Δεν χαριτολογούσε, ούτε προσπαθούσε να «χρυσώσει» το χάπι σε κανέναν. Χάρισε άφθονο γέλιο ως κωμικός, αλλά ξεχώρισαν οι δραματικές του ερμηνείες.Ο αείμνηστος Κώστας Τσάκωνας δούλευε από 12 ετών για να επιβιώσει και παρέμεινε βιοπαλαιστής έως το τέλος. Γεννήθηκε στα Πετράλωνα, αλλά σε μικρή ηλικία η οικογένεια μετακόμισε σε ένα πρόχειρο οίκημα που είχε αγοράσει ο πατέρας του στην Αργυρούπολη. Σε μια παράγκα όπως έλεγε ο ίδιος με την κουζίνα έξω και τουαλέτα στο ρέμα….
Ήταν κλασσικός πρωταγωνιστής στις ταινίες της δεκαετίας του ΄80 όπου υποδυόταν συνήθως τον βιοπαλαιστή και τα ευτράπελα που αντιμετωπίζει στη ζωή του για να τα βγάλει πέρα
Εύκολος ρόλος για εκείνον, αφού ουσιαστικά υποδυόταν τον εαυτό του. Ένας τεχνίτης που έπιαναν τα χέρια του στα μαστορέματα, δούλευε από μικρό παιδί και έφτιαξε με τα χέρια του το τετραώροφο σπίτι στην Αργυρούπολη.
Έτρεμε όταν ανέβηκε πρώτη φορά στο σανίδι και όπως έχει πει τον έσπρωξε στη σκηνή ο Φώτης Μεταξόπουλος. Συνεργάστηκε με τον Θανάση Βέγγο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Κώστα Βουτσά και τον Γιάννη Γκιωνάκη και πολλούς άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές. Για 8 χρόνια συμπρωταγωνίστησε και με τον Σωτήρη Μουστάκα με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλική σχέση. Γελούσαν στα παρασκήνια, γελούσαν και στη σκηνή, γελούσε και το κοινό που τους έβλεπε. Πολλές φορές και μόνο που τους έβλεπε…
Είχε πάθος με τα εργαλεία και διατηρούσε πάντα ένα μικρό εργαστήριο στο σπίτι του
Κατσαβίδια, κλειδιά, πένσες και τανάλιες ήταν τοποθετημένα σε απόλυτη σειρά και τάξη. Από αυτά τα βιώματα εμπνεύστηκε αργότερα για να γράψει σενάρια από γνωστές ταινίες που κυκλοφορεί με το μηχανάκι και εμφανίζεται ως σωτήρας μαστροχαλαστής.
Ο Κώστας Τσάκωνας είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του ότι φιλοξενούσε και συντηρούσε τα δύο ανάπηρα αδέλφια του
Με τις περικοπές των συντάξεων τα τελευταία χρόνια τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα. Από παιδί κυνηγούσε το μεροκάματο με το ποδήλατο, ενώ είχε πάει να δουλέψει και 3,5 χρόνια στη Γερμανία….
«Έχω χρέη είχε πει σε συνέντευξή του… Έχω έναν αδελφό με νοητική στέρηση και μία αδελφή με επιληψία. Εγώ τους προστατεύω. Όταν πέθανε ο πατέρας μου το 2004, μου άφησε δύο παιδιά να τα προστατεύω εγώ. Είναι δύσκολο. Αν δεν έχω τρελαθεί ακόμα ευθύνεται ο χαρακτήρας και η στάση ζωής μου. Κανονικά θα έπρεπε να έχω τρελαθεί. Όποτε δούλευα περιοδεία στο θέατρο, ο αδελφός μου με κοιτούσε με μάτια θλιμμένου σκύλου. Μου έλεγε: «γιατί θα φύγεις»; Τι να του έλεγα… πάω να δουλέψω να βγάλω χρήματα για να σας ζήσω; Αυτή είναι η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα. Δίνω τα πάντα για να μπορούν τα αδέλφια μου να ζουν άνετα, να μην τους λείπει τίποτα. Είναι η ψυχή μου, το αίμα μου. Όσο ζω και υπάρχω θα φροντίζω για τα αδέλφια μου. Παρ’ όλη τη ζημιά που έπαθα το 2004, προσπαθούσα να κάνω τα πάντα, οποιαδήποτε δουλειά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στα προβλήματα».
Μάθε παιδί μου γράμματα
Η ατάκα «έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι χρόνια στο γυμνάσιο, έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, έξι χρόνια στο εξωτερικό», είναι πλέον κλασσική.
Η ταινία έκανε 2,3 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ σε συνέντευξή του το 2013 στην εφημερίδα «Εξαρχειώτης», ο Κ. Τσάκωνας είχε αποκαλύψει ότι ετοίμαζε με τον Θ. Μαραγκό να γυρίσουν ταινία με τίτλο «Μπαμπά έμαθα γράμματα», όπου θα του ερχόταν ο διορισμός στα 83 του για τα λατομεία του Λαυρίου που θα είχαν κλείσει.
Βιντεοταινίες και επιθεώρηση
Καταλυτική για την καριέρα του Κώστα Τσάκωνα στην υποκριτική ήταν η συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο στην ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι». Ακολούθησαν περισσότερες από 50 ταινίες σε πολλές από τις οποίες το χιούμορ και οι αστείες ατάκες του Κώστα Τσάκωνα έμπλεκαν σε σενάρια με κοινωνικό μήνυμα. Εκτός από την ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» το 1981, προφητικό ήταν και το σενάριο της ταινίας «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» του 1984, που έδειχνε το πέταμα της αγροτικής παραγωγής στις χωματερές ελέω επιδοτήσεων από την ΕΟΚ….
Ο Κ. Τσάκωνας έγραψε και το σενάριο σε αρκετές ταινίες όπως, «Για μια χούφτα τούβλα», «Κλασσική Περίπτωση Βλάβης 2: η Μεγάλη Απόφραξη». Στηρίχθηκε στα βιώματά του στα τεχνικά επαγγέλματα και αποτύπωσε με ανεπιτήδευτο ρεαλισμό όσα στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν στην πιάτσα. Πρωταγωνιστούν το λάδωμα, η γραφειοκρατία, η απατεωνιά, η καρπαζιά και η τσαπατσουλιά με τα απαραίτητα σεξουαλικά υπονοούμενα….
Η απεργία πείνας
Ο Κώστας Τσάκωνας μετά από ατύχημα που είχε δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και πάλευε με μία σύνταξη, να φροντίσει την οικογένειά του και τα αδέλφια του. Ο ηθοποιός από το 2004 έχει εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα με το δήμο Αθηναίων, όταν διερχόμενος με τη βέσπα του από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της οδού Ηλία Ηλίου, όπου εκτελούνταν έργα διαμόρφωσης χώρου, έπεσε στο κεφάλι του ένα δέντρο.
Ο γνωστός ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου διέγνωσαν πως έχει απώλεια πρόσφατης μνήμης, κάτι που δεν του επιτρέπει να εργαστεί στο θέατρο. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, πρωταγωνιστούσε στην επιθεώρηση “Τα θέλει ο Κωλοτράβας” και το ατύχημα τον ανάγκασε να μείνει κλινήρης χάνοντας 58.800 ευρώ.
Παρόλο όμως, που εξουσιοδότησε το δικηγόρο του να αρχίσει το δικαστικό αγώνα κατά του δήμου Αθηναίων και του εργολάβου που διεξήγαγε τα έργα, η υπόθεσή του έχει πάρει τέσσερις αναβολές, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε εφημερίδα.
Ο ίδιος δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και έπαιρνε μία σύνταξη, με την οποία έπρεπε να φροντίσει την οικογένειά του και τα δυο αδέλφια του που έχουν αναπηρία πάνω από 67%.
Ο γνωστός ηθοποιός βρίσκονταν σε απόγνωση και ήταν έτοιμος να κατέβει σε απεργία πείνας.
Τι είχε πει ο Κώστας Τσάκωνας για το γάμο του
«Δεν πέρασα καμία κρίση στο γάμο μου, έχω μία γυναίκα διαμάντι. Έκανα μερικές λαμογιές στην ζωή μου, αλλά ήταν αξιοπρεπής κυρία και τις ανέχθηκε. Απάτησα την γυναίκα μου κι εκείνη στάθηκε δίπλα μου και με ανέχθηκε. Έκανε πως δεν τα άκουσε, πως δεν τα είδε και με συγχώρεσε. Την αγαπώ πολύ. Μου συμπαραστάθηκε σε όλες τις στεναχώριες μου».
Κώστας Τσάκωνας-Τάσος Κωστής: Το δίδυμο που χάριζε απλόχερα γέλιο
Ο Τάσος Κωστής είχε εξολμολογηθεί για τη συνεργασία του, με τον Κώστα Τσάκωνα: «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σκάλιζε πάντα το μυαλό του για να βρει πράγματα και να βγάλει γέλιο. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά για να το καταθέσουμε στις ταινίες. Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή. Η βάση από την οποία ξεκινούσαμε και αρχίζαμε να το στολίζουμε και να το φτιάχνουμε διαρκώς».
Κώστας Τσάκωνας – «Τον θάνατο και την εφορία δεν τα αποφεύγεις»
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κώστας Τσάκωνας είχε εξομολογηθεί: «Κάνω χημειοθεραπείες από πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως δεν το βάζω κάτω. Το παλεύω γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε από τη ζωή. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Mε το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω αλλιώς θα είχα “φύγει” προ πολλού. Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι. Θα το παλέψω όμως».
«Ο Κώστας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη»
Ο Κώστας όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, ακόμα και στις τελευταίες στιγμές του, όταν ο καρκίνος τον είχε καταβάλει πλέον, γελούσε. Και γελούσε πολύ, χωρίς να προσποιείται, παρόλο που ήξερε ότι έπασχε από καρκίνο. Σκέψου ότι λίγους μήνες προτού πεθάνει έπαιξε στη δική μου ταινία». «Σε ένα από τα γυρίσματα, όταν ήταν πολύ άρρωστος, τα οποία έγιναν πάνω στο βουνό, ήρθε και ήταν χάλια. Στη συγκεκριμένη σκηνή έπαιζε και η Καίτη Παπανίκα. Ήταν κι εκείνη χάλια από τον καρκίνο τότε. Έπεσε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και έδινε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Η εν λόγω σκηνή υπάρχει μέσα στην ταινία. Κλαίγαμε όλοι από συγκίνηση» πρόσθεσε ο Θόδωρος Μαραγκός.
Και κατέληξε με πόνο καρδιάς: «Όμως ο Κώστας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη. Ήθελε πάντα να είναι αισιόδοξος. Όλο γελούσε».
Ο Κώστας Τσάκωνας πέθανε στην Κόρινθο στις 4 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 72 ετών
Ο Κώστας Τσάκωνας έφυγε από τη ζωή το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβρη του 2018, ο Θόδωρος Μαραγκός ολοκληρώνει την ταινία-αφιέρωμα στον παλιό καλό συνεργάτη του με τον τίτλο «Όλο γελούσε». Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε Τον Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής.
Η κηδεία του Κώστα Τσάκωνα έγινε στις 7-11-2015 στο Κοιμητήριο Αργυρούπολης
Τραγικές φιγούρες ήταν η γυναίκα του και ο γιος του Βαγγέλης. Για το τελευταίο «αντίο» είχαν παρευρεθεί στο κοιμητήριο πολλοί καλοί του φίλοι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Φώτης Μεταξόπουλος, ο Μάρκος Λεζές, ο Κώστας Πρέκας, η Αθηνά Μαυρομάτη, η Βάσια Τριφύλλη, ο Γιάννης Μόρτζος, ο Τάκης Βουγιουκλάκης με τη σύζυγό του Έφη Πίκουλα, ο Χρήστος Φωτίδης, ο Μιχάλης Ανθής, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο Τάσος Κωστής, ο Πέτρος Ξεκούκης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Κώστας Ευριπιώτης, ο Θέμης Μάνεσης, ο Μιχάλης Μόσιος, ο Κώστας Βενετσάνος και πολλοί ακόμα ηθοποιοί. Από τον επιχειρηματικό κόσμο, επίσης είχαν παρευρέθει στην κηδεία ο Δημήτρης Μαροσούλης και ο Ηλίας Μαροσούλης, ο Θύμιος και ο Μάρκος Τάγαρης ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.