H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006 – Όλα τα νέα μέτρα που ανήγγειλε στο δείπνο του Economist
«Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η Ήπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου.
Αυτό, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.
Από εκεί, δύο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Πρώτον, ανακοίνωσε την αναστολή -για τρία χρόνια- του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.
Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021. «Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές για 1,4 εκατομμύριο μη μισθωτούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 23.10.2019 15:09
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές για 1,4 εκατομμύριο μη μισθωτούς
ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές για 1,4 εκατομμύριο μη μισθωτούς
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε σχηματικά το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια. Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επενδύσεων που ξεμπλοκάρουν, όπως το Ελληνικό, η Eldorado Gold και η Cosco. «Το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί, να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις Υποδομές και την Ενέργεια προβάλλοντας την δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών ενώ επανέλαβε πως ως το 2028, η χώρα θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύπτουν το 59% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ενώ θα τονωθεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς τις εναλλακτικές μορφές.
«Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πυλωτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού. Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2.000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυξάνεται το ποσοστό των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και εισάγεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing), μέτρο που θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.
«Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Αλλά και θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπει εχθρούς, αλλά αντιπάλους. Και αυτοί είναι μόνο τα προβλήματα. Δεν αντιπολιτευόμαστε την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν τον ρόλο. Και προχωράμε μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων» είπε ο κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρχει όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο και αποτέλεσμα.