Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Κόσμος / 300 δολοφονίες σε ένα χωριό: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους συζύγους για να μη χάσουν τους εραστές τους

300 δολοφονίες σε ένα χωριό: Οι γυναίκες που δηλητηρίασαν τους συζύγους για να μη χάσουν τους εραστές τους

Εκατοντάδες φόνοι: Πρόκειται για τους Άγγελους του Ναγκιρέβ. Ήταν μία ομάδα από γυναίκες, που ζούσαν στην κωμόπολη Ναγκιρέβ της Ουγγαρίας. Οι ίδιες είχαν διαπράξει εκατοντάδες φόνους. Συγκεκριμένα, είχαν δηλητηριάσει τριακόσια άτομα. Οι συγκεκριμένες δηλητηριάσεις έλαβαν χώρα από το 1914 έως και το 1929.

Εκατοντάδες φόνοι – Αληθινή ιστορία: Το ξεκίνημα της ιστορίας

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Σουζάνα Φαζέκας εγκαταστάθηκε στο  Ναγκιρέβ το 1911. Ως μαία ήταν γνωστή στις ντόπιες γυναίκες. Κυρίως, όμως, για τις παράνομες αμβλώσεις που έκανε. Βοήθησε να ξεφορτωθούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή τους καρπούς εξωσυζυγικών σχέσεων.

Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πολλοί από τους άνδρες της κωμόπολης στάλθηκαν στα μέτωπα να πολεμήσουν. Όμως, γρήγορα στο Ναγκιρέβ δημιουργήθηκαν στρατόπεδα κράτησης αιχμαλώτων του εχθρού. Καθώς «έλειπαν οι γάτοι, άρχισαν να χορεύουν τα ποντίκια». Πολλές από τις γυναίκες ήλθαν σε επαφή με ξένους αιχμαλώτους. Εκείνες υποχρεώνονταν να δουλεύουν στα χωράφια κι άρχισαν γρήγορα να  δημιουργούν μαζί τους ερωτικές σχέσεις .

Αλλά οι σχέσεις αυτές δεν μπορούσαν να κρατήσουν. Αυτό, διότι κάποια στιγμή επέστρεψαν οι απατημένοι σύζυγοι από τον πόλεμο. Πολλές από τις «άπιστες» προτιμούσαν τις αγκαλιές των εραστών τους. Επιπλέον, ήθελαν να απαλλαγούν από τους άντρες που είχαν παντρευτεί με συνοικέσια. Στράφηκαν τότε στη Φαζέκας για βοήθεια, αφού οι γάμοι που είχαν συναφθεί βάσει του εθιμικού δικαίου της εποχής εκείνης στην Ουγγαρία, απαγορευόταν να διαλυθούν.

Εκατοντάδες φόνοι – Αληθινή ιστορία: Η λύση

Για να δώσει μια λύση στο «πρόβλημα» η πανούργα μαία σκέφθηκε να βράσει μυγόχαρτα για να αφαιρέσει το δηλητήριο αρσενικό και να το αναμείξει με μαρμελάδες. Αυτές θα έδιναν οι γυναίκες στους δύσμοιρους, ανυποψίαστους άντρες τους. Αυτό, θα το έκαναν και σε άλλους ανεπιθύμητους συγγενείς. Ακόμη και ηλικιωμένους γονείς που θα μπορούσαν να κληρονομήσουν, εραστές για τους οποίους είχαν χάσει πια το ερωτικό ενδιαφέρον, ακόμη και παιδιά, που τα θεωρούσαν  «βαρίδια» στις ζωές τους.

Πουλούσε μάλιστα τα δηλητήριά της σ’ όποιαν της πρόσφερε τα περισσότερα χρήματα. Το πρώτο περιστατικό δηλητηρίασης καταγράφηκε το 1911. Αν και δεν είχε ανάμειξη σ’ αυτό η Σουζάνα Φαζέκας. Γρήγορα ακολούθησαν οι φόνοι κι άλλων συζύγων, παιδιών και συγγενών. Οι δηλητηριάσεις έγιναν «μόδα» στην κωμόπολη, που απέκτησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 το προσωνύμιο «πόλη των δολοφόνων».

Πάνω από 50 γυναίκες είχαν στείλει στον άλλο κόσμο έως και 300 άτομα με τη βοήθεια της Φαζέκας, που λειτουργούσε και ως «γιατρός», ενώ η εξαδέλφη της, δούλευε στο ληξιαρχείο και συμπλήρωνε τα πιστοποιητικά θανάτου, βοηθώντας έτσι στη συγκάλυψη των φόνων και της αυξανόμενης θνησιμότητας στην κωμόπολη.

Εκατοντάδες φόνοι: Οι ιστορίες

Ιστορίες κυκλοφορούν πολλές αναφορικά με το πώς τελικά πιάστηκαν η πανούργα μαία και οι «Άγγελοι του Ναγκιρέβ» στην τσιμπίδα του Νόμου. Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία ένα πτώμα εκβράστηκε σε γειτονική κωμόπολη. Ένας φοιτητής της Ιατρικής έκανε διάφορες αναλύσεις στη σορό του άνδρα και βρήκε μεγάλη ποσότητα αρσενικού. Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι μία από τις φόνισσες, ονόματι Ζάμπο, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω την ώρα που προσπαθούσε να δηλητηριάσει ένα από τα θύματά της.

Στην ανάκριση η Ζάμπο ενέπλεξε μια άλλη γυναίκα ονόματι Μπουκενόφσκι, η οποία με τη σειρά της αποκάλυψε ότι εγκέφαλος της σπείρας και αυτή που προμήθευε τις φόνισσες με το δηλητήριο ήταν η Φαζέκας.   Υπάρχει, όμως και μια άλλη θεωρία της ουγγρο-αμερικανίδας ιστορικού Μπέλα Μποντό, ότι η ταυτότητα των «Αγγέλων του Ναγκιρέβ» αποκαλύφθηκε από μια ανώνυμη επιστολή που εστάλη σε εφημερίδα. Όπως και να ‘χει οι Αρχές διέταξαν την εκταφή δεκάδων σορών από το νεκροταφείο, που υπεβλήθησαν στη συνέχεια σε εξονυχιστικές νεκροψίες.

Η αλήθεια έλαμψε με αποτέλεσμα να απαγγελθούν κατηγορίες για τους φόνους σε 34 γυναίκες και έναν άνδρα. Μόνον οι 26 εξ’ αυτών πρόλαβαν να καθίσουν στο εδώλιο και να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών ή σε πολυετή κάθειρξη. Όσο για την διαβολική μαία; Αυτοκτόνησε προτού καταδικαστεί…

Προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί τόσον καιρό δεν ανίχνευσαν τους φόνους αυτούς οι Αρχές απέδωσαν το κύμα δηλητηριάσεων σε μια μορφή μαζικής υστερίας, που προκάλεσαν οι αχαλίνωτες ερωτικές σχέσεις των γυναικών. Αλλά το πιθανότερο, όπως συμπεραίνουν ιστορικοί, είναι να πρόκειται για έναν συνδυασμό ακραίας φτώχειας, έλλειψης ιατρικού προσωπικού που θα μπορούσε να διαλευκάνει τις αιτίες των θανάτων, αλλά και του πέπλου σιωπής που επέβαλαν η Φαζέκας και οι συνεργάτιδές της στους φόνους…

Δες επίσης

Πολ Μπάμπα: Πέθανε σε ηλικία 35 ετών ο μποξέρ που έσπασε ρεκόρ του Μάικ Τάισον

Ο μποξέρ Πολ Μπάμπα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών, μόλις λίγες μέρες μετά την ...