Θεωρείται ένα από τα φρούτα που μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης. Εάν αποφασίσετε να τον εντάξετε στο πρωινό σας τότε θα δείτε πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι φράουλες είναι γεμάτες με βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα φάνηκε ότι το φρούτο μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε μια μικρή ομάδα ασθενών με άνοια.
Κατά τη διάρκεια μιας ελεγχόμενης δοκιμής 12 εβδομάδων, μια ομάδα ανδρών και γυναικών μεταξύ 50 και 70 ετών με αντίσταση στην ινσουλίνη χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο, ενώ η άλλη κατανάλωνε 24 γραμμάρια ημερησίως αποξηραμένη σκόνη φράουλας, που ισοδυναμεί με περίπου δύο φλιτζάνια φρέσκες φράουλες.
Μετά από 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα της ομάδας που κατανάλωνε τις φράουλες μπορούσαν να ανακαλέσουν με μεγαλύτερη ευκολία πράγματα από την μνήμη τους και εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και λιγότερο άγχος.
Άλλη μελέτη είχε ερευνήσει την επίδραση που έχουν τα βατόμουρα στον ανθρώπινο οργανισμό και κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Τι κοινό έχουν λοιπόν οι φράουλες και τα βατόμουρα;
Και τα δύο περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα φλαβονοειδές που συνήθως βρίσκεται σε τροφές πλούσιες χρωστικές, όπως τα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο και (σαφώς) τα κόκκινα και μπλε μούρα. Οι ανθοκυανίνες έχουν συνδεθεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της άνοιας.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν από 1,5 έως 2 φλιτζάνια φρούτα καθημερινά. Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε τις φράουλες στο πρωινό σας τότε ίσως να θέλετε να σκεφτείτε και τα βατόμουρα. Δύο φλιτζάνια βατόμουρα την ημέρα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ανθοκυανινών ανά γραμμάριο από τις φράουλες.