Μπορεί σήμερα Τρίτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων και μάλιστα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 200, ωστόσο αυτό που άπαντες υπογραμμίζουν είναι πως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό
Μπορεί σήμερα Τρίτη, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων και μάλιστα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 200, ωστόσο αυτό που άπαντες υπογραμμίζουν είναι πως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κοροναϊό.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης ζήτησε «να μην μας ξεγελάσει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος» αφού στην πραγματικότητα «η πανδημία σιγοβράζει».
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς είναι η ηλικία των θυμάτων, η οποία ολοένα και μειώνεται. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό, οι νέοι έχουν πάρει την αρνητική «πρωτιά» όσον αφορά τα περισσότερα κρούσματα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σημερινή επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, 3828 ή αλλιώς το 45,1% των συνολικών κρουσμάτων ανήκει στις ηλικίες από 18-39, τη στιγμή που ακόμα ένα 6,1% (521) ανήκει στις ηλικίες από 0 έως 17.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση και ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική τη διασπορά στις μικρές ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι «κλειστή» και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.
Μόλις 23 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στις Κυκλάδες
Μια ακόμα πιο ανησυχητική είναι η είδηση πως ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων από κοροναϊό στις Κυκλάδες είναι μόλις τα 23 έτη! Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξήγησε πως «ένα μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται σε συμπεριφορές που αφορούν τους νέους».
«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσοι ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν, άκουσα τον κ. Μαγιορκίνη ότι είναι λιγότεροι από το Μάρτιο, εγώ θα διαφωνήσω, εγώ εκτιμώ είναι πολύ περισσότεροι οι ασυμπτωματικοί» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «κυκλοφορούν πάρα πολλοί νέοι που είναι θετικοί δεν το ξέρουν γιατί έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Αυτούς που ταυτοποιήσαμε είναι πολύ χαμηλότερης ηλικίας από τους παλαιούς γι’ αυτό και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως και οι διασωληνωμένοι δεν αποτελούν ακριβή παράγοντα για την εκτίμηση των κρουσμάτων». «Έχουν απομονωθεί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ή είχαν μείνει πολύ ελεύθεροι οι νέοι με μεγάλη μετάδοση» επισήμανε ο καθηγητής.
Στους νέους αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος τόνισε πως οι νέοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 χρόνια και σε συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και στα 23 έτη, όπως είπε.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200 κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 168 νέες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Εξ αυτών, τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Επιπλέον, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 243 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Αναφορικά με τα σημερινά κρούσματα, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι έχουμε σταθεροποίηση… Έξι με επτά μέρες είχαμε γύρω στα 250 με 200 κρούσματα, μετά δυο μέρες 80 με 100 κρούσματα λιγότερα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν, αυτό υποδηλώνει σταθεροποίηση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν θα έχουμε τάσεις μείωσης».
«Υπάρχει πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά υπάρχει. Νομίζω ότι βλέπουμε φως στο τούνελ. Αλλά τα κρούσματα πρέπει να πέσουν πολύ σημαντικά, όχι λίγο. Επομένως τάσεις που δείχνουν μείωση είναι ευπρόσδεκτες» είπε.
«Αν θέλουμε να δούμε αν θα υπάρχει περαιτέρω μείωση στα κρούσματα θα χρειαστούμε αρκετές μέρες, αλλά για να εξακριβώσουμε σταθεροποίηση χρειάζονται 3 με 4 μέρες» διευκρίνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώθηκαν 168 επιπλέον κρούσματα. Από τα 145 εγχώρια κρούσματα, τα 11 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
- 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 4 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 10 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 3 στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 2 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και 1 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 8 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 1 στην Π.Ε Λάρισας
- 6 στην Π.Ε. Λασιθίου
- 12 στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 1 στην Π.Ε Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 3 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 στη Π.Ε Χανίων
- 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση
- in.gr