Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / 39χρονος με «χίλια πρόσωπα» κατάφερε μέσα από τη φυλακή να αποσπάσει 180.000 ευρώ από ιερωμένους – Πως εξαπατούσε τα θύματα του

39χρονος με «χίλια πρόσωπα» κατάφερε μέσα από τη φυλακή να αποσπάσει 180.000 ευρώ από ιερωμένους – Πως εξαπατούσε τα θύματα του

Με την αγόρευση του Εισαγγελέα της έδρας διακόπηκε προχθές, για τις 11 Μαΐου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η δίκη 44 συνολικά κατηγορουμένων, οι οποίοι παραπέμπονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για απάτες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης, που αποκαλύφθηκε πριν 7 χρόνια έπειτα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, είναι ένας πολυμήχανος και με «χίλια πρόσωπα» 39χροvoς κρατούμενος, ο οποίος μέσα από τις Φυλακές το 2015 εκμεταλλεύτηκε την πολιτικοοικονομική συγκυρία περί κουρέματος των καταθέσεων.

Στοχεύοντας κυρίως σε αποταμιεύσεις μητροπολιτών στην Πελοπόννησο, ιερέων, μοναχών, πρεσβυτέρων και μερικών πολιτών κατάφερε να αποσπάσει 179.819 ευρώ, εξαπατώντας 36 ευκολόπιστους ιερωμένους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προκειμένου να σώσουν ατομικές καταθέσεις από επικείμενο «κούρεμα» κατέθεταν προκαταβολές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις είχαν λάβει την… εμπιστευτική πληροφορία ότι «μέχρι το 12 το μεσημέρι θα γίνει κούρεμα κατά 42% στις καταθέσεις

Τα θύματά του, σύμφωνα με την έρευνα του Α.Τ. Ελασσόνας, τον περιέγραψαν ως «ευγενικό» και με «ευφράδεια λόγου», αγνοώντας ότι στην πραγματικότητα ο 39χρονος είναι φυλακισμένος και διαθέτει μάλιστα «φορτωμένο» ποινικό μητρώο για απάτες, ενώ προχθές στο Δικαστήριο, ούτε εμφανίστηκε, αλλά ούτε και εκπροσωπήθηκε.

Ο 39χρονος τηλεφωνούσε πρωινές ώρες στα υποψήφια θύματά του και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», άλλοτε συστηνόταν ως «ο Γιώργος ο διευθυντής της τράπεζας», άλλοτε ως «ο νέος διευθυντής της τράπεζας» ή ως «ο οδηγός του Μητροπολίτη», ως «ο πάτερ Δαμασκηνός από τη Σύνοδο» με αφορμή την «έγκριση» προγράμματος ΕΣΠΑ, ως ο «πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης» ή ως «ο Σπύρος ο δικηγόρος της
Μητρόπολης».

Μάλιστα, από ηγουμένη ζήτησε να μεταφέρει μέρος των καταθέσεων του μοναστηριού σε λογαριασμό της Μητρόπολης για «να μη χαθούν από το κούρεμα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο 39χρονος ζητούσε άμεσα χρηματικά ποσά, λέγοντας ότι «μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα γίνει κούρεμα κατά 42% στις καταθέσεις», ενώ σε περιπτώσεις πολιτών, ως «τραπεζικός» με «εχεμύθεια» τους πληροφορούσε «εμπιστευτικά» για το κούρεμα, επιτυγχάνοντας έτσι να εισπράξει χρήματα.

Η έρευνα του Α.Τ. Ελασσόνας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015,όταν ο 39χρονος απέσπασε 8.000 ευρώ από ιερέα χωριού της περιοχής (σ.σ. δεύτερο κρούσμα απάτης καταγράφηκε σε βάρος ιερέα χωριού των Φαρσάλων) για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016 εξαπάτησε 36 πολίτες, ενώ καταγγέλθηκαν άλλες 17 απόπειρες απάτης, σε όλη σχεδόν τη χώρα από το Διδυμότειχο έως τη Σύμη.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Ελασσόνας συνέλαβαν έξι εμπλεκόμενους στην Αγ. Βαρβάρα Αττικής και στην Καλαμάτα, όλοι τους Ρομά, όπως Ρομά είναι και οι 44 συνολικά κατηγορούμενοι. Εκ των οποίων μόνο ένας είναι Λαρισαίος, ο οποίος είχε συλληφθεί στα ΕΛΤΑ Λάρισας, καθώς εισέπραξε στο όνομά του επιταγή από μοναστήρι των Γρεβενών.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είχαν «υποβοηθητικό ρόλο» στη δράση του 39χρονου και ειδικότερα σε ρόλο «εισπράκτορα», καθώς εκτελώντας εντολές ήταν αυτοί που μετέβαιναν στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και εισέπρατταν εμβάσματα και επιταγές («money express»).

Μετά και τις δύο πολύωρες καταθέσεις αστυνομικών του Α.Τ. Ελασσόνας που συμμετείχαν στην έρευνα, προχθές απολογήθηκαν 4 από τους κατηγορούμενους που παρίστανται στην ακροαματική διαδικασία (σ.σ. οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν), οι οποίοι και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο Εισαγγελέας της έδρας αγόρευσή του πρότεινε την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε η πράξη. Για τον 39χρονο πρότεινε την ενοχή του για τη διάπραξη του εγκλήματος της απάτης και μάλιστα στην κακουργηματική της μορφή, αφού η ζημία ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Για άλλους κατηγορούμενους («εισπράκτορες») ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους για συνέργεια σε απάτη και για άλλους την απαλλαγή τους, λόγω αμφιβολιών. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας θα συνεδριάσει εκ νέου στις 11 Μαΐου, προκειμένου μετά τος αγορεύσεις πλήθους συνηγόρων υπεράσπισης να εκδώσει απόφαση.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Δες επίσης

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού ...