Η 25η Νοέμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Είναι οδυνηρό και δεν χρησιμοποιώ τυχαία αυτό το επίθετο να εξακολουθούμε να μιλάμε στη σύγχρονη εποχή για «βία κατά γυναικών» η οποία συχνά μάλιστα λαμβάνει πολύ ακραίες διαστάσεις και οδηγεί στα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους.
Ως βία ορίζεται κάθε πράξη που καταλήγει ή θα μπορούσε να καταλήξει σε φυσική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή που κάνει τη γυναίκα να υποφέρει. Περιλαμβάνονται ακόμη οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο καταναγκασμός και η στέρηση της ελευθερίας είτε αυτά συμβαίνουν στην ιδιωτική είτε στη δημόσια ζωή.
Δυστυχώς ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
-Στο εργασιακό περιβάλλον οι γυναίκες έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αμείβονται λιγότερο από το κανονικό για την δουλειά που κάνουν.
Γυναίκες σε ίδια θέση με τους άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο.
Μόνο το 15% των εργαζομένων γυναικών έχουν ένα σταθερό συμβόλαιο εργασίας.
-Στο οικογενειακο που θα έπρεπε να είναι ο ασφαλέστερος χώρος για τις γυναίκες είναι ο πλέον επικίνδυνος: Οι περισσότεροι φόνοι γίνονται στο σπίτι από τον σύντροφο.
-Στο κοινωνικό – πολιτικο η μέση εκπροσώπηση γυναικών είναι γύρω στο 15%.
Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη της βίας απέναντί μας είναι η κοινωνικότητα, η επαφή με άλλους ανθρώπους, η παρατήρηση της ζωής τους και η συζήτηση. Ας μην κρατάμε τη βία κρυφή, δεν είναι ούτε θησαυρός ούτε ντροπή. Μην περιμένουμε τη χαριστική βολή που θα βλάψει εμάς ή κάποιον γνωστό μας άνθρωπο σε σημείο αμετάκλητο. Ενημέρωση τώρα. Αντίδραση τώρα. Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας τώρα, για να τον προστατέψουμε καλύτερα αύριο.
Η γυναίκα αντιπροσωπεύει την σοφία της φύσης και δίνει συνέχεια στην ζωή στην γη. Και παρά το γεγονός αυτό εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε μία καθημερινή κόλαση βίας.
Όμως οι ίδιες κρατάμε τα κλειδιά και μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πόρτα της φυλακής μας..
Ας αναλογιστούμε ποιά είναι η εικόνα σήμερα και πώς μπορεί να αναστραφεί με τη δική μας συμμετοχή…
Γιαννοτάκη Μάνη
Υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων
ΝΟΔΕ Τρικάλων