Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Με δύο συγκεντρώσεις και… αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)

Με δύο συγκεντρώσεις και… αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)

Δύο κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα.

Ειδικότερα, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (πρώην Νομαρχίας) από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας και η δεύτερη από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Η φετινή πρωτομαγιά ήταν διαφορετική, αφού λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση μάσκας και γαντιών, καθώς και με την τήρηση αποστάσεων.

Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας:

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΕΚΛ ήταν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Σκόκας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Χαιρετίζουμε όλους όσους μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες βρίσκονται εδώ, σφίγγοντας την γροθιά, υψώνοντας τις σημαίες του αγώνα . Δηλώνοντας πως δεν να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι απεργία μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.  Γιατί αυτό το περιεχόμενο η κυβέρνηση , οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να το αφήσουμε πίσω μας στην προ κορωνοϊού εποχή. Αυτό φοβούνται κι από τα πρώτα που φρόντισαν ήταν η αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης σε καιρό απεργίας.

Όμως ήμαστε εδώ. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε πως δε υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα σε κάθε περίπτωση. Από την πρώτη ημέρα  σταθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, στον λαό της περιοχής μας. Ενώσαμε την φωνή μας  με τους υγειονομικούς, με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκες αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή , διεκδικώντας για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.»

Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)

Συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ:

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Η Πρωτομαγιά αποτελεί σημείο αναφοράς, διεθνώς, για την δημιουργική παρουσία κάθε ανθρώπου στην κοινωνία που ζει, και στην οποία πρέπει να προσφέρει, εργαζόμενος σε συνθήκες αξιοπρεπείς, δημοκρατικές, με κατοχυρωμένα δικαιώματα, και με σεβασμό της προσωπικότητάς του.

Σήμερα εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού , αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.    Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε  καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.  Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας .

Ο εφετινός εορτασμός, έπειτα από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης στον τόπο μας, στην διάρκεια των οποίων: αυξήθηκε υπερβολικά η ανεργία, καθηλώθηκε η ανάπτυξη, και επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις σε όλους τους τομείς, μάς βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί την υγεία  του πολίτη αλλά  και την  εργασία του, πλήττει το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τίποτα έτοιμο και δεδομένο, αλλά αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή. Η ανάγκη για τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ασφάλεια και η υγιεινή στους χώρους δουλειάς, είναι ζητήματα που λόγω της κρίσης της παγκόσμιας πανδημίας, παραμένουν στην κορυφή των διεκδικήσεών μας.

Η φετινή  Πρωτομαγιά πολύ περισσότερο από κάθε άλλη  πρέπει να μας βρει πανέτοιμους σε κάθε πρόκληση της νέας εποχής. Οφείλουμε να κινηθούμε προς την «επόμενη μέρα» με την προσοχή μας διαρκώς στραμμένη στον εργαζόμενο, στην κοινωνική συνοχή, στην εντατική αντιμετώπιση της ανεργίας.

Όλοι μας  οφείλουμε να στείλουμε  ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται. Τίποτα δε μας χαρίστηκε ,μέσα από αγώνες τα κερδίσαμε! Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα ανεχτούμε πολιτικές που θίγουν δικαιώματα των εργαζομένων. Ενωμένοι θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση και στις αδικίες.

Τιμή και  δόξα στους αγωνιστές της Εργατικής Πρωτομαγιάς.»

Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)Με δύο συγκεντρώσεις και... αποστάσεις τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά η Λάρισα (φωτο)

Δες επίσης

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Επιδείνωση καιρού με ισχυρές τοπικές βροχές και καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ...