Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Πώς πήγε σήμερα το σχολείο…; Ένας κρυμμένος θησαυρός απαντήσεων

Πώς πήγε σήμερα το σχολείο…; Ένας κρυμμένος θησαυρός απαντήσεων

Από τις πρώτες κιόλας ερωτήσεις που συνήθως θέτουμε στο παιδί μας κατά την επιστροφή του στο σπίτι ή μόλις το πάρουμε από το σχολείο καθημερινά είναι το «πώς πήγε το σχολείο». Γιατί η απάντηση στις περισσότερες απαντήσεις είναι απλά ένα…  «καλά!»;  Μήπως όμως δεν το θέτουμε σωστά και γι’ αυτό μας απαντά μονολεκτικά;  Αρχικά ακούμε με προσοχή όσα έχει να μας πει.. Το «προσεκτικά» ίσως σημαίνει ότι όταν το παιδί αρχίζει να μας μιλάει για την εμπειρία του στο σχολείο, δε χαιρετάμε τη φουρνάρισσα που μόλις έκλεισε το φούρνο, δε στέλνουμε μηνύματα στο messenger, δε κάνουμε like στο βιντεάκι που ανέβασε η φίλη μας από το πάρτι γενεθλίων του γιού της, δεν μαλώνουμε με το φανάρι μέχρι να ανάψει…

Δώστε στο παιδί την πλήρη προσοχή σας όταν θελήσει να σας μιλήσει για την ημέρα του και θέστε του περαιτέρω ερωτήματα για να καταλάβει πως πραγματικά σας ενδιαφέρει ό,τι έχει να σας πει. Όταν συναντιέστε με το παιδί σας μετά το σχολικό πρόγραμμα θα ήταν βοηθητικό να έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένα σημεία ώστε να έχετε τις προσδοκώμενες απαντήσεις. Αρχικά καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις εκατομμύρια συναφείς ερωτήσεις..Αποφύγετε τον καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το σχολείο. Μπορείτε να κάνετε πιο γενικές συζητήσεις αρχικά και σίγουρα θα έρθει και η ώρα να πείτε τα του σχολείου.

Ακόμη, «αφουγκραστείτε» τη διάθεση του παιδιού και επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Συνήθως είναι μια ήρεμη στιγμή της μέρας, που το παιδί, δε πεινάει, δε νυστάζει, δε βλέπει παιδικά στη τηλεόραση..Ίσως όταν σας ζητήσει να παίξετε μαζί του κάτι..Κι αν η συζήτηση αυτή δεν προκύψει καθόλου μέσα στην ημέρα, δεν πειράζει. Κι αύριο, μέρα είναι..

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου είναι οι κατάλληλες για τη περίσταση. Προτιμήστε απλές και συγκεκριμένες ερωτήσεις όμως, όχι εκείνες που μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το ρωτήσετε τι του άρεσε περισσότερο σήμερα στη τάξη ή τι έκανε με τους φίλους του στο τελευταίο διάλειμμα.

Γενικά καλό είναι να προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη άρνηση του παιδιού σας με ψυχραιμία. Ακόμα κι αν συνήθως έχετε καλή σχέση με το παιδί σας, μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί μαζί σας τη μέρα του. Άλλωστε πρόκειται για τη προσωπική του ζωή!  Παραμείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί και επικεντρωθείτε στο πώς μπορεί να νιώθει το παιδί σας. Δε ξεχνάμε να μιλάμε με τη δασκάλα μας συχνά όμως, γιατί εκείνη σίγουρα έχει να μας πει πολλά και μάλιστα από άλλη σκοπιά, συνήθως!

Καλή σχολική χρονιά!!

Κούτνα Φωτεινή, νηπιαγωγός και εκπαιδευτής ενηλίκων με MSc στην Ειδική
Εκπαίδευση (2019) & MSc στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (2022).

Δες επίσης

“Κράτος Οπερέτα”

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D. Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και ...