Στο μικροσκόπιο έχουν μπει 4 ΜΚΟ που στέλνουν μετανάστες στον Έβρο. Πώς οργανώνουν τις παράνομες διελεύσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα αποκαλυπτικά μηνύματα με αναλυτικές οδηγίες και o σύνδεσμος στην Ελλάδα.
Του ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ
Τέσσερις ξένες ΜΚΟ, οι οποίες μέσω κλειστών ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα παρέχουν οδηγίες αλλά και «επαφές» στους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να περάσουν το φυσικό σύνορο του Έβρου, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Οι εν λόγω οργανώσεις δεν έχουν φυσική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά έχουν αναπτύξει έντονη δράση στη γειτονική χώρα, όπου ζουν χιλιάδες μετανάστες.
Οι πηγές της Realnews αναφέρουν πως αυτές οι «γκρίζες» ΜΚΟ ευθύνονται εν πολλοίς για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα που έχει καταγραφεί τους πρώτους πέντε μήνες του 2022.
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, στον Έβρο έχουν συλληφθεί περίπου 15.650 παράτυποι μετανάστες, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εντοπιστεί μόλις 1.400. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Μάιο εισήλθαν στον Έβρο άλλοι 459 μετανάστες.
Η «R» αποκαλύπτει σήμερα τους διαλόγους και τις οδηγίες που στέλνουν αυτές οι οργανώσεις στους πρόσφυγες. «Τις απογευματινές ώρες στο σημείο… το νερό του ποταμού είναι χαμηλό.
Οι βάρκες είναι στο… και περνάτε εύκολα απέναντι ακόμα και με τα πόδια, όταν το επιτρέπει ο καιρός», αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα που στέλνουν σε κλειστές διαδικτυακές ομάδες οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τις συγκεκριμένες οργανώσεις.
«Στείλτε μήνυμα»
Τα μηνύματα αποτελούν ουσιαστικά αναλυτικές οδηγίες για την παράνομη διέλευση του Έβρου.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πληροφορούνται για τα σημεία συγκέντρωσης, τις ώρες κατά τις οποίες θα επιχειρήσουν τη διέλευση και τις διόδους που θα ακολουθήσουν μόλις περάσουν στην ελληνική πλευρά. «Ακολουθώντας το μονοπάτι, θα βρεθείς στο… Από εκεί θα πάτε στο…», τονίζεται σε ένα άλλο από τα μηνύματα που έχει στη διάθεσή της η «R».
Παράλληλα, στη λίστα των μηνυμάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες γίνεται αναφορά και σε «σύνδεσμο» στην Ελλάδα. «Μόλις περάσετε το ποτάμι, στείλτε μήνυμα στο… για να σας βρουν», επισημαίνεται στα μηνύματα.
Οι ελληνικές ειδικές υπηρεσίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχει διασύνδεση αυτών των ΜΚΟ με παράνομους διακινητές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, καθώς δίνουν οδηγίες ακόμα και για τα σημεία όπου θα περιμένουν τους παράτυπους μετανάστες άνθρωποι που προφανώς έχουν σχέση με τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Οι σελίδες που έχουν δημιουργήσει οι τέσσερις οργανώσεις είναι «κλειδωμένες» και οι ενδιαφερόμενοι, εν προκειμένω πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, μπαίνουν σε αυτές χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένους κωδικούς. Από εκεί και έπειτα, μέσω «δωματίων επικοινωνίας», έρχονται σε επαφή με τους «υπεύθυνους» αυτών των ΜΚΟ, λαμβάνοντας τις απαραίτητες οδηγίες για το πέρασμα του Έβρου.
Αλλάζουν έδρα
Οι οργανώσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών δεν έχουν σχέση με τις κανονικές και νόμιμες ΜΚΟ, οι οποίες επιτελούν σημαντικότατο έργο όσον αφορά την περίθαλψη προσφύγων, πάντα με νόμιμα μέσα και σε άμεση συνεργασία με επίσημους κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς λειτουργίας τους είναι αρκετά θολό, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλάζουν την έδρα τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε κάθε φορά να υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες και να μην ελέγχονται από τους αρμόδιους φορείς.
Η μία από τις ΜΚΟ που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην προώθηση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα δραστηριοποιείται στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η «R».
Η δεύτερη οργάνωση που στέλνει οδηγίες στους πρόσφυγες μέχρι και πριν από περίπου έναν μήνα δήλωνε ως έδρα κράτος της Λατινικής Αμερικής. Τώρα, στην ιστοσελίδα της δηλώνει ότι έχει την έδρα της σε κράτος της Ασίας. Οι άλλες δύο βρίσκονται στην Ευρώπη, όμως κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που λειτουργούν έχουν επίσης αλλάξει την έδρα τους, μετακινώντας την από μια ευρωπαϊκή χώρα σε άλλη.