Ταυτότητα που θα συμπεριλαμβάνει τον «ουράνιο ποδηλάτη» του αείμνηστου Παντελή Σαμπαλιώτη θέλει να αποκτήσει ο Δήμος Καρδίτσας και η αρχή θα γίνει με απόφαση που θα κληθεί να πάρει την προσεχή Τρίτη, 30 Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά από την Δημοτική Αρχή θα ζητηθεί να εγκριθεί από το Σώμα ο «ουράνιος ποδηλάτης» ως δηλωτικό σήμα του Δήμου και κατόπιν να υποβληθεί αίτημα στο συμβούλιο τοπωνυμιών για την χρησιμοποίησή του.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι Δήμοι μπορούν να κάνουν χρήση σήματος δηλωτικού της ιδιαιτερότητας του χώρου που αποτελεί τη διοικητική τους Περιφέρεια. Το σήμα καθορίζεται με απόφαση του οικείου συμβουλίου κατά συνεκτίμηση στοιχείων, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία, τη μυθολογία και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα να έχουν προτυπωμένο αυτό το σήμα στο επάνω αριστερά μέρος των φακέλων και των εγγράφων αλληλογραφίας.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Καρδίτσας χρησιμοποιεί ως σήμα, ανεπίσημα όμως, την κεφαλή της Θεάς Δήμητρας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία όμως του Υπουργείου Πολιτισμού, ενημέρωσε τον Δήμο ότι στην περιοχή δεν βρέθηκε ποτέ η κεφαλή της θεάς Δήμητρας και ο συσχετισμός με την Καρδίτσα είναι αυθαίρετος, επισημαίνοντας ότι οι δεσπόζουσες προστάτιδες θεότητες της ευρύτερης περιοχής ήταν άλλες. Γι το λόγο αυτό το έμβλημα της Δήμητρας, δεν καθιερώθηκε ποτέ επίσημα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Όπως, δε, αναφέρει χαρακτηριστικά στο από 05/10/2018 υπόμνημα – πρότασή της προς τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, με αφορμή τη δωρεά της οικογένειας του Παντελή Σαμπαλιώτη, η Φωτεινή Λέκκα Δρ. Ιστορίας και επιστημονικά υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, «από έρευνα των υπευθύνων του μουσείου από το 2003, για την ιστορία της Καρδίτσας και την εξέλιξή της διαπιστώθηκε ότι είναι μία πόλη που μετράει μόλις 5 αιώνες επιβεβαιωμένης παρουσίας. Τα 4/5 του διαστήματος αυτού, βρισκόταν υπό την κατοχή των Τούρκων (οθωμανική εποχή), οπότε το έμβλημα της κεφαλής της θεάς Δήμητρας που επιλέχθηκε άτυπα από τον Δήμο, δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και σχετικό με την πόλη, η οποία δεν είναι αρχαία και δεν υπάρχει νόημα να καλλιεργείται μια τέτοια παρανόηση».
Και συνεχίζει τονίζοντας πως «Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναγνωρίστηκε η τεράστια αντικειμενική δυσκολία της επιλογής ενός συμβόλου μέσα από την ιστορία, αδιαμφισβήτητου και αντιπροσωπευτικού της πόλης, της οποίας ο χαρακτήρας αναδύθηκε μέσα από την αντιπαράθεση ή τη σύνθεση ποικίλων ταυτοτήτων, με κυρίαρχες εκείνες του «ορεινού» Αγραφιώτη και του «πεδινού» Καραγκούνη. Το γεγονός αυτό αφήνει το πεδίο ελεύθερο για την υιοθέτηση ή επινόηση ενός συμβόλου βάσει ενός στοιχείου που θεωρείται ότι μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, να αναπτύξει της εξωστρέφεια και να προσδώσει ένα σύγχρονο πρόσωπο στην περιοχή. Σε όλα αυτά ο “Ουράνιος Ποδηλάτης” του Παντελή Σαμπαλιώτη, απαντά με τρόπο καλαίσθητο, λειτουργικό και ευφάνταστο. Η ταυτότητα της «πόλης του ποδηλάτου» εμπεδώθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα τουλάχιστον, προκαλώντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, κεντρικού κράτους και φορέων της πόλης (ποδηλατόδρομοι, κοινόχρηστα ποδήλατα, πολιτιστικές διαδρομές με ποδήλατο κλπ). Ο “Ουράνιος Ποδηλάτης” σχεδιάστηκε το 2007 όταν ο καλλιτέχνης υλοποίησε για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας, ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι στο διατηρητέο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς».
Το σύνολο του παραπάνω υπομνήματος συμπεριλαμβάνεται στην εισήγηση που θα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σπάνιας, όπως και υπόμνημα-πρόταση προϊσταμένων του Δήμου (Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, Τμήματος Παιδείας & Πολιτισμού και Τμήματος Προγραμματισμού) που ζητούν την εξέταση της πιθανότητας να υιοθετηθεί ο ουράνιος ποδηλάτης ως έμβλημα του Δήμου.
Στο σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής που διαμορφώνει και την εισήγηση συμπεριλαμβάνονται ακόμα το γεγονός ότι σε εισόδους της πόλης έχουν τοποθετηθεί από το 2019, φωτεινά ομοιώματα του ουράνιου ποδηλάτη, ότι από τη νέα Δημοτική Αρχή έχουν τοποθετηθεί ειδικές πληροφοριακές πινακίδες στις αντίστοιχες εισόδους της πόλης στις οποίες αναγράφεται στα ελληνικά και αγγλικά το κείμενο «Καλώς ήλθατε στην Καρδίτσα, την πόλη του ποδηλάτου» και «Welcome to Karditsa, the bicycle city» και ανάμεσα απεικονίζεται ο «Ουράνιος Ποδηλάτης»
Επίσης ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, ο Δήμος προμηθεύτηκε 300 μεταλλικά μπρελόκ που απεικονίζουν τον «Ουράνιο Ποδηλάτη» , για να τα διαθέσει σε επισήμους και συμμετέχοντες στις δράσεις του, φορείς.
Ειδική αναφορά γίνεται και στην ποδηλατική κουλτούρα, που άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1950 στην Καρδίτσα, στο ότι από το 2003 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου ποδηλατοδρόμου μήκους 3 χλμ περίπου και η Καρδίτσα έγινε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ξεκίνησε έργα για το ποδήλατο και επίσης η μοναδική πόλη που πήρε πάνω της την ευθύνη να το προωθήσει και να γίνει παράδειγμα για τις άλλες, έχοντας σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, σε όλη την Ελλάδα, σε σχέση με το μέγεθος της πόλης.
Ακόμα επισημαίνεται ότι η Καρδίτσα μετά από 12 μόλις χρόνια συντονισμένων ενεργειών από πέντε διαδοχικές δημοτικές αρχές, κατάφερε να γίνει η πρωτεύουσα του ποδηλάτου και να αποκαλείται το Άμστερνταμ της Ελλάδας, αποτελώντας πόλη παράδειγμα βιώσιμης κινητικότητας, όπως και ότι για το «ποδηλατικό θαύμα της» γίνονται πολλές αναφορές από τα ΜΜΕ και δέχεται επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά πως είναι μια πόλη του ποδηλάτου. Επίσης ότι έρχονται σχολεία για να διδαχτούν την ποδηλατική κουλτούρα και να εμπνευστούν από αυτή.
Φυσικά υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στις δράσεις του Δήμου την τελευταία τριετία για την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής κινητικότητας και τις μεγάλες διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε διεθνές επίπεδο, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κατάταξη του στην πρώτη θέση.
Στα επιχειρήματα συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι ο Δήμος, 1ος πανελλαδικά απέκτησε το ειδικό ευρωπαϊκό σήμα που πιστοποιεί ότι είναι μέλος της “Cycle Friendly Employer” κοινότητας με έμπρακτο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι ο Ουράνιος Ποδηλάτης αποτελεί το πιο κατάλληλο και δημοφιλές σήμα, αντάξιο για να γίνει το επίσημο δηλωτικό – σήμα του Δήμου Καρδίτσας, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η χήρα του αείμνηστου διακεκριμένου καρδιτσιώτη καλλιτέχνη Παντελή Σαμπαλιώτη, κα Katia David, αλλά προέκυψε και ως συμπέρασμα απόψεων από διάφορους φορείς, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε πως λόγω του ότι το έργο του καλλιτέχνη σε πανί με φύλλο χρυσού είναι δύσκολο να απεικονίζεται στην πρωτότυπη μορφή του, και επειδή ο Δήμος μπορεί, σύμφωνα με το συμβόλαιο της δωρεάς να χρησιμοποιεί αντίγραφα του πρωτότυπου έργου, προτείνεται για το έμβλημα του Δήμου να χρησιμοποιηθεί το μοντελοποιημένο σχηματικό αντίγραφο που χρησιμοποιήθηκε ήδη στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Κινητικότητας, και συγκεκριμένα να έχει μαύρο περίγραμμα. Το εσωτερικό του εμβλήματος θα είναι άχρωμο ή λευκό, αλλά ανάλογα με την περίπτωση που θα προσιδιάζει στη συγκεκριμένη κάθε φορά χρήση του, μπορεί να λαμβάνει οποιοδήποτε χρώμα.
Π.Κ., karditsaLive.net