Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται κατά πολύ και όλα δείχνουν πως ο καύσωνας θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη, όλοι και όλες αναζητούμε κάτι ελαφρύ και δροσιστικό για να φάμε. Μία πολύ καλή επιλογή είναι οι… σούπες. Τώρα ξέρουμε τι σκέφτεσαι: Οι σούπες δεν είναι για το χειμώνα; Και εμείς θα σου απαντήσουμε πως εκτός από τις ζεστές σούπες υπάρχουν και οι κρύες, οι οποίες μπορούν να φτιαχτούν εύκολα και γρήγορα, ενώ είναι γευστικές και έχουν λίγες θερμίδες.
- Κρύα σούπα με αγγούρι και γιαούρτι
Υλικά
- 2 αγγούρια μεγάλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 1 1/2 φλιτζ. γιαούρτι
- 3 κ.σ. λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη
- 1/3 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζ. μαϊντανός
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 10 φύλλα εστραγκόν
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθούν και η σούπα να έχει λεία και πυκνή υφή.
- Μεταφέρουμε τη σούπα σε μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει καλά.
- Πριν τη σερβίρουμε, την ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα, την περίχυνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την γαρνίρουμε προαιρετικά με λεπτές φέτες από αγγούρι και λίγο άνηθο.
- Γκασπάτσο
Η κρύα σούπα από ντομάτα που προέρχεται από την αγαπημένη Ανδαλουσία είναι γευστική και πανεύκολη, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για αυτή την εποχή που ο καύσωνας “θερίζει” και όλοι θέλουμε να φάμε κάτι νόστιμο, εύκολο και σίγουρα δροσιστικό.
Υλικά
- 3 ντομάτες ώριμες και μεγάλες χωρίς τα σπόρια και χοντροκομμένες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 αγγούρι ξεφλουδισμένο χωρίς τα σπόρια και χοντροκομμένο
- 1/2 κόκκινη πιπεριά μέτρια και χοντροκομμένη
- 1/4 κρεμμύδι μικρό και χοντροκομμένο
- 2 φέτες ψωμί του τοστ
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 2 σταγόνες ταμπάσκο
- 1 κουτί χυμός λαχανικών 125 ml
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.γλ. γιαούρτι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθούν και η σούπα να έχει λεία και πυκνή υφή. Αν θέλουμε μια πιο αραιή υφή, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε τη σούπα σε μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να κρυώσει καλά.
- Την σερβίρουμε κρύα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, γαρνίρουμε με το γιαούρτι και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
- Κρύα σούπα με αβοκάντο
Υλικά
- 1 αβοκάντο ώριμο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 αγγούρι μεγάλο και κομμένο σε κυβάκια
- 1 1/2 λάιμ χυμός
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. πιπέρι
- 1/2 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθούν και η σούπα να έχει πλούσια και πυκνή υφή.
- Μεταφέρουμε τη σούπα σε μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει καλά.
- Πριν τη σερβίρουμε, την ισομοιράζουμε σε βαθιά πιάτα και την περίχυνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- Κρύα vegan σούπα μπρόκολο βελουτέ
Υλικά
- 300 γρ. μπρόκολο
- 200 ml νερό που έχει βράσει το μπρόκολο
- 200 ml ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε το μπρόκολο σε κατσαρόλα γεμάτη με νερό, μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε κατά βούληση.
- Το μεταφέρουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε το μπρόκολο και τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Εναλλακτικά πολτοποιούμε με το ραβομπλέντερ.
- Σερβίρουμε τη σούπα μπρόκολο ζεστή ή κρύα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: neolaia.gr