Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε δραματικά, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες, από το Σάββατο, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, γεγονός που θα επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο από τα 67 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση, ο Μακρόν δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αποσκοπεί στο να παγώσουν προσωρινά «τα πάρτυ, οι στιγμές κεφιού όπου συνυπάρχουν 50 ή 60 άτομα και τα εορταστικά απογεύματα διότι, δυστυχώς, όλα αυτά είναι φορείς της επιτάχυνσης της νόσου».
«Θα το ξεπεράσουμε αν παραμείνουμε ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τους που είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα–από τα κατάμεστα εστιατόρια και την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια–πυροδότησε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν χθες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά. «Βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση αύξησης με γεωμετρική πρόοδο, οι αριθμοί καθημερινά το δείχνουν αυτό», είπε.
Τα μπαρ και οι παμπ είναι μεταξύ των επιχειρήσεων εκείνων που έκλεισαν πρώτες ή που υποχρεώθηκαν να κλείνουν νωρίτερα στο πλαίσιο των νέων lockdowns, αλλά τώρα τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης θέτουν επίσης υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά και αδιάκοπη την παροχή ιατρικής φροντίδας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID.
Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος υποχρεώθηκε να τηρήσει τους νέους κανονισμούς για τον κορονοϊό μένοντας σε ασφαλή απόσταση από τους πιστούς κατά την εβδομαδιαία του ακρόαση την Τετάρτη.
Στη Λισαβόνα, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δεν εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο αρχηγός της εθνικής τους, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρέθηκε θετικός στον ιό λέγοντας ότι απλώς φάνηκε ότι όλοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό.
Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής. Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.
«Ορισμένες φορές βρισκόμαστε στα πρόθυρα δακρύων», λέει η Λένκα Κρέγκοβα, μια προϊσταμένη νοσηλεύτρια στο νοσκομείο Σλάνι κοντά στην Πράγα την ώρα που εργάτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν μια πτέρυγα για να δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με covid.
Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας, η Μόσχα πρόκειται να θέσει πολλούς μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν περιέγραψε την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία ως «υπερβολικά ανησυχητική» και η κυβέρνηση αύξησε τα περιοριστικά μέτρα σε τρεις κομητείες στο σύνορο της χώρας καθώς και σχεδόν όλες τις επισκέψεις σε σπίτια ανά τη χώρα.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ανοσολόγος Πάβελ Γκρεσιόβσκι στην Πολωνία, η οποία χθες κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 6.526 νέων κρουσμάτων και 116 θανάτους.
Οι προσπάθειες παρασκευής ενός εμβολίου συναντούν εμπόδια σε κάποιες περιοχές με την Johnson & Johnson να παγώνει τις κλινικές δοκιμές έπειτα από την ανεξήγητη ασθένεια σε μια από αυτές ενός συμμετέχοντος. Από την άλλη, οι δοκιμές της AstraZeneca στις ΗΠΑ έχουν παγώσει εδώ και πάνω από έναν μήνα.
Η Ρωσία, η οποία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, έχει στο μεταξύ δώσει ρυθμιστική έγκριση για την παρασκευή ενός δεύτερου εμβολίου.
Αδύνατες επιλογές
Η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις για κλείσιμο των σχολείων, αλλά στη Γερμανία οι πολιτικοί συζητούν αν θα πρέπει να παρατείνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Η Ολλανδία επέστρεψε στο μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία.
Τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στα 100.000 ημερησίως–περίπου ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου–γεγονός που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή των πολιτών τους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ισπανία είχαν πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στην Ευρώπη την εβδομάδα μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στις ΗΠΑ, με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, 22 πολιτείες έχουν σημειώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα.
Ο αριθμός ωστόσο των θανάτων έχει καθοδική τάση και κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα στους 700 ημερησίως.
Νοσοκομεία εκστρατείας
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει εκκλήσεις από την αντιπολίτευση για ένα νέο εθνικό lockdown στην Αγγλία, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται.
Οι εισαγωγές ωστόσο στα νοσοκομεία αυξάνονται και γίνονται οι προετοιμασίες για να ξαναλειτουργήσουν νοσοκομεία εκστρατείας που είχαν κατασκευασθεί την περασμένη άνοιξη.
Το Λονδίνο αντιμετωπίζει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών εντός των ημερών, σύμφωνα με την Financial Times.
Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.
Η Τσεχία επεσήμανε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με κορονοϊό σήμερα, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε 9.544 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα.
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στο πρακτορείο CTK ότι ο στρατός θα αρχίσει το Σάββατο να κατασκευάζει μια εγκατάσταση χωρητικότητας 500 κλινών σε ένα λούνα παρκ στην Πράγα.
Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με COVID-19.
«Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ σήμερα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό La Premiere ο Ρενό Μαζί, διευθυντής της πανεπιστημιακής κλινικής του Σεντ Λικ στις Βρυξέλλες.
Στην Αυστραλία, μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμφανίστηκαν εστίες του ιού σε δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες αναγκάζοντας την Νέα Νότια Ουαλία να καθυστερήσει την χαλάρωση κάποιων μέτρων.
Νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Μαλαισία όπου το παλάτι ανέστειλε όλες τις συναντήσεις για δύο εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ