Να χάνουν το δικαίωμα νοσηλείας σε ΜΕΘ όσοι είναι αρνητές της πανδημίας του κορονοϊού πρότεινε ένας από τους πιο γνωστούς επιδημιολόγους της Ελβετίας ο Willy Oggier, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην εντατική. «Αν κάποιος είναι σκεπτικιστής με τον κορονοϊό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων» δήλωσε ο κ. Oggier και πρόσθεσε: «Προτείνω οι αρνητές του κορονοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους για θεραπεία σε ένα κρεβάτι ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση στο νοσοκομείο. Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται με το όνομα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».
Παρότι οι Αρχές της χώρας έχουν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.
Και ο στρατός στη μάχη κατά του κορονοϊού
H ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων. Το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο. Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.
Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια. Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.