Στο μεταξύ, προειδοποίηση να μην χρησιμοποιούνται παρά μόνο στα νοσοκομεία οι πειραματικές θεραπείες κατά του κορονοϊού απηύθυνε χθες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Φαρμάκων (ANSM) της Γαλλίας, σημειώνοντας πως κανένα φάρμακο δεν έχει αποδείξει επισήμως την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία ή την πρόληψη του κορονοϊού.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας μάλιστα ανέφερε πως ήδη έχουν αναφερθεί καμία τριανταριά περιπτώσεις επικίνδυνων παρενεργειών από φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά του κορονοϊού. Οι περισσότερες αφορούν στον συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης, ενώ από την πλευρά της, η υδροξυχλωροκίνη, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλη φαρμακευτική ουσία, έχει εμπλακεί σε πέντε περιπτώσεις , οι τρεις μοιραίες.
Στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η χρήση των πειραματικών αυτών θεραπειών γίνεται υπό αυστηρή εποπτεία και ως εκ τούτου είναι ασφαλέστερη. Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα πολλών κλινικών δοκιμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού.
Πηγή: Τα ΝΕΑ