Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τυρόπιτες κουρού: Η αυθεντική συνταγή για αφράτες και τραγανές τυρόπιτες, έτοιμες σε 5 λεπτά

Τυρόπιτες κουρού: Η αυθεντική συνταγή για αφράτες και τραγανές τυρόπιτες, έτοιμες σε 5 λεπτά

Τυρόπιτα κουρού: Πρόκειται για μία αλμυρή πίτα, η οποία είναι ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να την ακολουθήσετε κατά γράμμα. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε:

Τα υλικά της συνταγής:

– 1 αυγό
– 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
– 130 γραμμάρια ηλιέλαιο
– 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο μαλακό
– 500 γραμμάρια αλεύρι
– 2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
– Μισό κουταλάκι αλάτι
– 2 κουταλιές ψιλοτριμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι
– Tριμμένη φέτα και μυζήθρα
– Eπάλειψη με λίγο κρόκο αυγού και σουσάμι

Τυρόπιτα κουρού: Η εκτέλεση της συνταγής

– Ξεκινάμε την συνταγή σπάζοντας και βάζοντας ένα αυγό στο μπολ.
– Συνεχίζουμε αδειάζοντας στο μπολ τα 200 γραμμάρια από το στραγγιστό γιαούρτι.
– Κατόπιν ρίχνουμε τα 130 γραμμάρια από το καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο.
– Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι για περίπου 2 λεπτά έως ότου το μίγμα να γίνει λείο σαν κρέμα.
– Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε στο μίγμα 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2 λεπτά.
– Αδειάζουμε στο μπολ τα 500 γραμμάρια αλεύρι, τα 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και για ακόμα καλύτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές τριμμένο τυρί πεκορίνο ή κεφαλοτύρι.
– Ανακατεύουμε για λίγο με μία κουτάλα.
– Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.

Τυρόπιτα κουρού: Η συνέχεια της συνταγής

– Σκεπάζουμε το μπολ με την ζύμη και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.
– Σε μία λαμαρίνα ψησίματος βάζουμε λαδόκολλα.
– Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με τα χέρια μας παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες ανοίγουμε σε μορφή μικρού φύλλου πάλι με τα χέρια ή και με τον πλάστη.
– Βάζουμε επάνω στα φύλλα ζύμης με το κουτάλι μία ποσότητα τριμμένης φέτας ή και μυζήθρας ή μίγμα αυτών και κλείνουμε το φύλλο απλά διπλώνοντάς το δίνοντας και το σχήμα που θέλουμε.
– Φτιάχνουμε έτσι και γεμίζουμε τη λαμαρίνα με τις τυρόπιτες και κατόπιν με το πινέλο, αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού την επιφάνειά τους.
– Τον κρόκο του αυγού μπορούμε να τον χτυπήσουμε σε ένα μικρό μπολ με λίγο γάλα ή και νερό.
– Συνεχίζουμε, πασπαλίζοντας τις τυρόπιτες με λίγο σουσάμι.
– Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 έως 190 βαθμούς και έως ότου οι τυρόπιτες να ροδίσουν.
– Μετά και από το ψήσιμο, οι τυρόπιτες κουρού είναι έτοιμες!

enimerotiko.gr

Δες επίσης

Αυθεντική Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης – Κρέμα που Λιώνει!

Δοκιμάστε την αυθεντική γεύση της Θεσσαλονίκης με αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα!  Τραγανό φύλλο, βελούδινη κρέμα και ...