Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφών είναι ένας αριθμός (στην κλίμακα 0-100) που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος, το «ζάχαρο» του αίματος όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε.

Στην ουσία, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου.

Ο χρόνος που χρειάζεται το στομάχι για την επεξεργασία μιας τροφής δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής αλλά και από το είδος της.

Για παράδειγμα η πέψη ενός μήλου διαρκεί περισσότερο από την πέψη του χυμού μήλου, επειδή το στομάχι χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να επεξεργαστεί το χυμό σε σχέση με το ωμό μήλο. Για τον ίδιο λόγο ένα άγουρο ή σκληρό μήλο έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη από ένα ώριμο ή μαλακό μήλο.

Οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι προσπαθούν να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος, πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών προκειμένου να αποφεύγουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα τους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα φρούτα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:

Φράουλες

Οι φράουλες δεν περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ενώ ταυτόχρονα η περιεκτικότητά τους σε χορταστικές φυτικές ίνες είναι πολύ υψηλή. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες που περιέχουν μπορούν να καθυστερήσουν την έκκριση απλών υδατανθράκων, άρα ο οργανισμός θα χρειαστεί λιγότερη ινσουλίνη για να τους επεξεργαστεί.

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό, που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Μία μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι μια διατροφή που περιέχει ανθοκυανίνη μπορεί να ρυθμίσει την ανοχή στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο έλεγχο πάνω στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Blueberries

Τα μικρά αυτά μούρα περιέχουν σάκχαρα, αλλά τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα ξεπερνούν κατά πολύ. Οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνουν τα μούρα στην διατροφή τους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα παρατηρούν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου τους, καθώς τα μούρα περιέχουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών, ανθοκυανίνες, όπως και πολλά αντιοξειδωτικά.

Αβοκάντο

Ναι, είναι φρούτο. Το αβοκάντο περιέχει πολύτιμα λιπαρά που δεν θα κάνουν το σάκχαρό σας να αυξηθεί. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν την υγεία μας.

Μήλα

Άλλη μια φορά που επιβεβαιώνεται το ρητό πως “ένα μήλο την ημέρα…” Τα μήλα είναι εκπληκτικός τρόπος να προσλάβουμε καθημερινά λίγες φυτικές ίνες παραπάνω, με πολύ λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση. Αναλόγως τον τύπο του μήλου που θα επιλέξετε, μπορείτε να προσλάβετε και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, αλλά το σίγουρο είναι πως αυτό το φρούτο είναι δυνατός σύμμαχος των διαβητικών.

Με πληροφορίες από Fruits & Vegetables Prevent Disease
ΠΗΓΗ: Onmed.gr