Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Λαρισαία «εξαφάνιζε» δεκάδες γάτες – Ο δικηγόρος που αποκάλυψε την υπόθεση μιλά στο onlarissa.gr

Λαρισαία «εξαφάνιζε» δεκάδες γάτες – Ο δικηγόρος που αποκάλυψε την υπόθεση μιλά στο onlarissa.gr

Ταρακούνησε την φιλόζωη κοινωνία της Λάρισας η αποκάλυψη πως με εισαγγελική παρέμβαση αφαιρέθηκαν 15 γάτες από σπίτι Λαρισαίας, μετά από καταγγελίες ότι η γυναίακ υιοθετούσε τετράποδα που αργότερα αγνοούνταν η τύχη τους.

Τα όσα αντίκρισαν μάλιστα οι άνθρωποι που ανέλαβαν την απομάκρυνση των γατών από το σπίτι της γυναίκας, άγγιζαν τα «όρια της κακοποίησης»!

Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Ρόζου ο οποίος μαζί με τη συνεργάτιδά του κ. Πολυξένη Σακελλάρη, ανέλαβε την υπόθεση, μιλά στο Onlarissa.gr

Λαρισαία «εξαφάνιζε» δεκάδες γάτες – Ο δικηγόρος που αποκάλυψε την υπόθεση μιλά στο onlarissa.gr
Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Ρόζου ο οποίος μαζί με τη συνεργάτιδά του κ. Πολυξένη Σακελλάρη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ Αθανασία Παύλου

Θα ήθελα κ. Ρόζου να μας πείτε μερικά λόγια για την υπόθεση της αφαίρεσης 15 γατών από κατοικία στη Λάρισα την προηγούμενη εβδομάδα με επέμβαση της Αστυνομίας.

ΑΡ: Πολύ ευχαρίστως. Όπως ήταν γνωστό εδώ και χρόνια στη φιλοζωική κοινότητα της Θεσσαλίας, μία κυρία υιοθετούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα γάτες, των οποίων εν συνεχεία η τύχη αγνοούνταν. Όταν οι πρώην ιδιοκτήτες των ζώων ζητούσαν να μάθουν νέα τους, η κυρία υπέπιπτε σε αντιφάσεις και, μόλις ερχόταν σε δύσκολη θέση, διέκοπτε κάθε επικοινωνία μαζί τους. Την ίδια ακριβώς εμπειρία είχε και η εντολέας μας.

Τι γίνονταν οι γάτες;

ΑΡ: Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες.

Για τι αριθμό γατών μιλάμε;

ΑΡ: Ο αριθμός των αγνοουμένων γατών, σύμφωνα με μαρτυρίες σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σίγουρα διψήφιος.

Είπατε κ. Ρόζου ότι ήταν αυτό γνωστό στη φιλοζωική κοινότητα της Θεσσαλίας εδώ και χρόνια. Γιατί τόσο καιρό δεν κινητοποιήθηκε κανείς;

ΑΡ: Δυστυχώς η παραβίαση των κανόνων ευζωίας και η κακοποίηση των ζώων συναντώνται στη χώρα μας σε όλες τις μορφές τους και ελάχιστες φορές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει διότι, όσοι υποπίπτει στην αντίληψή τους κάποιο τέτοιο περιστατικό είτε το αμελούν, σκεπτόμενοι ότι ίσως κάποιος άλλος θα δράσει αντ’ αυτών, είτε δε γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουν και δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα μέσα. Εξ όσων γνωρίζω εν προκειμένω ισχύει το δεύτερο. Δηλαδή είχαν γίνει μεμονωμένες καταγγελίες στην Αστυνομία, αλλά καμία εντούτοις οργανωμένη ενέργεια. Γι’ αυτό και πιθανότατα έπεσαν στο κενό.

Η αφαίρεση των ζώων πως ακριβώς έγινε;

ΑΡ: Καταθέσαμε με τη συνεργάτιδά μου Πολυξένη Σακελλάρη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 1 του νόμου 4039/2012. Ο νόμος αυτός αφορά τα κατοικίδια. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι με εντολή εισαγγελέα μπορεί να αφαιρεθεί προσωρινά ή οριστικά κάποιο κατοικίδιο από τον ιδιοκτήτη του σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών δε είναι η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας και η κακοποίηση. Το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Εάν βέβαια η αφαίρεση είναι οριστική, γίνονται προσπάθειες τα ζώα να υιοθετηθούν άμεσα. Ο εισαγγελέας μπορεί επίσης να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.

Επιλήφθηκε άμεσα η Εισαγγελία κ. Σακελλάρη;

ΠΣ: Αμέσως. Η κ. Εισαγγελέας Υπηρεσίας, αφού μελέτησε την αίτησή μας με τα συνοδευτικά έγγραφα, έδωσε εντολή στην Αστυνομία να μεταβεί στην επίμαχη οικία και να διενεργήσει αυτοψία. Ταυτόχρονα ήταν σε επιφυλακή το φιλοζωικό σωματείο το οποίο είχε προθυμοποιηθεί να φιλοξενήσει τα ζώα, εάν και εφόσον βρίσκονταν στην οικία. Εν τέλει βρέθηκαν 15 γάτες, οι οποίες διαβιούσαν σε πολύ άσχημες συνθήκες, που άπτονταν των ορίων της κακοποίησης.

Ποιες ήταν ακριβώς οι συνθήκες αυτές;

ΠΣ: Σύμφωνα με μαρτυρία της εντολέα μας, στον χώρο δεν υπήρχε αμμοδόχος, ούτε νερό στα σκεύη, παρά μόνο φαγητό. Η δε οσμή που αναδύονταν ήταν ανυπόφορη.

Οι γάτες ήταν σε καλή κατάσταση;

ΠΣ: Φαινόταν αδύναμες και άρρωστες. Μετά την αφαίρεση και εξέτασή τους από κτηνίατρο, όλες βρέθηκαν ασθενείς και ειδικότερα (αναφέρω ενδεικτικά ένα μέρος μόνο από το κτηνιατρικό πόρισμα): 1) Και τα 15 ζώα βρίσκονταν σε κακή έως καχεκτική θρεπτική κατάσταση, 2) Και τα 15 νοσούσαν από ωτοδηατική ψώρα. Εμφάνιζαν δε κλινική εικόνα: έξω ωτίτιδα, κνησμός, αυτοτραματικές αλλοιώσεις σε λαιμό, πρόσωπο και πτερύγια των αυτιών, 3) Και τα 15 ζώα νοσούσαν από δερματοφυτίαση. 4) 4 από τα 15 ζώα νοσούσαν από σύνδρομο του ανωτέρου αναπνευστικού, 5) Και τα 15 ζώα παρουσίαζαν σοβαρή οξεία ή χρόνια εντερίτιδα κ.α. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, υπήρξε κατάφορη παραβίαση των κανόνων ευζωίας. Στις γάτες παρασχέθηκε άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον. Στόχος είναι να υιοθετηθούν από ανθρώπους που θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτήτες ζώων. Γι’ αυτό παρακαλούμε, όποιος επιθυμεί να λάβει κάποιο ζώο στην κυριότητά του και να του δώσει την αγάπη και την προσοχή του, να επικοινωνήσει με το δικηγορικό μας γραφείο.

Θα καταλογιστούν και ποινικές ευθύνες;

ΠΣ: Σχηματίζεται από την Εισαγγελία Λάρισας ποινική δικογραφία και, σύμφωνα με τα επιπλέον στοιχεία που θα προκύψουν, θα αποδοθούν και οι αντίστοιχες ποινικές ευθύνες.

Κ. Ρόζου, μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για την κακοποίηση των ζώων από νομικής πλευράς;

ΑΡ: Ένα θετικό της θέσπισης και εφαρμογής του Ν. 4039/2012 είναι ότι πλέον η ζωή των δεσποζόμενων και αδέσποτων έμβιων όντων, προστατεύεται ως έννομο αγαθό, διότι παλαιότερα τα ζώα θεωρούνταν πράγματα και η προστασία τους ήταν ελλιπής. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι ένα ζώο κακοποιείται ενεργητικά και παθητικά. Κακοποίηση δεν αποτελεί μόνο  ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, ο ακρωτηριασμός κλπ που προβλέπονται στο άρθρο 16 του Ν. 4039/2012. Kακοποίηση αποτελεί κάθε είδους ενέργεια που καταστρατηγεί και παραγκωνίζει τους κανόνες ευζωίας του ζώου, ήτοι, την εξασφάλιση ενός άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος για αυτό, τη μέριμνα για κάθε κτηνιατρική εξέταση που απαιτείται, την καθημερινή του άσκηση, την παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού, όπως άλλωστε νομικά ορίζει και το άρθρο 5 παρ. 1γ του ιδίου νόμου.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος, αν διαπιστώσει ότι παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας ενός ζώου ή κακοποιείται;

ΑΡ: Όταν κάποιος αντιληφθεί ότι ένα ζώο κακοποιείται ή παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας του, οφείλει να δράσει άμεσα. Αρχικά μπορεί να προβεί σε καταγγελία στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Εντούτοις, επειδή λόγω φόρτου εργασίας και γραφειοκρατίας οι αστυνομικές αρχές αδυνατούν τις περισσότερες φορές να επιληφθούν άμεσα, ορθότερο και αποτελεσματικότερο είναι να αποταθούν σε κάποιο δικηγόρο ο οποίος θα συντάξει και θα εγχειρίσει μία αίτηση αφαίρεσης των ζώων από τον ιδιοκτήτη τους, προσωρινή ή και οριστική, όπως πράξαμε κι εμείς στην ως άνω περίπτωση. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στη στοιχειοθέτηση της αίτησης, καθώς τις περισσότερες φορές τίθενται στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Δες επίσης

Σε πορτοκαλί χρώμα το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά ...