Πρόδρομος του ανασχηµατισµού, ο οποίος, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τοποθετείται εντός του Αυγούστου, θεωρείται από πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίµου η ανακοίνωση της σύστασης της πενταµελούς Εκτελεστικής Γραµµατείας, που αναµένεται να «τρέξει» το project της διοχέτευσης στην πραγµατική οικονοµία και σε τοµείς που θα την καταστήσουν εξωστρεφή και ανταγωνιστική τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης.
Απαντώντας εµµέσως πλην σαφώς στην πρόσφατη αναζωπύρωση των σεναρίων περί ανασχηµατισµού, κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν µε νόηµα το πρωί της Παρασκευής πως η Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει ήδη αναχωρήσει για ολιγοήµερες διακοπές, επιχειρώντας κατ’ ουσίαν να υπονοήσουν πως δεν θα πρέπει να αναµένονται οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό διορθωτικές κινήσεις έως ότου ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τα Χανιά στις 7 Αυγούστου, όπου θα περάσει τις ηµέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο.
Πάντως, καλά πληροφορηµένες πηγές διακινούσαν αργότερα πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, για τις οποίες επαναλάµβαναν πως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες και πως θα είναι προσαρµοσµένες στις ανάγκες της διάθεσης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Ανάκαµψης, θα πρέπει να αναµένονται έως την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, στις 24 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ακόµη και το σενάριο των πρώτων ηµερών της εβδοµάδας που ξεκινά από αύριο.
Σε 5+1 υπουργεία
Σύµφωνα µε τις υφιστάµενες πληροφορίες, οι αλλαγές ή οι προσθήκες, όπου αυτό κριθεί σκόπιµο, εστιάζονται στα 5 + 1 υπουργεία που εµπλέκονται άµεσα µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης, ήτοι το υπουργείο Οικονοµικών, το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υποδοµών και Μεταφορών, το Εργασίας, το Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι όµως σε επίπεδο υπουργών, ενώ θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις επερχόµενες διορθωτικές κινήσεις τα πέντε πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πενταµελή Εκτελεστική Γραµµατεία. Σύµφωνα, εξάλλου, µε πρόσωπα που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίµου, ο πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες 10 ηµέρες επαφές µε τις ηγεσίες των προαναφερόµενων υπουργείων, ώστε να υπάρξει ευκρινής εικόνα για το πού χρειάζονται αλλαγές ή ενίσχυση σε έµψυχο και όχι µόνο δυναµικό.
Οπως προκύπτει, σε τρία έως τέσσερα υπουργεία θα πρέπει να αναµένονται προσθήκες σε επίπεδο υφυπουργών, ενώ έχει συζητηθεί η πιθανότητα δηµιουργίας θέσεων αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Οικονοµικών και στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οπως γίνεται αντιληπτό, θα πρέπει να αναµένουµε αναβαθµίσεις ορισµένων γ.γ., όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου, που δείχνει να προορίζεται για θέση υφυπουργού στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ή της Βίκυς Λοΐζου, που έχει ακουστεί για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επικρατέστεροι να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήµα από τη δεξαµενή της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας φέρονται ο Θόδωρος Ρουσόπουλος -σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σενάριο της αποµάκρυνσης του υπουργού Τουρισµού Χάρη Θεοχάρη-, ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός, ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, ο Μακάριος Λαζαρίδης και η Ζωή Ράπτη.
Τις προηγούµενες ηµέρες βολιδοσκοπήθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, και ο καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου για θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας σάρκα και οστά στα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προωθεί τη διεύρυνση της Νέας ∆ηµοκρατίας προς το πολιτικό Κέντρο. Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το σενάριο της πιθανής αναβάθµισης του Στέλιου Πέτσα, καθώς φαίνεται πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη η µετακίνησή του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εφόσον επαληθευθεί το συγκεκριµένο σενάριο, πιθανοί «προορισµοί» του Στέλιου Πέτσα είναι είτε το υπουργείο Εργασίας σε θέση αναπληρωτή υπουργού είτε το υπουργείο Οικονοµικών.