Τα στοιχεία που προέρχονται από σχετική επεξεργασία της ΠΕΦΑ και της Γεωτεχνικής Αιγαίου αφορούν τις επτά Περιφέρειες, που είχαν εκδώσει τους τελικούς πίνακες με τους δικαιούχους έως την Τετάρτη 19 του μήνα.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει επίσης ότι με την κατανομή και της υπερδέσμευσης, το υψηλότερο ποσοστό ένταξης για τους αιτούντες παραγωγούς εμφανίζεται στην Περιφέρεια Αττικής, όπου φθάνει το 93,8%.
Στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, που ανακοίνωσε πρώτη, πίνακες, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρωθεί και οι ενστάσεις, ενώ αυτοί που πέρασαν είναι 82 και μόλις 16 είναι οι επιλαχόντες.
Από κει και έπειτα το υψηλότερο ποσοστό εντάξεων (72,1%) εμφανίζει η Στερεά Ελλάδα, ακολουθεί η Κρήτη με 71,3%, η Θεσσαλία με 51,8%, η Ανατολική Μακεδονία με 46,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 46,3% και η Δυτική Μακεδονία με 46%.
Από ποσοτική άποψη περισσότερες εγκρίσεις, 2.018 συγκεκριμένα, έχουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου όμως υπάρχουν 1.460 επιλαχόντες και 286 έχουν απορριφθεί.
Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων αλλά και εντάξεων στην συγκεκριμένη Περιφέρεια αποδεικνύει την στρατηγική απ’ ό,τι φαίνεται στόχευση των Σχεδίων Βελτίωσης, την ευθύνη της οποίας είχε η προηγούμενη θυμίζουμε κυβέρνηση.
Μια στρατηγική που ευνόησε να υποβάλλουν σχέδιο κυρίως τους παραγωγούς με δέντρα, αφήνοντας όμως… παραπονεμένους αγρότες που ασχολούνται με παραδοσιακές αροτραίες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ. αφού στην πλειονότητά τους δεν κατάφεραν καν να υποβάλλουν αίτηση.
Μεγάλες ανισότητες μέσα στην ίδια Περιφέρεια
Αν πιάσουμε το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία διατέθηκε και το υψηλότερο μπάτζετ μπορούμε να συμπεράνουμε κι άλλα πράγματα προς επίρρωση, όσων, πρωτύτερα αναφέραμε σχετικά με την στόχευση των Σχεδίων.
Για παράδειγμα, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, προκύπτει ότι ο νομός Πέλλας, με αγρότες κυρίως δενδροκαλλιεργητές εμφανίζει 764 εντάξεις επενδυτικών σχεδίων, η Ημαθία 264, το Κιλκίς 109 και η Χαλκιδική 383.
Την ίδια ώρα ο νομός Θεσσαλονίκης, κατεξοχήν αγροτικός νομός με μεγάλο κάμπο και δυναμικές μονάδες, έχει μόλις 170 εντάξεις, ενώ νοτιότερα, η Πιερία, μοιάζει με… φτωχό συγγενή, έχοντας μόλις… 64 εντάξεις, όπερ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πρόκειται για νομό καπνοπαραγωγικό στο παρελθόν κυρίως. Στις Σέρρες, μια επίσης δυναμική περιοχή ανέκαθεν, οι εντάξεις είναι 264, όσες και στην Ημαθία, οι επιλαχόντες 324 και το ποσοστό επιτυχίας μόλις στο 45%.
Στην Θεσσαλία πρωταθλήτρια η Λάρισα, τελευταία τα Τρίκαλα
Αξιολογώντας τα ίδια στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, πάμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο νομός Λάρισας εμφανίζει 627 εντάξεις, 311 επιλαχόντες, επί συνόλου 938 αιτήσεων, με το ποσοστό επιτυχίας να φθάνει το 67%.
Την ίδια ώρα στην Καρδίτσα οι ενταχθέντες είναι 131, οι επιλαχόντες 141 και το ποσοστό επιτυχίας στο 48%. Η Μαγνησία έχει 149 εγκρίσεις και 98 επιλαχόντες, με ποσοστό ένταξης στο 60%. Τελευταίος και… καταϊδρωμένος ο νομός Τρικάλων, με μόλις 53 (!) εγκρίσεις, 72 επιλαχόντες και ποσοστό ένταξης 42%.
Συμπερασματικά, αυτό που συνάγεται από τα στοιχεία αυτά, είναι ο στρατηγικός προσανατολισμός των Σχεδίων που αναμφισβήτητα ευνόησε φαινόμενα ανισοτήτων με τις εντάξεις ακόμα και στην ίδια Περιφέρεια, με κάποιους νομούς να σαρώνουν στις εντάξεις και κάποιες άλλες να ακολουθούν ασθμαίνοντας.
Το ίδιο φαινόμενο, τις συνέπειες του οποίου καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ και οι φέροντες την ευθύνη υλοποίησης των Σχεδίων, εμφανίζεται και σε άλλες Περιφέρειες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο νομός Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει την πρωτοκαθεδρία στις εντάξεις και στα ποσοστά επιτυχίας, ενώ νομοί όπως η Ξάνθη, έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται αδικημένες.
agrotypos.gr