Είσαι από αυτούς που έχεις πάντα αυγά στο ψυγείο και ήρθε η στιγμή να μαγειρέψεις. Τι καλό θα φτιάξεις;
Εμείς σου έχουμε 3 απίθανες συνταγές που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Τα αυγά είναι θρεπτικά, χορταστικά, πεντανόστιμα και είναι ο καλύτερος φίλος όσων δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μαγειρεύουν. Mάλιστα ο αγαπημένος σεφ Anthony Bourdain τα είχε αποκαλέσει «τέλεια τροφή».
Τα αυγά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στη μαγειρική και σε δεκάδες συνταγές. Αν μια μέρα δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψεις όσα αυγά έχεις στο ψυγείο και να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο. Εμείς βρήκαμε 3 εύκολες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις:
Ιταλική φριτάτα φούρνου με σπανάκι και ρικότα
Η φριτάτα είναι μία από τις πιο λαχταριστές ιταλικές συνταγές βασισμένη στα αυγά. Θυμίζει πολύ την κλασική ομελέτα αλλά είναι αφράτη, ζουμερή και μεγαλύτερη σε πάχος. Είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γίνεται και στο φούρνο, αλλά και στο τηγάνι και ως «γέμιση» έχει λαχανικά, μανιτάρια, τυριά και ό,τι άλλο θέλεις. Όταν φτιάχνουμε φριτάτα φούρνου, τα κομμάτια έχουν σχεδόν μέγεθος πίτας. Είναι πεντανόστιμη και καθόλου δύσκολη.
Υλικά για 4 άτομα
5 φρέσκα αβγά
500 γρ. σπανάκι
150 γρ. πράσσα, καθαρισμένα, σε φετάκια
250 γρ. ρικότα
100 γρ. κασέρι
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κομμένα πράσσα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαλακώσει, ανακατατεύοντας παράλληλα. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρά ν΄αφήσει τα υγρά του. Κατόπιν μ’ ένα κουτάλι το πιέζουμε να πολτοποιηθεί ελαφρά. Χτυπάμε τα αβγά με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε την κομματιασμένη ρικότα. Χτυπάμε πάλι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το κασέρι και χτυπάμε πάλι. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και πασπαλίζουμε τον πάτο με τη φρυγανιά. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που έρχεται από την Τυνησία, αλλά το μαγειρεύουν πολύ στο Μαρόκο και το Ισραήλ. Είναι ένας καγιανάς, μία στραπατσάδα δηλαδή που έχει μέσα αυγά και ντομάτα. Σκέτη λιχουδιά! Εχουμε την εντύπωση πως έτσι μαγειρεμένα αυγά δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει. Είναι ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να του δώσεις την προσοχή σου. Θα σου πάρει μόλις 30 λεπτά να την φτιάξεις και ούτε 5 λεπτά για να την εξαφανίσεις.
Για 3-4 άτομα θα χρειαστείς:
1 κ.σ. ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. πάπρικα
1/2 κ.γ. αλάτι
5 μεγάλα αυγά
1-2 κ.σ. φρεσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρέσκο πιπέρι για τη γεύση
Οδηγίες:
Ξεκινήστε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3-5 λεπτά. Προσθέστε και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.Προσθέστε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά και αφήστε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά ολόκληρα και χαμηλώστε την θερμοκρασία. Σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε το φαγητό σας να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Ελέγξτε αν τα αυγά σας είναι εντάξει και αν τα θέλετε πιο καλοψημένα αφήστε τα για λίγο ακόμα. Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και μαύρο πιπέρι. Σερβίρονται ζεστά!
Αλμυρή αυγοφέτα με τηγανητό αυγό και φέτα
Αν θέλεις ένα χορταστικό, θρεπτικό και πεντανόστιμο σνακ, τότε αυτές οι αυγοφέτες με τηγανητό αυγό και φέτα είναι η συνταγή που ψάχνεις. Γίνεται το πολύ σε 15 λεπτά και η γεύση του θα σε εντυπωσιάσει.
Υλικά για τις αυγοφέτες
4 φέτες ψωμί
3 αυγά
125 ml γάλα
αλάτι
πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
70 γρ. κασέρι τριμμένο
Υλικά για το σερβίρισμα
2-4 αυγά
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, αλλά δεν το αφήνουμε να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και ρίχνουμε στο γάλα το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πλούσια κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά, σε μικρές δόσεις και σιγά σιγά και τα χτυπάμε συνέχεια με το σύρμα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε κάθε φέτα ψωμιού στην κρέμα, για 3 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Τις βάζουμε στο τηγάνι μία μία με το λάδι και τις σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις σερβίρουμε σε πιάτα.
Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και αλάτι και μόλις είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε στις αυγοφέτες. Ρίχνουμε από πάνω λίγη φέτα τριμμένη και είναι έτοιμο!
bovary