Όποιο και αν είναι το σενάριο του εφιάλτη σας, το να ξυπνάς ιδρωμένος, τρέμοντας, γεμάτος φόβο ή αγωνία, είναι μια κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει.

Αλλά γιατί βλέπουμε εφιάλτες και τι μπορούμε να κάνουμε, για να τους περιορίσουμε;

Η ψυχολόγος ύπνου, Alaina Tiani, μιλώντας στην ιστοσελίδα Cleveland Clinic, μοιράζεται συμβουλές για να σταματήσετε τους εφιάλτες και να αρχίσετε να απολαμβάνετε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Είναι φυσιολογικοί οι εφιάλτες;

Οι εφιάλτες δεν είναι ευχάριστοι, αλλά τουλάχιστον μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικοί. Εκτιμάται ότι το 85% των ενηλίκων αναφέρουν περιστασιακούς εφιάλτες, ενώ και οι εφιάλτες στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι.

Οι εφιάλτες μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, όπως άγχος, έλλειψη ύπνου, χρήση ουσιών και αλκοόλ, και ιατρικές καταστάσεις όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Οι εφιάλτες μπορούν επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Επτά βασικοί λόγοι που βλέπετε εφιάλτες

1. Άγχος και στρες

Το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν εφιάλτες. Όταν το μυαλό μας είναι γεμάτο ανησυχίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτές οι σκέψεις μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτες τη νύχτα. Το άγχος μπορεί να προέρχεται από την εργασία, τις προσωπικές σχέσεις, την υγεία ή άλλες αιτίες.

2. Έλλειψη ύπνου

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, η υγεία σας επιβαρύνεται. Η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι καρδιακές προσβολές, και ακόμη και η μερική έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε.

3. Κατανάλωση ουσιών

Οι ουσίες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ακόμα και η καφεΐνη, μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες. Η κατανάλωση αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο REM, ενισχύοντας την πιθανότητα να δίνετε εφιάλτες. Παρόμοια, η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη, μπορεί προκαλέσει τρομακτικά όνειρα.

4. Τραυματικά γεγονότα

Οι εφιάλτες είναι μια από τις αντιδράσεις που σχετίζονται με το μετατραυματικό στρες (PTSD), μια διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να αναπτυχθεί έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή διατάραξε την αίσθηση ασφάλειας. Περίπου το 70% με 90% των ατόμων με PTSD βιώνουν εφιάλτες.

5. Φάρμακα

Οι εφιάλτες μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως οι αντικαταθλιπτικοί παράγοντες, τα αντιψυχωτικά φάρμακα και τα β-αναστολείς, που χρησιμοποιούνται για την υψηλή πίεση του αίματος και άλλες καρδιακές παθήσεις.

6. Ιατρικές καταστάσεις

Η υπνική άπνοια έχει, επίσης, συνδεθεί με εφιάλτες. Τα άτομα σε αυτή την κατάσταση δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο λόγω διαταραχών στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αυτό φαίνεται να σχετίζεται με δυσάρεστα όνειρα.

7. Κατανάλωση τροφής πριν από τον ύπνο

Η κατανάλωση βαριάς τροφής ή μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν από τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και διαταραχές ύπνου, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε εφιάλτες. Είναι καλό να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα βαριά φαγητά πριν από τον ύπνο.

Τρόποι για να αποφύγετε τους εφιάλτες

Αν και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως δεν θα ξαναδείτε εφιάλτες, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισής τους.

► Διαχειριστείτε το στρες. Η διαχείριση του στρες μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εφιαλτών. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό και βαθιά αναπνοή, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων άγχους.

► Προσέξτε τι βλέπετε και τι διαβάζετε πριν από τον ύπνο. Οι ταινίες και τα βιβλία τρόμου ή τα podcast αληθινών εγκλημάτων είναι καλό να αποφεύγονται πριν από τον ύπνο, καθώς μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες.

► Ηρεμήστε πριν από τον ύπνο. Δημιουργήστε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν ξαπλώσετε, για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για έναν ήρεμο ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής ή ήχους της φύσης. Βοηθήστε το μυαλό σας να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί σε θετικές σκέψεις.

► Εξασφαλίστε ποιοτικό ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και διατηρείτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Επίσης, διατηρώντας σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης μπορείτε να βοηθήσετε στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού (κιρκάδιος ρυθμός), το οποίο συμβάλλει σε ποιοτικότερο ύπνο και μείωση των διαταραχών κατά τη διάρκειά του.

► Συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία Υγείας. Εάν οι εφιάλτες σας επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας, είναι καιρός να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την αιτία των ονείρων σας και να αναπτύξετε ένα πλάνο θεραπείας για τον περιορισμό τους.