Σκληρή, μέτρια ή μαλακιά, απαλή, αλμυρή ή πιπεράτη, η φέτα πρωταγωνιστεί στην ελληνική κουζίνα, παντρεύεται όμως πολύ όμορφα και με άλλες μαγειρικές παραδόσεις
Στη χώρα μας σπάνια ξημερώνει μέρα χωρίς φέτα. Το τυρί που ταξίδεψε τη γεύση του τόπου μας σε όλο τον κόσμο, που αντιγράφηκε, διεκδικήθηκε και μετά από αρκετές κοινοτικές περιπέτειες, κατοχυρώθηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, είναι μονίμως παρόν. Στη χωριάτικη, στα λαδερά, στις πίτες και στα τυρόψωμα, στα σαγανάκια, στη στραπατσάδα, σε ένα αχνιστό, καθησυχαστικό πιάτο τραχανά. Χωρίς καρπούζι με φέτα ελληνικό καλοκαίρι δε νοείται.
Πέρα από το ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της τυροκομικής μας παράδοσης και της γευστικής μας κληρονομιάς, το αναγνωρίσιμο σ’ όλο τον κόσμο ελληνικό τυρί βλέπει με καλό μάτι τις συναντήσεις και τα παντρέματα με άλλες κουζίνες. Τα παραδείγματα είναι πολλά ‒από μπέργκερ μέχρι τάκος ή αλμυρά μάφιν‒ αυτή τη φορά όμως εστιάζουμε στους τρόπους με τους οποίους η φέτα συνδυάζεται με άλλες παραδόσεις της Μεσογείου. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες από το αρχείο συνταγών του ethnos.gr, για την κατσαρόλα, το τηγάνι και το φούρνο, που δίνουν στο τραπέζι χρώμα ελληνο-ιταλικό και ελληνο-ισπανικό.