Ένας νόμος-επιστροφή στο Μεσαίωνα αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο στην Τουρκία, ο οποίος θα επιτρέπει στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια κάτω των 18 ετών, να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν τα θύματά τους.
Το νομοσχέδιο της οργής
Το νομοσχέδιο κάνει τον γύρο του κόσμου με τίτλο «Παντρέψου τον βιαστή σου» και ήδη έχει προκαλέσει την οργή όσων μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.
Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής, την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει, υποστηρίζουν ότι δεν νομιμοποιεί μόνο τον παιδικό γάμο και τον βιασμό, αλλά ακόμη «κλείνει τα μάτια» σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.
Αντιδρά ο ΟΗΕ
Στο νομοσχέδιο αυτό αντέδρασε αμέσως ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιώντας πως ένας τέτοιος νόμος θα άφηνε τους βιαστές ατιμώρητους, ενώ από την άλλη πλευρά θα άφηνε τα θύματα ευάλωτα σε πράξεις βιαιοπραγίας και κακοποίησης.
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία
«Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482,908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία», συμπλήρωσε.
«Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε η Suad.
Και δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο-επιστροφή στον Μεσαίωνα
Σημειώνεται πως δεν είναι το πρώτο νομοσχέδιο που γυρίζει την Τουρκία πίσω στον Μεσαίωνα, καθώς το 2016 ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο «συγχωρούσε» τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή «χρήση βίας».
Το νομοσχέδιο τότε είχε απορριφθεί μετά από παγκόσμια κατακραυγή.