Κλείνετε κουρτίνες και παντζούρια το βράδυ ή όταν έχει πολύ κρύο μέσα στην ημέρα. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε θερμότητα γίνονται από τα τζάμια. Μόνο από αυτό, θα καταναλώνετε περίπου 20% λιγότερο πετρέλαιο για θέρμανση.
Παράθυρα και πόρτες Τοποθετήστε κάτω από τις εξώπορτες τα ειδικά μακρόστενα χαλάκια. Εναλλακτικά, τοποθετήστε δικά σας βαμβακερά ή μάλλινα χαλάκια τυλιγμένα σε ρολό (ή μεγάλες πετσέτες). Ακόμα μπορείτε να αγοράσετε ειδικό stop αέρα (είναι πολύ οικονομικό) που μπαίνει κάτω από την πόρτα ή αεροστόπ που κολλάει στο κάτω μέρος της πόρτας. Έτσι, δεν θα μπαίνει μέσα ο κρύος αέρας.
Αυτοί Είναι οι πιο Οικονομικοί Τρόποι Θέρμανσης
Tip Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε ένα σπίτι χάνεται τουλάχιστον 35% θερμότητα από τους τοίχους, 15% από το πάτωμα, 25% από παράθυρα και χαραμάδες και 25% από την οροφή αν το σπίτι διαθέτει σκεπή.
Θερμοστάτες Είναι πολύ σημαντικό ο θερμοστάτης σας να είναι ρυθμισμένος στους 20 βαθμούς Κελσίου – ανάλογα με την περιοχή, αφού η καθεμιά έχει τις δικές της ανάγκες. Διαφορετικά η θερμότητα που παράγεται είναι πλεονάζουσα και άχρηστη. Τις πολύ κρύες μέρες, όταν λείπετε ή όταν κοιμάστε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 15-16 βαθμούς Κελσίου ώστε να διατηρείται ζεστό το σπίτι χωρίς να καταναλώνετε πολλή ενέργεια.
Tip Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ακριβό να ανοίγετε και να κλείνετε τον θερμοστάτη σε σχέση με το να μένει σταθερός.
Τζάκι Μην κλείνετε την εστία με γυάλινα προστατευτικά και σήτες, διότι θα έχετε μεγάλες απώλειες σε θερμότητα. Τα προστατευτικά παρέχουν ασφάλεια όταν δεν βρίσκεστε μέσα στο δωμάτιο ή όταν υπάρχουν στο δωμάτιο μικρά παιδιά. Αν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι συχνά, κλείνετε το καπάκι επάνω από την εστία ή τοποθετείστε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Από την καμινάδα μπαίνει πολύ κρύο και χάνεται θερμότητα μέσα από το σπίτι. Μην ξεχάσετε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε και πάλι ξύλα.
Καλοριφέρ Μην ξεχνάτε ποτέ την εξαέρωση – με το γνωστό κλειδάκι. Η σωστή συντήρηση βοηθάει πάντα στην καλύτερη απόδοση των σωμάτων. Μη βάζετε επάνω τους πράγματα και μην τα σκεπάζετε – δεν αφήνετε τον αέρα να κυκλοφορεί. Επίσης, ποτέ μα ποτέ μη βάζετε ρούχα πάνω στα καλοριφέρ. Ερευνητές επισκέφθηκαν τα σπίτια 100 ανθρώπων. Οι 87 από αυτούς στέγνωναν τα ρούχα τους πάνω ή δίπλα σε διαφόρων τύπων θερμαντικά σώματα. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο σε περισσότερα από τα 3/4 των σπιτιών τα επίπεδα υγρασίας υπερέβαιναν το ανώτατο όριο για την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση άσθματος.
Τip Λίγο αλουμινόχαρτο για να καλυφθεί ο τοίχος πίσω από το καλοριφέρ θα βοηθήσει ώστε να αποδίδει καλύτερα!