Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος
Για αυτό, λοιπόν, πάμε να δούμε κάποια tips για να έχουμε ένα μαγείρεμα πιο υγιεινό :
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τον τρόπο μαγειρέματος. Ξέρουμε πως τα τηγανιτά είναι και τα πιο νόστιμα , αλλά είναι υγιεινά; Η απάντηση είναι όχι. Τι γίνεται τώρα με το βρασμό; Μπορεί εκεί να έχουμε πιο υγιεινό αποτέλεσμα, όμως πολλά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων χάνονται με την επαφή με το νερό σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι ο ατμός , όπου τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με το νερό. Φυσικά και μπορούμε να έχουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο, και επίσης γλυτώνουμε και τις θερμίδες από το τηγάνι.
Υπάρχει ένας μύθος για το σπορέλαιο ότι έχει λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο και ότι είναι πιο υγιεινό. Αυτό δεν ισχύει, καθώς όλα τα έλαια αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. αυτό που ισχύει όμως είναι πως το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό, άλλοι το χαρακτηρίζουν υγρό θησαυρό, καθώς είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και πλούσιο σε μονοακόρεστα, τα υγιεινά. Επίσης, καλό θα είναι το ελαιόλαδο να προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος για να είναι όσο πιο άψητο γίνεται.
Πάμε να δούμε για το βούτυρο τώρα. Το βούτυρο παρασκευάζεται από το λίπος του γάλακτος και το 1 κουταλάκι του γλυκού προσδίδει 45 περίπου θερμίδες. Ξέρουμε πως τσιγαρίζοντας κάτι στο βούτυρο γίνεται πιο νόστιμο. Όμως υπάρχουν εναλλακτικές που μας δίνουν εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι απλό ,το βούτυρο χαμηλών λιπαρών που πλέον έχουν βγάλει και με γεύση γιαούρτι. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο από αβοκάντο, βούτυρο ξηρών καρπών , όπως φυστικοβούτυρο η αμυγδαλοβούτυρο, ακόμα και βούτυρο από καρύδα που γίνεται πολύ στη μόδα, ακόμα και φιλαδέλφεια χαμηλών λιπαρών.
Πάμε να δούμε τώρα το θέμα της ζάχαρης. Υπάρχουν πολλές συνταγές, γλυκές η μη , που χρησιμοποιούν ζάχαρη. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές για να την αποφύγουμε. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ζάχαρη στέβια, ή κάποιο άλλο γλυκαντικό , μπορούμε να βάλουμε μέλι ή σιρόπι αγαύης, ακόμα και ζάχαρη καρύδας.
Τι γίνεται τώρα με το αλεύρι το λευκό; Ένας τρόπος να γίνει πιο υγιεινό το γλυκό μας είναι να αντικαταστήσουμε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής, αλεύρι ζέας ακόμα και αλεύρι ντίνκελ. Προσοχή, τα λευκά με τα ολικής είναι ίδια θερμιδικά , αλλά τα ολικής είναι πιο υγιεινά και έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επίσης τα αλεύρια ολικής χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο ψήσιμο γιατί κρατάνε περισσότερη υγρασία.
Επίσης, σε περίπτωση που θέλω να κάνω κάτι που να έχει μέσα σοκολάτα. Προτιμάμε την σοκολάτα υγείας , την καθαρή κουβερτούρα ακόμα και σοκολάτες με 100% κακάο.
Όσον αφορά το γάλα τώρα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα το πλήρες με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας , που θα μας δώσει μία άλλη εναλλακτική στη γεύση και ενδεχομένων να είναι πιο ελαφρύ αυτό που θα φτιάξουμε.
Οι πατάτες τώρα, που είναι λίγο παρεξηγημένες, μας προσδίδουν περίπου 168 θερμίδες ανά μεσαίο μέγεθος. Ένας τρόπος να τις κάνετε πιο υγιεινές είναι να τις ψήσετε στο φούρνο με τη φλούδα και ελαιόλαδο.
Θέλετε να κάνετε ζυμαρικά αλλά σας αρέσει με κρέμα γάλακτος; Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με κάποια κρέμα τυριού χαμηλών λιπαρών, ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι τα λαχανικά σας και κάντε μία πολύ νόστιμη τύπου καρμπονάρα.
Τέλος , είστε από αυτούς που σας αρέσουν τα παγωτά; Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και υγιεινά παγωτά πολύ εύκολα. Φτιάξτε ένα σμούθις αρεσκείας σας, με γάλα , φρούτα που σας αρέσουν, λίγο γιαούρτι, ακόμα και βούτυρο ξηρών καρπών και βάλτε το στην κατάψυξη και απολαύστε ένα πολύ θρεπτικό σπιτικό παγωτό.
Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά. Και πιστέψτε με, το υγιεινό δε σημαίνει πως δεν είναι και νόστιμο!!
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος
https://www.fmh.gr/tips-gia-na-glytosete-thermides-sto-mageirema/