Ο Τζιμ Μόρισον αποτέλεσε τον θρυλικό ποιητή, συνθέτη και τραγουδιστή των Doors, που λατρεύτηκε από πολλούς τόσο όσο ήταν εν ζωή όσο και μετά τον θάνατό του. Η λατρεία στο πρόσωπο του θρυλικού καλλιτέχνη, που πολλές φορές υπερέβαινε τα όρια της λογικής, ονομάστηκε και «Μορισομανία», φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα.
Το μυστήριο του θανάτου του Τζιμ Μόρισον
Ένα πέπλο μυστηρίου τυλίγει το ξαφνικό θάνατο του Τζιμ Μόρισον, ο οποίος χρονολογείται στις 3 Ιουλίου του 1971. Πολλοί πίστεψαν ότι ο τραγουδιστής των Doors δεν πέθανε ενώ δεν είναι λίγοι εκείνη που θεωρούν ότι ο ίδιος σκηνοθέτησε τον θάνατό του.
Τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν μετά την είδηση του θανάτου του εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Κυριότερο αυτών το γεγονός ότι η ταφή του, όχι μόνο έγινε δίχως νεκροψία αλλά και σχεδόν κρυφά, αφού κανείς δεν παρευρέθηκε σε αυτήν, για να αποχαιρετίσει τον καλλιτέχνη, εκτός από την σύντροφό του, Πάμελα.
Με χρήματα του ίδιου του Τζιμ Μόρισον, αγοράστηκε «χρόνος ταφής» στο περίφημο Νεκροταφείο Père Lachaise, τα οποία έφθαναν για 30 χρόνια. Μετά το πέρας τους θα έπρεπε να γίνει εκταφή των οστών, όμως το 2001, ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε, η νεκρική κλίνη, να παραμείνει για πάντα εκεί, αφού ο τάφος αυτός, θεωρήθηκε μεγάλη τιμή, για την πόλη του Παρισιού.
Οι… γιορτές στον τάφο του Τζιμ Μόρισον
Με αφετηρία το έτος θανάτου του θρυλικού δημιουργού, το 1971, ο τάφος του έχει λειτουργήσει ως τόπος «προσκυνήματος» και λατρείας για τους απανταχού θαυμαστές του.
Στις 3 Ιουλίου, επέτειο του θανάτου του, αλλά και σε διαφορετικές ημερομηνίες, κάθε χρόνο, πολλοί νεαροί, συρρέουν στο μέρος, ταξιδεύοντας από όλο τον κόσμο, στήνοντας ακόμα και χορούς ενώ τραγουδούν τις επιτυχίες των Doors.
Ανάλογο φαινόμενο «υπερβολικής λατρείας» συνέβη και στην χώρα μας, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, στον τάφο του Παύλου Σιδηρόπουλου, στον Κόκκινο Μύλο.
Ο «παλιός» και ο «νέος»… τάφος του Μόρισον
Το μυστήριο του θανάτου του διαδέχθηκε το μυστήριο με τους… τάφους του, που διαχωρίζονται χρονικά σε παλαιό και νέο τάφο.
Ο «παλαιός» τάφος, είχε μία απλή πέτρα με την ένδειξη «JIM MORRISON 1943-1971», πάνω στην οποία, το 1981, τοποθετήθηκε προτομή του ίδιου. Η προτομή, κλάπηκε από άγνωστους φαν, τον Μάιο του 1988, και έμεινε μόνον η πέτρα.
Αργότερα, η οικογένεια του Μόρισον, αντικατέστησε την πέτρα με μία άλλη, που έφερε την γνωστή επιγραφή «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ». Αυτός θεωρείται πια ο νέος τάφος που υπάρχει και σήμερα.
«Επισημότερη γιορτή» θεωρείται η ημέρα θανάτου του Μόρισον, η οποία μάλιστα έχει ονομαστεί, από τους φανατικούς του λάτρεις, ως το «Πέρασμα», στον Παγωμένο Κήπο. Η επέτειος γέννησης του, η 8η Δεκεμβρίου, αποτελεί μία ακόμη μεγάλη εορτή.
Οι… «τρέλες» πάνω στο μνήμα του Τζιμ Μόρισον
Πολλοί είναι οι θαυμαστές του θρύλου της ροκ, που επισκέπτονται τον χώρο ανάπαυσής του, σε μία προσπάθειά τους να «αγγίξουν» και να υμνήσουν την εμβληματική του προσωπικότητα.
Άλλοι τραγουδούν, άλλοι χορεύουν, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να ξαπλώσουν πάνω στον τάφο, πιστεύοντας ότι θα φορτιστούν με την ενέργειά του!