Την πεποίθηση ότι και οι δύο «όχθες» δεν θέλουν να σαμποτάρουν τους «σταθμούς» και τα χρονοδιαγράμματα της διαπραγμάτευσης, στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία, έχει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το χθεσινό κλειστό «ραντεβού» του πρωθυπουργού με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο και την Ομάδα Διαπραγμάτευσης είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη φωτό οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος
Ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο και την Ομάδα Διαπραγμάτευσης είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη φωτό οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος
Με δεδομένο, βέβαια, ότι το κάθε λεπτό μέσα στα επόμενα 24ωρα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, θετικές ή αρνητικές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο (τους κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη και Σκουρλέτη) και την Ομάδα Διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον κ. Χουλιαράκη, αναζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες την ασφαλή «διαδρομή» για την ψήφιση της συμφωνίας μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Η κουβέντα για τη «διαδρομή» είχε πολλές απαιτητικές «κλειστές στροφές» και ανέδειξε ως πλέον πιθανή ημερομηνία για την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup τη 14η Αυγούστου, αν και το Μέγαρο Μαξίμου άφησε στο τραπέζι ανοιχτές τις ημερομηνίες από την 11η μέχρι τη 15η του μήνα. Γιατί; Διότι οι δανειστές ναι μεν δείχνουν μέχρι στιγμής έτοιμοι να ανάψουν το πράσινο φως για τη συμφωνία, αλλά θέλουν να την «προαναγγείλουν» με την έγκριση κάποιων προαπαιτούμενων μέτρων, ζητώντας να ενταχθούν σε ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή στις 13 Αυγούστου.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν χρειάζεται ΠΝΠ και ότι αν και η ελληνική Βουλή μπορεί να επιστρέψει στην Ολομέλεια στις 13, ο στόχος είναι όλα τα μέτρα να ενταχθούν στο νέο Μνημόνιο το οποίο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της 16ης, να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τρίτη 18 Αυγούστου – ώστε να εκταμιευτεί το πρώτο σημαντικό μέρος του δανείου της τάξης των 25 δισ. ευρώ και να καλυφθεί η άμεση ανάγκη καταβολής της δόσης προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο παζλ διαπραγματεύσεων, που όμως επιβεβαιώνει προς το παρόν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Στο ίδιο κλίμα ήταν, άλλωστε, και η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά «αγκάθια» στην επιδιωκόμενη συμφωνία, προσθέτοντας πάντως ότι είναι στην τελική ευθεία για τη δρομολόγηση των αναγκαίων κινήσεων σε συνεννόηση με τους εταίρους.
Προσχέδιο Μνημονίου
Το σίγουρο είναι ότι σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και ότι είναι θέμα χρόνου (ίσως αύριο) να παραδώσουν στην ελληνική κυβέρνηση το «πόρισμα» που θα αφορά το προσχέδιο του Μνημονίου και που σε ελάχιστες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να απαντήσει, ειδικά για τα σημεία που εντοπίζονται διαφωνίες. Αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η συγγραφή της συμφωνίας και ενδεχομένως της πρότασης με τα προαπαιτούμενα.
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «αγκάθια» αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ναι μεν δεν θα ενταχθεί στο Μνημόνιο, αλλά συμπεριλαμβάνει την «ουρά» με τα «κόκκινα» δάνεια στο Ειδικό Ταμείο, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να έχει επενδυτικό χαρακτήρα και μόνιμα έσοδα (είτε μέσω πώλησης, ενοικίασης ακινήτων ή άλλης μεθόδου), το αγροτικό ζήτημα και τον σχετικό φορολογικό χάρτη και μια σειρά άλλων ζητημάτων.
«Στη συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν από την 20ή Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου», αναφέρεται εν τω μεταξύ σε «διαρροές» κυβερνητικών πηγών μετά τη χθεσινοβραδινή κρίσιμη συνεδρίαση, λίγο πριν ο κ. Τσίπρας αναχωρήσει για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, όπου θα έχει σημαντικό ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επιστρέφοντας αύριο, θα αναλάβει σύμφωνα με πρωτοβουλίες διάφορες πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο.
Οσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά τη συμφωνία, ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική η χθεσινή παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αποκάλυψε ότι η συζήτηση αφορά τους φθινοπωρινούς μήνες. Κάποιοι εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να αιφνιδιάσει άπαντες και να τις προκηρύξει για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι παραμένει πιθανή ως ημέρα διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών η 8η Νοέμβρη (αφού προηγηθεί, δηλαδή, η πρώτη αξιολόγηση και αποφασιστεί η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους)…
ethnos.gr/ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ