Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / 7 γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που δε γνωρίζετε

7 γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που δε γνωρίζετε

Theodoros Kolokotronis

1. Πως έφθασε η ώρα της Επανάστασης

Ακούμε συχνά ότι μετά απο 400 χρόνια σκλαβιάς είχε φθάσει η ώρα της Επανάστασης, η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της εποχής με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση, οι ραγιάδες είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται πνευματικά και οικονομικά βλέποντας σιγά σιγά ένα μέλλον χωρίς Τούρκους.

Στους Ναπολεόντειους πολέμους του 1803-1815, το εμπόριο απέφερε στα νησιά αμύθητα πλούτη που δεν είχαν ξαναδεί. Το τέλος των πολέμων βρήκε τους Έλληνες με στόλο απο πλοία, έμπειρα πληρώματα, χρήματα και ανεργία. Η ώρα της Επανάστασης είχε φθάσει.

2. Στράτος δεν υπήρχε, υπήρχε όμως πολεμικό ναυτικό

Η υπεροχή στο Αιγαίο ήταν αδιαφισβήτητη και απέκλεισε τους Τούρκους στα λιμάνια τους. Έτσι για οποιαδήποτε επίθεση στους Επαναστάτες έπρεπε να διατρέξουν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που δυσχέρανε σημαντικά τις προσπάθειες τους.

Η ναυμαχία του Γέροντα το 1824, στα μικρασιατικά παραλία, έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονη ναυμαχία της Σαλαμίνας καθώς ο ελληνικός στόλος αντιμετώπισε νικηφόρα τον κατά πολύ υπεράριθμο τουρκικό.

3. Το 1821 ο Σουλτάνος δεν είχε στρατό για να πολεμήσει τους επαναστάτες

Ο τουρκικός στρατός ήταν απασχολημένος στα ανατολικά σε πόλεμο με τους Πέρσες και στα Γιάννενα με την ανταρσία του Αλή Πασά. Οι αντεπιθέσεις των Μουσταφάμπεη και Μπεϊράν Πασά αναχαιτίστηκαν επιτυχώς.

4. Η Πελοπόννησος απελευθερώθηκε μέσα σε λίγες μέρες

Με τις πρώτες ταραχές οι Τούρκοι είτε εγκατέλειψαν την Πελοπόννησο είτε κλείστηκαν σε κάστρα, δεν υπήρχε στρατός για να υπάρξει αντίδραση.

Η προοπτική αρπαγής των μουσουλμανικών περιουσιών και η λαφυραγωγία συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της Επανάστασης στο Μοριά.

5. Ο Κολοκοτρώνης ήταν η ψυχή της Επανάστασης

Τις πρώτες μέρες της Επανάστασης δεν υπήρχε στρατός, μόνο άτακτοι που πολεμούσαν όπως νόμιζαν και με ότι μέσο διέθεταν. Ο Κολοκοτρώνης το άλλαξε αυτό, δημιούργησε στρατό που με την ηγεσία του τον οδήγησε σε μεγάλες νικες: άλωση της Τριπολιτσάς, σφαγή του Δράμαλη, εκδίωξη του Ιμπραήμ.

Ήταν όμως και άνθρωπος με μεγάλη καρδιά καθώς αυτούς που τον πολέμησαν και τον φυλάκισαν, τους συγχώρησε για το καλό της Επανάστασης.

6. Η Έξοδος του Μεσολογγίου ανέδειξε στην Ευρώπη το ελληνικό ζήτημα

Το 1826 ο Αγώνας συνεχιζόταν χωρίς κάποια απο τις αντιμαχόμενες πλευρές να μπορεί να επικρατήσει.

Η θυσία των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι συγκίνησε όλη την Ευρώπη, κατέστησε ευρέως γνωστό τον ελληνικό Αγώνα για Ανεξαρτησία και άρχισε να απασχολεί την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις η επίτευξη μίας λύσης.

7. Ο Αγώνας διήρκησε 8½ χρόνια

Τον Σεπτέμβριο του 1829 δόθηκε η τελευταία μάχη που χάραξε τα σύνορα του νεοσύστατου κράτους. Ο Αγώνας ήταν μακροχρόνιος και έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι για να συσταθεί κράτος έπρεπε να γίνουν κινήσεις και σε διπλωματικό επίπεδο.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναμίχθηκαν το 1827 με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου που αναγνώριζε ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Δες επίσης

“Κράτος Οπερέτα”

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D. Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και ...