά την εκδοχή για τις “υποθέσεις της”), όχι όμως και το άρθρο 5 που αφορά τους όρους εισαγωγής τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του επαγγελματικού αθλητισμού, και για το οποίο έχει εκφραστεί η αντίρρηση της UEFA.
Σημειώνεται πως το συγκυβερνόν κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εμφανίστηκε διχασμένο σε ό,τι αφορά το άρθρο 5, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Νίκο Μαυραγάνη να αξιώνει «καμία υποχώρηση» στο άρθρο, αλλά τον ειδικό του αγορητή Παύλο Χαϊκάλη να μεταφέρει στην αίθουσα την ένσταση της UEFA στην τριετή θητεία των τακτικών δικαστών και να δηλώνει πως «δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε».