Ο 62χρονος αρχιτέκτονας, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο της Philoxenia, μιλά για τους οικογενειακούς δεσμούς του με τη χώρα μας, τις διακοπές κάθε καλοκαίρι στη Χίο, ενώ δηλώνει ανυπόμονος για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την πόλη του
Ο προπάππος του γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Έφυγε, όμως, για τη Σμύρνη το 1923 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
«Κρατώ ακόμη οικογενειακά κειμήλια και αναμνηστικές φωτογραφίες του προπάππου μου από τα Γρεβενά και τη Θεσσαλονίκη στο σπίτι μου. Και στον πάνω Μαχαλά, όπως ονομαζόταν μέχρι το ’22 η γειτονιά όπου είναι το γραφείο μου στον δήμο σήμερα, βρίσκεται το αγίασμα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, η οποία ανήκει στον δήμο μας» δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος του Κονάκ Σμύρνης, Αμπντούλ Μπατούρ, με αφορμή την πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της 33ης Διεθνής Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia.
Εδώ και επτά μήνες ο 62χρονος αρχιτέκτονας-μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κρατά το τιμόνι του κεντρικότερου δήμου της Σμύρνης, ο οποίος το πρωί γεμίζει με χιλιάδες άτομα και το βράδυ «αδειάζει».
«Είναι ένας δήμος που μοιάζει πάρα πολύ με τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπων. Και οι δύο πόλεις έχουν τείχη, διαθέτουν πανομοιότυπο παραλιακό μέτωπο και παρόμοιο τρόπο ζωής. Πάνω απ’ όλα, όμως, έχουμε πολλές κοινές αξίες. Και μένα οι παππούδες μου ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή το ’23. Έχω οικογενειακή σχέση με τη Θεσσαλονίκη» είπε συγκινημένος, περπατώντας στην παραλία της πόλης.
Είναι μια ηλιόλουστη μέρα και ο Αμπντούλ Μπατούρ δεν σταματάει να χαμογελά βλέποντας στη μια πλευρά της παλιά παραλίας το λιμάνι και στην άλλη τον Λευκό Πύργο. «Ανέκαθεν ήμουν υπέρ της μεταξύ μας φιλίας και εργαζόμουν για να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά. Εξάλλου, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» πρόσθεσε.
Μια Ρωμιά το δεξί του χέρι
Δεξί του χέρι στον δήμο είναι μια από τους τελευταίους περίπου 150 Ρωμιούς της Σμύρνης, η Θεοδώρα Χακουδή. «Η Θοδώρα είναι η πρέσβης φιλίας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. Τι άλλο να σας πω για να σας δείξω το ενδιαφέρον μου;» αναρωτήθηκε, χαμογελώντας και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ο δήμαρχος του Κονάκ.
Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του δήμου διατηρεί στενές επαφές με τους ανθρώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σμύρνης. Κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται με την οικογένειά του τη Χίο για διακοπές. «Με τους Χιώτες έχω γίνει σαν συγγενής. Όλοι με ξέρουν και με χαιρετούν στον δρόμο» είπε. Ακούει ελληνική μουσική και ιδιαίτερα Χαρούλα Αλεξίου. «Είναι και αυτή Σμυρνιά. Θαυμάζω την Αλεξίου». Κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νιώθει πολύ άνετα, όπως είπε, σαν να βρίσκεται στη χώρα του, στην πατρίδα του.
«Μιλάμε για δυο πόλεις (Σμύρνη-Θεσσαλονίκη), δύο χώρες, οι οποίες μοιάζουν τόσο πολύ και μοιράζονται από τις δύο πλευρές το Αιγαίο. Για να ενωθούν αυτές οι δύο φιλικές πόλεις πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν και εμείς τα περιμένουμε με μεγάλο ενθουσιασμό όπως είναι η έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης αλλά και η δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Αυτά θα επηρεάσουν θετικά και τις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και θα αυξήσουν και τον τουρισμό τόσο της Σμύρνης όσο και της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για την ακτοπλοϊκή σύνδεση νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δούμε να ξεκινούν τα δρομολόγια καθώς έχει την υποστήριξη όλων των φορέων» είπε στο «Έθνος της Κυριακής» σε ένα διάλειμμά του από τις συναντήσεις του στην πόλη.
Στα βήματα του Μπουτάρη
Ο κ. Μπατούρ επισκέφτηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, τιμώντας την 81η επέτειο από τον θάνατό του, ξεναγήθηκε στα εκθέματα του μουσείου του εθνικού «πατέρα» της Τουρκίας, περπάτησε στην παλιά παραλία, πέρασε από τον Λευκό Πύργο, συμμετείχε στη Philoxenia και συναντήθηκε με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μπουτάρη για όλα αυτά που έχει ξεκινήσει και έχει κάνει για τους δύο λαούς. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Γιάννης Μπουτάρης βοήθησε να μπουν βάσεις για την ελληνοτουρκική φιλία αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων» είπε ο κ. Μπατούρ, υπενθυμίζοντας ότι ο τέως δήμαρχος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του μαζί με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν ακόμη ήταν δήμαρχος Ναρλίντερε το 2015.
«Είχαμε με τον προηγούμενο δήμαρχο έναν πολύ ωραίο διάλογο και ελπίζω να το συνεχίσουμε και με τον κ. Ζέρβα γιατί είναι σημαντικό και για τις δύο πόλεις. Ανάψαμε μια φλόγα ειρήνης και συνεργασίας η οποία απλώνεται σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας είναι πολύ σημαντική και θέλουμε να τη συνεχίσουμε» πρόσθεσε. Με τον νέο δήμαρχο εξέτασαν το ενδεχόμενο ανταλλαγής φοιτητών, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία και σε πολιτιστικά θέματα. Και οι δύο πόλεις έχουν συμφωνικές ορχήστρες και μπορεί να γίνει σύμπραξη και να γίνουν εκδηλώσεις και συναυλίες φιλίας και στις δύο πόλεις.
Μήνυμα αλλαγής στην Τουρκία
Μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και αυτόν της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημεία αναφοράς για την προοδευτική Τουρκία.
«Αναδείχθηκαν δήμαρχοι μέσα από τον λαό τον περασμένο Απρίλιο. Ο Ερντογάν κουράστηκε και ο λαός της Τουρκίας έστειλε μήνυμα αλλαγής στις δημοτικές εκλογές. Και ελπίζουμε και στις επόμενες εκλογές, στις εθνικές, να κρατήσει την ίδια στάση. Το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ δύσκολο για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Κάθε μέρα η ζωή είναι πιο δύσκολη στην Τουρκία» είπε ο κ. Μπατούρ. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, η κούραση που έχει η κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αλλά και η καλή προετοιμασία του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μαζί με τις συνεργασίες που έγιναν, οδήγησαν στο να χάσει δύναμη ο Ερντογάν, εξήγησε ο κ. Μπατούρ.
«Υποφέρει και η Τουρκία από το Προσφυγικό»
Σήμερα η πόλη της Σμύρνης φιλοξενεί 35.000 με 39.000 πρόσφυγες, και ο κ. Μπατούρ δεν διστάζει να πάρει θέση και για το Προσφυγικό, τονίζοντας ότι ο δήμος του έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από αυτό το πρόβλημα.
«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ε.Ε. ή την Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Τουρκία. Να τους στείλεις πίσω δεν μπορείς για ανθρωπιστικούς λόγους. Από την άλλη, το να μένουν στην Τουρκία τόσο πολλά άτομα -μιλάμε για εκατομμύρια- δημιουργεί και αυτό και άλλα προβλήματα στη χώρα. Αντιμετωπίζουμε και εμείς το θέμα με ανθρωπισμό. Ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν όλοι αυτοί οι Σύροι στην πατρίδα τους είναι να αποκτήσουν ειρήνη στη χώρα τους. Θα είναι θετικό και για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, σήμερα ζουν περίπου 4 εκατ. Σύροι στην Τουρκία.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις Ερντογαν στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία, τόνισε ότι ήταν μία απόφαση που πέρασε από το Κοινοβούλιο, προκρίνοντας αυτήν τη λύση. «Ως δήμαρχος, στόχος μου είναι να κάνω έργο στον δήμο μου, να εξυπηρετήσω τους δημότες και να προσφέρω στην ανάπτυξη της Σμύρνης. Τα πολιτικά έπονται».