Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Εξάρτηση από το κινητό: «Μαμά το κλείνω σε λίγο»

Εξάρτηση από το κινητό: «Μαμά το κλείνω σε λίγο»

Ο χρόνος που περνάμε στο κινητό μπορεί να είναι δημιουργικός;

Αυτή τη φράση ακούν καθημερινά εκατομμύρια μητέρες σε όλον τον κόσμο. Το κινητό τηλέφωνο στην εφηβεία και η κατάχρηση του είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά από 10 έως 13 ετών έχουν ένα smartphone με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, σύμφωνα με στοιχεία της MediaSmarts, μιας καναδικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στα θέματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας. Οι γονείς αναφέρουν πολύ συχνά ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά τους μπροστά σε ένα κινητό είναι μια συνηθισμένη πηγή σύγκρουσης. Και σε μια άλλη έρευνα από το αμερικανικό μη-κερδοσκοπικό μέσο Common Sense Media, το 47% των γονέων στις Η.Π.Α. πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι εθισμένο στο smartphone του.

Πως μπορεί λοιπόν μια μαμά να μιλήσει στο παιδί της για την εξάρτηση από το κινητό χωρίς να δημιουργηθεί… σύρραξη;

Δώσε το καλό παράδειγμα

Για να είμαστε ειλικρινείς είναι το ίδιο δύσκολο και σε εσένα να αποχωριστείς το τηλέφωνο σου και ένας απλός λόγος είναι ότι γονείς και παιδιά παίρνουν μια δόση ντοπαμίνης κάθε φορά που το τηλέφωνό τους χτυπάει για μια ειδοποίηση. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «διαλείπουσα αντίδραση» και είναι αυτή που κάνει την ενασχόληση με το κινητό τόσο συναρπαστική. Απενεργοποίησε λοιπόν τις δικές σου ειδοποιήσεις και δώσε το παράδειγμα στο παιδί ώστε να το βοηθήσεις να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει καλό είναι να πεις ότι και εσύ θα πρέπει να μειώσεις τον χρόνο που ασχολείσαι με το κινητό ώστε να έχετε χρόνο να κάνετε περισσότερα πράγματα μαζί και φυσικά να το εφαρμόσεις.

Μην δαιμονοποιείς την τεχνολογία

Στα παιδιά είναι λογικό να αρέσουν τα βίντεο, η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων, η επικοινωνία με τους φίλους τους, όπως αρέσει και σε εσένα. Απλά εσύ μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα. Επομένως, αν είσαι πολύ αρνητική σε ότι αφορά τη χρήση του κινητού τότε το παιδί σου θα σταματήσει να σε ακούει. Αντί λοιπόν να δαιμονοποιείς την τεχνολογία, μίλησε στο παιδί σου για τα οφέλη ενός smartphone: πώς βοηθάει στην έρευνα για σχολικά projects ή για να μένει σε επαφή με τους φίλους του. Στη συνέχεια, πέρασε στο ότι οι συνήθειες των smartphone μας μπορούν να κλέψουν χρόνο που θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε κάνοντας άλλα πράγματα που μας αρέσουν, όπως το να κάνουμε βόλτες με τους φίλους μας ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Αξίζει επίσης να σημειώσεις ότι το να κάνεις συνέχεια like σε κάθε post ενός φίλου, μπορεί εύκολα να γίνει μια αγγαρεία.

Συζητήστε τα όρια

Παρουσίασε ένα «πλάνο smartphone». Συζήτησε με το παιδί σου ποιες είναι οι κατάλληλες στιγμές για να χρησιμοποιεί το κινητό του, αφού έχει τελειώσει με το διάβασμα προφανώς και τις όποιες άλλες υποχρεώσεις και να αποφασίσετε μαζί πόσος χρόνος ανά ημέρα είναι αποδεκτός. Θα μπορούσατε επίσης να συμφωνήσετε και σε «ζώνες» χωρίς τηλέφωνο, όπως το τραπέζι της κουζίνας, τα υπνοδωμάτια και το αυτοκίνητο. Αφού ορίσετε τα όρια, θα πρέπει να τα τηρήσεις και εσύ και το παιδί.

Τα καλά νέα είναι ότι έρευνες δείχνουν ότι αν υπάρξουν κανόνες στο σπίτι, οι οποίοι όμως τηρούνται γίνεται όλο και πιο πιθανό να ακολουθήσουν όλοι τις καλές συνήθειες ώστε ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά αλλά και εσύ στο κινητό να είναι όσο γίνεται πιο δημιουργικός.

Δες επίσης

Καραμανλής: Να μην αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα η έντονη κριτική – Δεν ενδιαφέρομαι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Κ. Καραμανλής επικεντρώθηκε, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ!» στην Πάτρα, ...