Ένα ταψί με χυλωμένες πιπεριές και ντομάτες και ίσως με διάφορα ακόμα λαχανικά είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα του ελληνικού καλοκαιριού. Αν και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όλες τις εποχές του χρόνου, τους θερινούς μήνες έχουν άλλη χάρη. Ζεστά, αχνιστά, κατευθείαν από τον φούρνο, μαζί με ένα κομμάτι φέτα, αλλά και κρύα την επόμενη μέρα, τα γεμιστά είναι ένα πιάτο που περιέχει πολλά καλοκαίρια, αυτά των παιδικών μας χρόνων, τότε που τα έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά.
Υλικά
- 6 πράσινες πιπεριές
- 6 σφιχτές ντομάτες
- 6 κίτρινες και κόκκινες πιπεριές
- 350 γρ. ρύζι μπονέτ ή καρολίνα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 πατάτες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
- 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- από μισό ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός, άνηθος και δυόσμος
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ελαιόλαδο
- 3-4 κουτ. σούπας γαλέτα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Κόψτε μία φέτα από την μία άκρη από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάστε την ψίχα τους. Τρίψτε τη στον τρίφτη ή πολτοποιήστε τη στο μπλέντερ.
- Αλατίστε τις ντομάτες και γυρίστε τες ανάποδα για να στραγγίσουν.
- Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το ρύζι, σοτάρετέ τα μαζί και μετά προσθέστε την τριμμένη ψίχα της ντομάτας, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψετε καλά και αφήστε για 5-6 λεπτά περίπου να πάρουν βράση.
- Βάλτε τα λαχανικά στο ταψί και μοιράστε με το κουτάλι τη γέμιση (χαλαρά, όχι πιέζοντάς τη πολύ). Σκεπάστε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και βάλτε ανάμεσα τις πατάτες.
- Ανακατέψτε 500 γρ. τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ρίξτε το μείγμα ανάμεσα στα λαχανικά.
- Προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Ξεσκεπάστε τα, ραντίστε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε τα με γαλέτα και ψήστε τα για 15 λεπτά ακόμα.
ethnos