Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / 5 παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

5 παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα, η Ελλάδα γεμίζει με υπέροχα αρώματα από τα παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζονται στα ζαχαροπλαστεία και στα σπίτια, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Με παραδοσιακά υλικά όπως ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά και μέλι, τα ελληνικά γλυκά είναι η μεγαλύτερη απόλαυση την περίοδο των γιορτών. Τα νόστιμα κεράσματα που συνδέουν με μοναδικό τρόπο την παράδοση του τόπου με την κουζίνα.

Τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά ελληνικά γλυκά των Χριστουγέννων

  • Μελομακάρονα
  • Κουραμπιέδες
  • Δίπλες
  • Χριστόψωμο
  • Βασιλόπιτα

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι αναμφισβήτητα τα πιο αγαπημένα γλυκά των γιορτών. Και τα δύο είναι νόστιμα και αρωματικά, αλλά έχουν διαφορετικές γεύσεις και υφές.

Τα μελομακάρονα είναι πιο μαλακά και έχουν μια πλούσια, γλυκιά γεύση με νότες μελιού, εσπεριδοειδών και κανέλας. Φτιάχνονται με αλεύρι, μέλι, ελαιόλαδο, καρύδια και μπαχαρικά. Είναι πιο υγιεινά από τα περισσότερα εορταστικά κεράσματα, ενώ η προσθήκη κανέλας και καρυδιών τα κάνει ακαταμάχητα.

Η προέλευση του λαχταριστού μπισκότου χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Στις κηδείες, οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ένα μείγμα κριθαριού, που ονομαζόταν «μακαρία». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τα χρόνια, η μακαρία εξελίχθηκε στο μπισκότο που γνωρίζουμε σήμερα. Η προσθήκη μελιού δίνει στα μπισκότα το όνομα μελομακάρονα.

Οι κουραμπιέδες είναι πιο τραγανοί και έχουν μια πιο κρεμώδη γεύση με νότες αμυγδάλου. Φτιάχνονται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ζάχαρη και μπαχαρικά.

Η λέξη κουραμπιέδες προέρχεται από την τουρκική λέξη kurabiye, η οποία έχει τις ρίζες της στην αραβική λέξη qurabiya. Μπισκότα, όπως οι κουραμπιέδες, φτιάχνονται στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 4 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη βανίλια
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 4 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2,5 κιλά αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι
  • καρύδια ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

  • 3,5 κούπες ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και χτυπάμε για περίπου 7 λεπτά.
  2. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε το χυμό στο μείγμα της ζάχαρης και προσθέστε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τη ζάχαρη βανίλιας και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενα σχήματα και τα τοποθετούμε σε ένα ή δύο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα μελομακάρονα.
  7. Στο μεταξύ, για να φτιάξουμε το σιρόπι, προσθέστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 6 λεπτά.
  8. Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βάζουμε μέσα στο κρύο αναποδογυρίζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα για να απορροφήσουν το σιρόπι.

Συνταγή για αφράτους και νόστιμους κουραμπιέδες

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
  5. Προσθέστε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
  6. Αλευρώνετε ελαφρά ένα πάγκο εργασίας και ανοίγετε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1/2 εκατοστού.
  7. Κόψτε τη ζύμη σε σχήματα της αρεσκείας σας.
  8. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
  9. Ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  10. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.

Δίπλες και Χριστόψωμο

Μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, κανένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς τις τραγανές δίπλες. Οι δίπλες είναι ουσιαστικά λωρίδες τηγανισμένης ζύμης καλυμμένες με σιρόπι μελιού, κανέλα και ξηρούς καρπούς.

Οι δίπλες είναι ένα νόστιμο και αρωματικό γλυκό με καταγωγή από την Πελοπόννησο, ιδανικό για να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας τις γιορτές.

Το Χριστόψωμο, αν και δεν παρασκευάζεται τόσο συχνά όσο οι προηγούμενες λιχουδιές, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψωμί που φτιάχνεται την παραμονή και σερβίρεται ανήμερα των Χριστουγέννων. Το παραδοσιακό αυτό ψωμί έχει έναν σταυρό σαν «Χ», που συμβολίζει τον Χριστό και μοιάζει με το τσουρέκι.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας και συχνά κάθε οικογένεια, χρησιμοποιεί τα δικά της ειδικά συστατικά για το Χριστόψωμο, όπως διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο.

Συνταγή για δίπλες

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια νερό
2 αυγά
100 γραμμάρια λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι μελιού:
500 γραμμάρια μέλι
200 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το νερό, τα αυγά, το λάδι και το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Καλύψτε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, ανοίξτε την σε λεπτό φύλλο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το φύλλο σε λωρίδες πάχους περίπου 2 εκατοστών.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίστε τις δίπλες σε μικρές παρτίδες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφήστε τις δίπλες να κρυώσουν εντελώς.
Για να φτιάξετε το σιρόπι μελιού, ανακατέψτε το μέλι, το νερό, την κανέλα και το γαρύφαλλο σε μια κατσαρόλα.
Ζεστάνετε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά.
Βυθίστε τις δίπλες στο σιρόπι και αφήστε τις να απορροφήσουν το σιρόπι για 10 λεπτά.
Σερβίρετε τις δίπλες με κανέλα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.

Συνταγή για Χριστόψωμο

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 150 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμάρια γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, cranberries, χουρμάδες
  • 1/2 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα, τη μαγιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
  2. Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική.
  3. Αλείψτε ένα μπολ με λίγο λάδι και τοποθετήστε τη ζύμη μέσα.
  4. Καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 1 ώρα.
  5. Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, πλάστε το Χριστόψωμο σε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές.
  6. Τοποθετήστε το Χριστόψωμο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  7. Προσθέστε μια ζύμη σε σχήμα “Χ” άνω στο Χριστόψωμο.
  8. Αλείψτε το Χριστόψωμο με λίγο γάλα.
  9. Ψήστε το Χριστόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  10. Αφήστε το Χριστόψωμο να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.

Βασιλόπιτα

Η Βασιλόπιτα είναι ίσως το πιο εμβληματικό εορταστικό κέρασμα της Ελλάδας, που φτιάχνεται παραδοσιακά για την Πρωτοχρονιά. Φτιάχνεται με αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Στο εσωτερικό της βασιλόπιτας τοποθετείται ένα φλουρί. Όποιος κερδίσει το φλουρί της βασιλόπιτας θεωρείται παραδοσιακά ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη τη νέα χρονιά.

Συνταγή για βασιλόπιτα

Υλικά

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 φλουρί

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέστε τα αυγά ένα προς ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
  5. Προσθέστε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.
  6. Βουτήξτε το φλουρί σε λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει στο ζυμάρι.
  7. Αφαιρέστε περίπου 1/4 του ζυμαριού και διπλώστε το σε ένα μικρό μπαλάκι.
  8. Ενσωματώστε το φλουρί στο μπαλάκι ζυμαριού.
  9. Προσθέστε το υπόλοιπο ζυμάρι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Τοποθετήστε το μπαλάκι ζυμαριού με το φλουρί στο κέντρο του ταψιού.
  11. Ψήστε τη βασιλόπιτα για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  12. Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν την κόψετε.

Ποια από αυτά τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά θα δοκιμάσετε φέτος τα Χριστούγεννα; Ότι και αν επιλέξετε όλες είναι εξαιρετικά νόστιμες συνταγές που αξίζει να απολαύσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις ημέρες των γιορτών.

Πηγή: enikos

Δες επίσης

Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα

Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ...