Μπορείς να κάνεις το εμβόλιο για τον κορονοϊό εάν είσαι «αλλεργική»;
Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό ήδη ξεκίνησε στην Ευρώπη -και στη χώρα μας- οδηγώντας μας σταδιακά σε μια πιο ασφαλή καθημερινότητα. Έχει γίνει όμως λόγος αναφορικά με το εμβόλιο της Pfizer και την πιθανή πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων. Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι με αλλεργίες;
Αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργίες σε τροφές, αλλεργίες σε φάρμακα: Πότε δεν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό
Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
«Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC, αλλά και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και ότι αλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις (σκόνη) ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Άλλωστε, μέσα στο σχεδιασμό έχετε ακούσει και θα ξανακούσετε και θα αντιληφθείτε, ότι υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;», δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού».
Πότε είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού μας
Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, εάν έχουμε στο ιστορικό μας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, που οδηγούν στο νοσοκομείο και που για την αντιμετώπισή τους είναι αναγκαία η ενδοφλέβια ή ενδομυική χορήγηση φαρμάκων, τότε μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου.