Τελικά όχι απλώς δεν κινδυνεύουν όσοι παίρνουν χάπια για την υψηλή πίεση (υπέρταση) και τη χοληστερίνη, αλλά φαίνεται να έχουν και καλύτερη εξέλιξη της Covid-19, σύμφωνα με νεότερες μελέτες
Ασφαλή αποδείχθηκαν ότι είναι τα φάρμακα για την υπέρταση σε σχέση με τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Μετά από τρεις μελέτες που έγιναν και εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, διαπιστώθηκε ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για προσβολή από τον κορονοϊό για όσους λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά, μία εικασία που είχε ανησυχήσει άτομα με υπέρταση και ολόκληρη της επιστημονική κοινότητα.
Ειδικότερα, εξαιτίας της αρχικής φημολογίας που υπήρχε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες ασθενείς και έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους λαμβάνουν σκευάσματα για την υπέρταση.
Οι τρεις μελέτες δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), γεγονός που τις καθιστά έγκυρες.
Τα φάρμακα που, με βάση τις τρεις μελέτες, είναι ασφαλή για τους πάσχοντες είναι δύο κατηγοριών και οι δραστικές τους ουσίες έχουν δύο καταλήξεις: «πρίλη« και «σαρτάνη».
Τα φάρμακα αυτά αφορούν και τα άτομα με διαβήτη που τα λαμβάνουν για την προστασία των νεφρών.
Οπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, η μία από τις τρεις μελέτες, η οποία έγινε σε 9.000 άτομα από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες, έδειξε μάλιστα ότι όσοι λάμβαναν αντιϋπερτασικά φάρμακα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για θάνατο λόγω του κορονοϊού.
Σημειωτέον, τα φάρμακα αυτά σχετίζονται με πλεονέκτημα επιβίωσης στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, που τα έπαιρναν ούτως ή αλλιώς.
«Αρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα, όπως και κάποια άλλα φάρμακα που παίρνουμε για υψηλά επίπεδα λιπιδίων του ορού, τις στατίνες, θα πρέπει να τα συνεχίσει», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
.