Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / 1453: Η Άλωσις και το τέλος μίας υπερχιλιετούς Αυτοκρατορίας

1453: Η Άλωσις και το τέλος μίας υπερχιλιετούς Αυτοκρατορίας

“Η πόλις εάλω”. Αυτά ήταν τα λόγια που ήχησαν σαν σήμερα πριν από 570 χρόνια.

Σαν σήμερα έληξε η πολιορκία, η οποία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453, με νικητή τον  Μωάμεθ Β, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μεχμέτ Β’, είκοσι ενός μόλις ετών.

Η επιθυμία να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη είχε γίνει έμμονη ιδέα για τον νεαρό σουλτάνο: διασώζεται ότι έμενε άυπνος για συνεχείς νύχτες, χαράσσοντας στο χαρτί το σχέδιο της πόλης και σημειώνοντας τα σημεία που μπορούσαν να προσβληθούν ευκολότερα. Αφού αποφάσισε να δώσει το τελικό χτύπημα στην Πόλη, ο Μωάμεθ άρχισε να εργάζεται με εξαιρετική προσοχή. Πρώτα έκτισε, στα βόρεια της πόλης, στις ευρωπαϊκές ακτές του Βοσπόρου, στο πιο στενό σημείο του, ένα ισχυρό φρούριο, το Ρούμελι Χισάρ (ή Μπογάζ Κεσέν, στα τουρκικά «Λαιμοκόφτης»). Τα κανόνια που τοποθετήθηκαν εκεί ήταν ό,τι πιο προηγμένο είχε να επιδείξει η πολεμική τεχνολογία της εποχής. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους Βυζαντινούς, που πίστεψαν πια ότι πλησιάζει το τέλος τους.

Κατά την διάρκεια της πολιορκίας, η Πόλις κυβερνούνταν από τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο, τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από τη Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο.

Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

wikipedia

 

Δες επίσης

Για την κατάργηση και συγχώνευση σχολικών τμημάτων –  Απορίες και ερωτήματα μιας εκπαιδευτικού

Σε ποιο ευνομούμενο κράτος του κόσμου, το Υπουργείο Παιδείας καταργεί (κατ’ ευφημισμόν “δεν εγκρίνει”) εν ...