Πληθαίνουν τα κρούματα εξαπάτησης Τρικαλινών πολιτών κυρίως ηλικιωμένων.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρουσιαζει έξαρση με τους επιτήδειους να εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένους και με διάφορα τεχνάσματα τους αποσπόύν χρήματα.
Αλλες φορές εμφανίζονται ως εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών, όπως Εφορίας, ΟΤΕ, ΔΕΗ κι’ άλλες ως φίλοι συγγενών των θυμάτων.
Τα περιστατικά είναι πολλά και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας γεγονός που οδήγησε την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας να εκδόσει συμβουλές προς τους πολίτες.
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, στην περιφέρειά μας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συνιστά:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Ιδιαίτερα, εφιστάται η προσοχή στους συνταξιούχους, να μην πείθονται όταν τους τηλεφωνούν άγνωστα άτομα, τα οποία προφασίζονται ότι εργάζονται σε τραπεζικά καταστήματα και τους ζητούν την καταβολή χρημάτων για τη δήθεν εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών ή του εφάπαξ που δικαιούνται.
Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το “100” ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.