Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν – Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν – Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επίσης, ανακοίνωσε, όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, ότι όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

Αναλυτικά, μιλώντας για τη λειτουργία των δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως ανέφερε τα εξής:

Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Παν/μιά τους.

* Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

* Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. Euro. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

* Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Μέτρα πρόληψης στα πανεπιστήμια

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αφορούν:

⁃ Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

⁃ Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

⁃ Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

⁃ Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών

Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του δομών που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, έχουν εγκριθεί οι κάτωθι δράσεις:

* Σημαντική επέκταση Ολοήμερων Σχολείων: Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκατ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4.00μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

* Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών

– για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, και

– για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»)

Όλα τα παραπάνω επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

* Αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

* Εξοπλισμός σχολείων: ενισχύουμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές (laptop, tablet)

* Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

* Εκπαιδευτική τηλεόραση: δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – δυνατότητα για επέκταση

* ΑΕΙ: ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες

Σχετικά με τις βιβλιοθήκες

Η λειτουργία των βιβλιοθηκών, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, θα είναι «κανονική», με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Τα μέτρα θα είναι πιο ενισχυμένα, «καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες».

Ν. Κεραμέως: Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις

Έκκληση προς όλους τους φορείς να συμπράξουν στο έργο που υπάρχει μπροστά μας, απηύθυνε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις».

«Μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις», είπε η κ. υπουργός.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μάς βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνωμοσίας μόνο βλάπτει», κατέληξε.

Ενημέρωση στη Βουλή

Αύριο θα ενημερώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, από κοινού με τον υπουργό Υγείας, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

Αμαλιάδα: Σοκάρει ο θείος της Ειρήνης Μουρτζούκου – «Λέει συνεχώς ψέμματα» -«Είχε το παιδί στο ψυγείο για τέσσερις μέρες»

Νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το θρίλερ των νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα. ...