Με δημόσια πρόσκληση που απηύθυναν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα τα μέλη του Συλλόγου Γαϊτανάκι-Μπουρανί καλούσαν τον κόσμο σε ιδιωτικό αναψυκτήριο την Καθαρά Δευτέρα 9 Μαρτίου προκειμένου να γιορτάσουν το έθιμο μπουρανί, που είναι γνωστό για την προκλητικότητά του στα τραγούδια και στις μεταμφιέσεις. Στο αναψυκτήριο συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα που έφαγαν το μπουρανί, τραγούδησαν και χόρεψαν. Η δημόσια πρόσκληση προκάλεσε την παρέμβαση της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας και τα πέντε μέλη της διοίκησης του Συλλόγου έλαβαν κλήση για να απολογηθούν την Πέμπτη 19 Μαρτίου στην Πταισματοδίκη Λάρισας.
Σημειώνεται ότι την Καθαρά Δευτέρα ήταν σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού, ενώ η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για τους παραβάτες ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια. «Σεβόμενοι την απόφαση αυτή δεν κάναμε το έθιμο σε δημόσιο χώρο, αλλά σε ιδιωτικό αναψυκτήριο περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από την πλατεία.
Στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί πολλά περισσότερα άτομα γιατί άλλος σύλλογος είχε εκεί εκδήλωση, ενώ και το βράδυ της προηγούμενης μέρας, Κυριακής της Αποκριάς, ήταν 2000 καρναβαλιστές στην πλατεία και στους δρόμους. Εμείς ήμασταν 200 άτομα σε ιδιωτικό χώρο», λέει στο ethnos.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαϊτανάκι-Μπουρανί, Γιώργος Πανταζής.
Άλλα μέλη του Συλλόγου μας δήλωσαν ότι εκείνο που ενόχλησε τις εισαγγελικές αρχές και προκάλεσε την παρέμβασή τους ήταν η δημόσια πρόσκληση, που φάνηκε ότι αγνοεί την υπουργική απόφαση. «Ήταν σαν να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την απόφαση για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ εμείς είχαμε ως στόχο να αναβιώσουμε το έθιμο, για τον οποίο προετοιμαζόμασταν αρκετό καιρό. Άλλωστε τότε υπήρχε μόνο ένα κρούσμα κοροναϊού στην πατρίδα μας. Σε πολλές άλλες πόλεις έγιναν μαζικότερες συγκεντρώσεις καρναβαλιστών και άλλων», είπε στο ethnos.gr, μέλος της διοίκησης που επίσης δέχτηκε κλήση για απολογία. Πρόσθεσε επίσης πως στον Τίρναβο το τριήμερο της Αποκριάς είχαν έρθει λεωφορεία με εκδρομείς από την Άρτα, την Κέρκυρα και αλλού για να δουν το τολμηρό διονυσιακό έθιμο της Αποκριάς που υμνεί τον φαλλό ως σύμβολο της γονιμότητας.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων είχαν υπογράψει στις 27 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και συνοδεύονταν από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία ορίζονταν και οι ποινές για τους παραβάτες. Ωστόσο πολλοί την αψήφησαν και διοργάνωσαν μαζικές συγκεντρώσεις καρναβαλιστών στην Πάτρα, στην Ξάνθη και αλλού και μάλιστα διακωμωδούσαν τα μέτρα λέγοντας πως δεν φοβούνται τον κοροναϊό.
ethnos