Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Πότε θα βγούμε από το lockdown – Τι δείχνει η νέα έρευνα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Πότε θα βγούμε από το lockdown – Τι δείχνει η νέα έρευνα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Τι δείχνει η νέα έρευνα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις εορταστικές συναθροίσεις και τι πρέπει να γίνει μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Σε κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας μπαίνει η χώρα μας, καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία του ιού πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τα σενάρια προσομοίωσης του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, που προτάσσουν ως πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου την 20ή Ιανουαρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία τεχνική έκθεση του υπολογιστικού εργαλείου διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο προβλεπόμενος ρυθμός εμβολιασμών δεν δύναται να συγκρατήσει από μόνος του την αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς η επίδραση των εμβολιασμών στην κάμψη της καμπύλης θα φανεί μετά από πέντε ή έξι μήνες. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για να είναι αποτελεσματική στην αναχαίτιση της πανδημίας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση γεωγραφικά κριτήρια και η διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα πρέπει να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο. Ο καθηγητής εξηγεί ότι πιο σύνθετοι αλγόριθμοι προτεραιοποίησης στους εμβολιασμούς θα πρέπει να εφαρμοσθούν ανά περιοχή, έτσι ώστε να συντελεστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης.

Αυτοί οι αλγόριθμοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τόσο την υπάρχουσα κατάσταση (κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), όσο και τις διαφαινόμενες τάσεις (Rt τελευταίων 7 και 14 ημερών) και τη γενικότερη πρόβλεψη εξέλιξης της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου το καθοριστικό μέτρο προστασίας ατομικά και συνολικά θα εξακολουθήσει να αποτελεί η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης. Ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα σχολεία θα ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, στο τέλος Μαρτίου σε όλη τη χώρα θα έχουμε ξεπεράσει τα 1.550 κρούσματα την ημέρα. Εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, τότε θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα, ενώ και με άνοιγμα του λιανεμπορίου μαζί με τα σχολεία στις 20 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 4.000 ημερησίως, στο τέλος Μαρτίου.

Ειδικά, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε μέχρι τον Μάρτιο σε περίπου 900 κρούσματα την ημέρα, ενώ αντίθετα το άνοιγμά τους στις 20 Ιανουαρίου θα τα περιόριζε στα 600 κρούσματα την ημέρα, μέχρι τέλος Μαρτίου. Ωστόσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 20 Ιανουαρίου, μαζί με τα σχολεία, θα οδηγούσε σε περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα μόνο στην Αττική κατά τα τέλη Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα συντελέσει σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, από το συνδυαστικό άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου στις 20 Ιανουαρίου. Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη, γιατί έχει σταθερά πτωτική πορεία εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα να ξεκινά από χαμηλότερη βάση, και, εάν δεν παρατηρηθούν φαινόμενα μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες αποστασιοποίησης, η συνολική εικόνα προβλέπεται λίγο πιο αισιόδοξη από ό,τι στην Αθήνα.

«Αυτό καταδεικνύει τη σημασία της διατήρησης του lockdown τόσο ώστε να πέσουμε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα κρούσματα γίνεται, πριν ανοίξουμε οποιεσδήποτε δραστηριότητες, ιδιαίτερα στους ψυχρούς μήνες του χειμώνα όταν η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα της οικονομίας προϋποθέτει προετοιμασία που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα για να μειωθεί η επικινδυνότητα, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η απολύμανση αέρα εσωτερικών χώρων, τα κυλιόμενα ωράρια λειτουργίας σχολείων και υπηρεσιών κ.ά.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: 15χρονος καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από δυο γυναίκες αφού τον μέθυσαν

Στην καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης από δύο γυναίκες προέβη ανήλικος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι έπεσε ...