Μία συμφωνία που θα δίνει οριστική διέξοδο από την κρίση επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση
«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές, τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν με την επιλογή στο όχι είναι επιλογή ρήξης στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας»
Στο σημείο που αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης ακούστηκαν αποδοκιμασίες από μερίδα ευρωβουλευτών, ενώ άλλοι τον χειροκρότησαν, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «παταξον με, ακουσον δε».
Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας λίγες ημέρας μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που μας έδωσε εντολή να συνεχίσουμε τις προσπθειές μας για μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», συνέχισε.
«Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, το όχι του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε», τόνισε.
Τσίπρας: Διεκδικούμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όσων συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, ωστόσο, υπογράμμισε ότι στα αδιέξοδα, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην Ευρώπη βασική ευθύνη έχει η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας των τελευταίων πέντε ετών.
«Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση με τους εταίρους επιδιώκει να επιβεβαιώσει το σεβασμό στην Ευρώπη. Διεκδικούμε μία συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεοσπρόθεσμων αναγκών, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες. «Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση αποστέλλει το αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
«Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό», ανέφερε.
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στη χρεοκοπία, όχι λόγω των “κακών ξένων” αλλά λόγω της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής που επέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Βούλησή μας είναι όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι στην Ευρώπη θα ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη για έναν έντιμο συμβιβασμό», υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 10. 45 ώρα Ελλάδας όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς.
Κατά την άφιξή του στο ημικύκλιο, όρθιοι πολλοί ευρωβουλευτές τον υποδέχθηκαν, ταυτόχρονα με ένα σμήνος φωτογράφων.
Σφοδρή επίθεση από Βέμπερ
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους», ενώ τον κατηγόρησε ότι « έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. «Ειπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα;», ρώτησε.
«Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;», είπε ο Βέμπερ προς τον πρωθυπουργό.
ethnos.gr