Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πότε φταίει ο θυρεοειδής.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί μία περίπλοκη κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών και οι πάσχοντες από το σύνδρομο έχουν μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούν να αντικειμενικοποιηθούν μέσω της φυσικής εξέτασης ή των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ωστόσο, η κλινική εικόνα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι συνήθως διαφορετική, και με σχετικά απλές εξετάσεις, είναι τις περισσότερες φορές αρκετά εύκολο να αποκλειστούν οποιεσδήποτε ορμονικές ανωμαλίες.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι επιπτώσεις είναι αυξημένες σε πολλούς ασθενείς με σοβαρή λεμφαδενοπάθεια από ιό Epstein Barr. Μερικές φορές μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί ως έναυσμα για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά όχι πάντοτε.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Πότε φταίει ο θυρεοειδής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως αδυναμία, κούραση και κατάθλιψη, μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χρόνινγκεν, στην Ολλανδία, συνέκριναν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τους δείκτες φλεγμονής μεταξύ 98 ανθρώπων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και 99 υγιών.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, όπως T3 και T4, φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης και υψηλότερα επίπεδα rT3.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται πρωταρχικά με βάση τα συμπτώματα, που είναι παρόμοια με αυτά του υποθυρεοειδισμού και αποκλείοντας υποκείμενες παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr