Υλικά
- 1 1/2 κιλό αρνάκι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, ή πατατούλες baby
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι
-
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου, τις κόβετε πρώτα στη μέση, αφαιρείτε το πράσινο φύτρο τους και ψιλοκόβετε τις μισές. Αλατοπιπερώνετε τις υπόλοιπες και τις μπήγετε στο αρνάκι, αφού πρώτα κάνετε σχισμές στο κρέας με κοφτερό μαχαίρι.
- Βάζετε το κρέας σε ταψάκι με λίγο λάδι και γύρω-γύρω τοποθετείτε τις πατάτες. Σκορπίζετε ανάμεσα το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνετε.
- Χτυπάτε στο μπλέντερ το υπόλοιπο λάδι, το χυμό των λεμονιών, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον κύβο διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Περιχύνετε το φαγητό με αυτό το μείγμα.
- Σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε το φαγητό στους 180-200°C, για 1 ώρα και 10’. Αφαιρείτε κατόπιν το χαρτί και σκορπίζετε τους κύβους του τυριού. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 10’-15’ ακόμη, μέχρι να ροδίσει το τυρί και το αρνάκι. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.
ethnos