Ο ιός της γρίπης είναι πολύ επικίνδυνος καθώς πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πεθαίνουν λόγω των επιπλοκών.
Για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, βάλτε στη διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα:
Κοτόσουπα
Η κλασική συνταγή της μαμάς για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων του κρυολογήματος είναι και η πιο σοφή. Όχι μόνο επειδή παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα υγρά για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά και γιατί μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί τα συμπτώματα. Η ευεργετική της δράση οφείλεται στο συνδυασμό των λαχανικών και του κοτόπουλου.
Εσπεριδοειδή
Η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία στα εσπεριδοειδή, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 23%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών. Ανασκόπηση 21 μελετών διαπίστωσε ότι 1-8 γραμμάρια βιταμίνης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά. Θα τη βρείτε σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ.), τις κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες.
Σκόρδο, κρεμμύδια, πράσο
Περιέχουν συστατικά με αντισηπτικές ιδιότητες και ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μελέτη με εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες που οι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο και οι άλλοι μισοί συμπλήρωμα σκόρδου, έδειξε ότι οι πρώτοι είχαν σχεδόν τριπλάσιο αριθμό κρυολογημάτων. Επίσης το σκόρδο βοηθά να ανοίξουν τα κλειστά ιγμόρεια.
Μέλι
Οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από ιούς, βακτήρια και μύκητες.
Μαύρο πιπέρι
Η πιπερίνη, η ουσία που περιέχει το μαύρο πιπέρι έχει αντιπυρετικές και αναλγητικές ιδιότητες. Το πιπέρι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για τον ερεθισμένο λαιμό και την ανακούφιση από τον βήχα.