Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / «Μάνα σκότωσα άνθρωπο, σώσε με…»: Οι απατεώνες συνεχίζουν να ξεγελούν γονείς

«Μάνα σκότωσα άνθρωπο, σώσε με…»: Οι απατεώνες συνεχίζουν να ξεγελούν γονείς

Τηλεφωνούν ή πλησιάζουν τα υποψήφια θύματά τους, τους φορτίζουν με μια αγωνιώδη ιστορία για το παιδί τους και υπόσχονται να διευθετήσουν την υπόθεση με μερικές χιλιάδες ευρώ. Κάποιοι αντιδρούν σωστά και επιχειρούν να διασταυρώσουν το γεγονός, άλλοι – πολλοί – πέφτουν στην παγίδα

Από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου ακούγεται με σπαραγμό φωνή δυνατή και ουρλιαχτά: «Μάνααα, μανά τράκαρα πολύ. Μάνα τρέξε…». Η μάνα λυγίζει. Σωριάζεται σε μια πολυθρόνα και προσπαθεί να ακούσει με ψυχραιμία.

«Μάνα, τράκαρα, σκότωσα άνθρωπο!». Η μάνα λυγίζει και πριν της πέσει από τα χέρια το τηλέφωνο στη γραμμή μπαίνει πιο ψύχραιμη φωνή, με την ίδια όμως ένταση: «Κυρία μου, η κόρη σας χτύπησε ένα μηχανάκι με δυο παιδιά πάνω. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας κι ο άλλος πέθανε. Τώρα, στείλτε χρήματα να φύγει στην Αλβανία το παιδί να κηδευτεί στην πατρίδα του. Επείγει κυρία μου…».

Η σκηνή διαδραματίζεται σε κατάστημα δώρων. Ο πελάτης έχει παγώσει, παρακολουθώντας τη συνομιλία και κρέμεται από τα χείλη της κυρίας του καταστήματος· όταν καταλαβαίνει ότι ο συνομιλητής της, ζητάει χρήματα επεμβαίνει: «Κυρία μου πείτε μου τον αριθμό τηλεφώνου της κόρης σας». Τηλεφωνεί στην κόρη της κυρίας του καταστήματος και από την άλλη γραμμή ακούγεται ένα ανέμελο «ναι»…

Ούτε σύγκρουση με μηχανάκιούτε τραυματίες, ούτε νεκροί, απλά μια ακόμη απόπειρα απόσπασης χρημάτων από θρασείς επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πανικό και την αγωνία των υποψήφιων θυμάτων τους. Τη φορά αυτή δεν τα κατάφεραν, συνήθως όμως πείθουν τα θύματά τους και αποσπούν σεβαστά χρηματικά ποσά.

Αστυνομικός που ασχολείται με ανάλογα περιστατικά μας ενημερώνει πως τα φαινόμενα είναι συχνά. Ο τρόπος δράσης με το να τηλεφωνούν ή και να πλησιάζουν από κοντά το υποψήφιο θύμα και να του εξιστορούν ένα αγωνιώδες παραμύθι είναι συνήθης.

«Αναζητούν τα θύματά τους σε καταστήματα, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Στοχεύουν τη “λεία” τους και την παρακολουθούν από κοντά επί μέρες. Αναζητούν στοιχεία της οικογενειακής τους κατάστασης από τους γείτονες ή τους καταστηματάρχες της περιοχής, όπου κινούνται. Αποσπούν χρήσιμες πληροφορίες για τα υποψήφια θύματά τους: πόσα παιδιά έχουν, πού εργάζονται, αν οδηγούν αυτοκίνητο, και γενικά κάθε λεπτομέρεια από την προσωπική ζωή τους που θα γίνει “κωδικός” στα χέρια τους ώστε να ανοίξουν τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή σε ό,τι άλλο αποβλέπουν. Τα υποψήφια θύματα είναι συνήθως υπερήλικες που αδυνατούν να επεξεργαστούν τον βομβαρδισμό αγωνιωδών πληροφοριών που δέχονται, κυριεύονται από άγχος και ενεργούν αφελώς σύμφωνα με τις βουλές των απατεώνων. Από τις αστυνομικές Αρχές έχουν καταγραφεί πλήθος ανάλογων περιστατικών από τα οποία αρκετά έχουν διαλευκανθεί.

«Φίλοι του γιου σας

Περιστατικό 2ο: Άγνωστοι, άνδρας και γυναίκα, πλησιάζουν 75χρονη με οικειότητα: «Κυρία Ξανθή σε εσάς ερχόμασταν, καλά που σας βρήκαμε».

«Δεν σας γνωρίζω ποιοι είστε;», απαντά η 75χρονη.

«Δεν με αναγνωρίσατε», επεμβαίνει ο άνδρας, «είμαι ο λογιστής του γιου σας, του Λευτέρη. Μας έστειλε να μας δώσετε χρήματα γιατί έχει ένα πρόβλημα με την Εφορία και πρέπει άμεσα να διευθετηθεί». Πλησιάζει συνωμοτικά στο αυτί της 75χρονης και ψιθυρίζει: «Είναι σοβαρή η κατάσταση, όσο πιο γρήγορα του τα δώσουμε θα αποφύγει το αυτόφωρο και την κράτηση».

Η γυναίκα θολώνει, το πέπλο του άγχους σκοτεινιάζει τη σκέψη της που της απαγορεύει να διακρίνει το απλό: Με ένα τηλεφώνημα στον γιο της όλα θα είχαν ξεκαθαρίσει. Οι επιτήδειοι απατεώνες οδηγούν την κυρία Ξανθή στην τράπεζα, από όπου κάνει ανάληψη 3.800 ευρώ και τα παραδίδει στους «σωτήρες» του παιδιού της.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, η οποία συνέλαβε «συνήθεις υπόπτους» δίχως όμως να αποδειχτεί κάτι εναντίον τους. Οι υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων, αλλά και νέων πανικόβλητων γονιών που ακούν ότι το παιδί τους βρίσκεται σε κίνδυνο είναι πολλές και οι αστυνομικοί συνιστούν ψυχραιμία και σκέψη πονηρή.

«Εδώ πριν από λίγες εβδομάδες, κάποιοι στη Θήβα κάλεσαν την Πυροσβεστική με την πρόφαση ότι καίγονται παιδιά και σπίτια στην περιοχή τους», μας λέει διοικητής Τμήματος Ασφαλείας. Όταν κατέφθασε το πυροσβεστικό όχημα, κατέβασαν με τη βία τους πυροσβέστες, τους αφαίρεσαν κινητά τηλέφωνα και χρήματα και αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο όχημα για να το κλέψουν κι αυτό. Οι πυροσβέστες αντέδρασαν άμεσα και απέτρεψαν τους δράστες που εξαφανίστηκαν…

Το σενάριο των τηλεφωνικών «χτυπημάτων» είναι συνήθως το ίδιο: Ένα δυστύχημα με θύτη τον γιο ή την κόρη του «θύματος» που έχουν εντοπίσει και μελετήσει οι επιτήδειοι, φωνές «μαμά, μαμά σώσε με» από το βάθος, αγχωτική φωνή και όποιος πιαστεί στο αγκίστρι σπαρταράει με κάποια – πολλά συνήθως – ευρώ λιγότερα στην τσέπη του. Προσοχή και σκέψη ψύχραιμη λοιπόν. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τον κορονοϊό. Οι «μασκοφόροι» απατεώνες καραδοκούν παντού!

 

ΕΘΝΟΣ

Δες επίσης

Οργή Γεωργιάδη για όσα είπε η Λατινοπούλου για τον Σημίτη: Φρικώδεις δηλώσεις, είναι προφανώς άσχετη από ελληνική ιστορία

Ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας όσα είπε η επικεφαλής της Φωνής Λογικής, έκανε λόγο για φρικώδεις ...