Ομόφωνα απέρριψαν την κατηγορία για εσχάτη προδοσία των βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα κόμματα στη Βουλή.
Η σχετική συζήτηση διεξήχθη μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας. Οι 56 βουλευτές είναι όσοι στην προηγούμενη Βουλή ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και έχουν επανεκλεγεί και στην σημερινή Βουλή.
Κατά της Αρσης Ασυλίας ψήφισαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που όπως διευκρίνισε αντιτίθεται στην άρση ασυλίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ωστόσο υπερψήφισε την πρόταση ως θέση αρχής. Εντωμεταξύ, ο Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ κατά λάθος ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας και ο βουλευτής Γιάννης Παππάς της ΝΔ δήλωσε παρών, ενώ η θέση του κόμματος ήταν κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο βουλευτής της ΝΔ από λάθος ψήφισε παρών.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του Εισαγγελέα που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή και χαρακτήρισε την μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη λέγοντας ότι το δικαίωμα γνώμης του βουλευτή δεν μπορεί να το υπονομεύσει καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία. «Αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην ολομέλεια έπρεπε να είχε λυθεί στην δικαιοσύνη και να μην έρθει στη Βουλή. Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σε προγενέστερο της Βουλής στάδιο. Και όχι εμείς εδώ να διαφωνούμε αν έπρεπε να γίνει στην επιτροπή ή στην ολομέλεια έπρεπε να γίνει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου», τόνισε ο κ. Τασούλας.
Περήφανοι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για την κατηγορία που τους αποδίδουν οι μηνυτές περί εσχάτης προδοσίας.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση. «Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει και η δική σας παράταξη και είδατε το υπουργείο εξωτερικών να στέλνει συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος για ψήφο ή διατύπωση γνώμης δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται ο βουλευτής. Είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος είναι απαράδεκτο να έρχεται μήνυση εδω καιν να τη στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή όταν αφορά ψήφο η γνώμη. Να μην ξαναδούμε και στο μέλλον παρόμοια διαδικασία να έρχονται στο κοινοβούλιο τέτοιες υποθέσεις».
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραπεμφθεί για να γίνει η δική στο δικαστήριο και να αποκαλυφθεί η βλακεία και η γελοιότητα αυτών που κάνουν την μήνυση. «Θεωρούμε ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών υπακούοντας στην ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός εγκαλείτε σήμερα για εσχάτη προδοσία; Περίμενα από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να έχουν μια πολιτική στάση και όχι μια δικολαβική στάση γι’ αυτό που συζητούμε. Ηταν πράξη σωφροσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σταθερότητας η συμφωνία των Πρεσπών το είπε και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη».
Χ. Αθανασίου: Ακατάληπτη η μήνυση
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου χαρακτήρισε εντελώς ακατάληπτη τη μήνυση. «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους νόμους που η βουλή ψήφισε. Είναι εντελώς ακατάληπτη η μήνυση για μένα, δεν έπρεπε να έρθει καθόλου η υπόθεση και η μήνυση εδώ αλλά δυστυχώς ήρθε», τόνισε.
Βελόπουλος: Λάθος αλλά όχι προδοσία
Ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος διαφώνησε με τα περί εσχάτης προδοσίας κάνοντας λόγο μόνο για λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν λέω ότι ήταν προδοσία που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ρωτήσουν τους Ελληνες, λέω ότι ήταν λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω όμως να γίνει εξεταστική επιτροπή. Για μας η συμφωνία είναι επαίσχυντη δεν θα πω προδοτική, για μας ήταν λάθος και πρέπει να το παραδεχτείτε».
Λιβανός: Λάθος η ακύρωση της Συμφωνίας
Απο την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός δήλωσε πως η θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι να μην αρθεί η ασυλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και διαφώνησε με όσους ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας. «Από τη στιγμή που η συμφωνία θα υπογραφόταν θα έπρεπε και να εφαρμοστεί γιατί η χώρα μας προφανώς έχει συνέχεια. Οσοι ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας να μας πουν τι μήνυμα θα στέλναμε στην διεθνή κοινότητα αν το κάναμε αυτό θα ήταν μια χώρα δικαίου που τιμά την υπογραφή της ή μια χώρα που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Σκεφτείτε καλά την απάντησή σας ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι η ασπίδα της χώρας μας απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι κράτος δικαίου διαφωνήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις Πρέσπες από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε η συμφωνία είναι καθήκον όλων μας να την εφαρμόσουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανόνων. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία συμπεριφορά απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Σεβόμαστε το δικαίωμα του αντιπάλου και της διαφορετικής γνώμης σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Δεν είναι ώρα να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς είναι η ώρα για σύνθεση απόψεων και συνεργασία. Η χώρα πλήρωσε με αίμα το διχασμό και έχουμε όλοι ιστορικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανά συμβεί όχι κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα. Το 2013 απορρίφθηκε και τότε η κατηγορία για εσχάτη προδοσία για την ψήφιση των μνημονίων με το ίδιο σκεπτικό», είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ
Πηγή: iefimerida.gr