Όπως ανακοίνωσε η ESE, έναυσμα για τις οδηγίες αυτές αποτέλεσε η παρατήρηση ότι πολλοί ασθενείς διατηρούν επιφυλάξεις ή αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο.
Για να τους καθησυχάσει, η ESE τους ενημερώνει ότι στις κλινικές μελέτες βάσει των οποίων εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα εμβόλια συμπεριέλαβαν περισσότερυος από 40.000 και 30.000 εθελοντές αντίστοιχα. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 16 έως άνω των 75 ετών. Μεταξύ των εθελοντών συμπεριλαμβάνονταν πολλοί πάσχοντες από χρόνια νοσήματα σε σταθερή κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις μελέτες συμμετείχαν ασθενείς με:
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Παχυσαρκία
- Κακοήθειες
- HIV λοίμωξη
- Χρόνια πνευμονική νόσο
- Καρδιαγγειακή νόσο
- Ηπατική νόσο
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ασθενείς αυτούς ήταν συγκρίσιμες με εκείνη στους υγιείς εθελοντές.
Η ESE προσθέτει πως τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) έχουν αποφανθεί ότι οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα που δεν έχουν άλλες αντενδείξεις, μπορούν να κάνουν εμβόλιο mRNA κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Σε σταθερή κατάσταση
Η ESE τονίζει ότι οι συστάσεις για το εμβόλιο έναντι της νόσου COVID-19 σε ασθενείς με ενδοκρινολογικές διαταραχές σε σταθερή κατάσταση, δεν πρέπει να διαφέρουν από εκείνες για τον γενικό πληθυσμό. Οι διαταραχές αυτές είναι:
- Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα
- Η νόσο Graves
- Η νόσος Addison
- Τα αδενώματα υπόφυσης
- Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
- Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Η παχυσαρκία
Ειδικά οι ασθενείς με επινεφριδική ανεπάρκεια πρέπει να ενημερώνονται ότι σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά το εμβόλιο (π.χ. πυρετός), η δόση υποκατάστασης πρέπει να αυξάνεται προσωρινά.
- Τις οδηγίες της ESE συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).