Από λευκή κόλα ξεκινά η δεύτερη φάση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην εμπορικές πριν από το τέλος του χρόνου. Στο στόχαστρο και οι μισθώσεις Air BnB αλλά και τα παραθαλάσσια οικόπεδα.
Οι εκτιμήσεις των νέων αντικειμενικών αξιών θα γίνουν ξανά από ιδιώτες αλλά όχι με τον τρόπο που έγιναν το 2018.
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τιμές από περισσότερους από ένα εκτιμητές για κάθε μια από τις 10.500 ζώνες της χώρας κυρίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
Η ομάδα εργασίας που έχει ήδη επιφορτιστεί με αυτή την αποστολή, να δρομολογήσει νέες εκτιμήσεις για τις εμπορικές αξίες έχει αναλάβει έργο.
Ο στόχος θα είναι όχι μόνο μια εκτίμηση εμπορικής αξίας, αλλά ένα αξιόπιστο σύστημα που θα μπορεί να υπολογίζει σε ετήσια βάση τις αντικειμενικές αξίες σε όλη την επικράτεια. Μέσα σε αυτήν την διαδικασία περιλαμβάνεται και η αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων που έγιναν το 2018 σε ζώνες της επαρχίας όπου δεν υπήρχε μεγάλη επιθυμία να εργαστούν ιδιώτες εκτιμητές.
Επίσης, στην διαδικασία αυτή θα επιχειρηθεί να διορθωθούν αδικίες που υπάρχουν και σε αστικές περιοχές.
Για παράδειγμα, έχουν εντοπισθεί ζώνες που εντός των ορίων τους (πχ στο κέντρο της Αθήνας ή την Ανατολική και Δυτική Αττική) όπου οι εμπορικές αξίες των ακινήτων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζεται ο κατακερματισμός τους προκειμένου να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικές.
Μόλις υπάρξει η νέα βάση των αξιών για όλη την χώρα θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια πλατφόρμα για την αυτόματη ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση για τις νέες εμπορικές τιμές που θα προκύπτουν.
Με δεδομένο ότι το σύστημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει από το 2020, αυτό θα συμπαρασύρει και τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τους υπολοίπους 19 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα και οι οποίοι θα ακολουθούν την αυξομείωση των αντικειμενικών τιμών.
Συγκεκριμένα, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ θα αυξομειωθούν ανάλογα οι φόροι μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών, τα τεκμήρια των ακινήτων, αλλά και οι υπόλοιποι 17 αναλογικοί φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα
Οι 7000 περιοχές
Ένα δεύτερο σημαντικό εγχείρημα είναι να πάψει το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για περίπου 7000 περιοχές.
Ο στόχος είναι να πάψουν παραθαλάσσια οικόπεδα στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κέρκυρα, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ίσο με αυτόν που πληρώνουν βοσκοτόπια ή καλλιεργήσιμα χωράφια σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι δύο αυτές συνολικές παρεμβάσεις αναμένεται ότι θα φέρουν στο δημόσια ταμεία περισσότερα από 142 εκ ευρώ από το 2020 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στην Βουλή.
Τα πρόσθετα αυτά έσοδα σε συνδυασμό και με την καλύτερη εικόνα που επιδιώκει να αποκτήσει το υπουργείο οικονομικών με την συνεχή παρακολούθηση των εμπορικών αξιών θα επιτρέψει να προχωρήσει -μάλλον το 2021 – η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε η μέση σταθμική μείωση του φόρου να φτάσει στο 30% σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.
Τελευταίο μέτρο παρέμβαση με απώτερο στόχο την μείωση της φορολογίας των ακινήτων θα είναι η στενότερη – ηλεκτρονική – παρακολούθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Air BnB.